Hoefijzers van zoutdeeg

Cowboy, indiaan, goudzoeker of pionier… In het Wilde Westen kan iedereen wel wat extra geluk gebruiken! DoenKids ontwikkelde een weekthema over het wilde westen. Leuk om bijvoorbeeld eens tijdens een weekje voorjaarsvakantie of herfstvakantie mee aan de slag te gaan. Deze hoefijzers zijn gemaakt van budgetvriendelijk zoutdeeg en eenvoudig versierd met (indianen)veren, kralen en knopen!

Zoutdeeg moet erg lang in de oven drogen op een lage temperatuur. Heb je geen oven tot je beschikking, dan kun je het ook proberen in een magnetron. Ik adviseer dan om het van te voren te testen, want ik heb het vermoeden dat het resultaat per magnetron verschilt.

Sommige bronnen zeggen 100 gr zoutdeeg 7 minuten op 350 watt, anderen op 500 watt. In mijn magnetron was 350 watt niet voldoende om het deeg hard te laten worden en op 500 watt verbrandde het deeg. Bij beide standen ontstonden er luchtbellen in het hoefijzer.

Persoonlijk verkies ik dus de ovenmethode boven de magnetronmethode, ook omdat je dan veel meer hoefijzers in één keer kunt bakken en je er niet de hele tijd bij hoeft te blijven.

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers_Materiaal

Materialen en gereedschappen:

Werkbeschrijving

Stap 1:

Maak het zoutdeeg. Meng hiervoor één deel bloem en één deel zout. Houd een half deel water bij de hand. Begin met kneden en voeg het water beetje bij beetje toe, net zo lang tot het deeg de juiste consistentie heeft. Doe je er per ongeluk teveel water bij, dan zul je dit moeten compenseren met meer bloem en zout.

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers_Stap1

Je kunt het zoutdeeg van te voren maken en tot gebruik in een afgesloten plastic zak bewaren in de koelkast. Het is echter heel gemakkelijk te maken, dus je kunt het eventueel ook samen met de kinderen doen.

Stap 2:

Neem een bol zoutdeeg en rol daarvan een slang van ongeveer 30 cm. Leg ‘m in hoefijzervorm en druk ‘m plat. Met boetseergereedschap kun je eventueel versieringen in het deeg aanbrengen.

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers_Stap2

Wil je de hoefijzers kunnen ophangen, vergeet dan niet om met een rietje gaten in het deeg te steken voor ze in de oven gaan!

Stap 3:

Verwarm de oven voor op 100 – 125 graden. Bak het zoutdeeg ongeveer 180 minuten (3 uur).

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers_Stap3

Stap 4:

Als de hoefijzers in de oven zitten, kun je mooie kralentouwtjes maken die je later aan de hoefijzers bevestigt. Neem touwtjes van ongeveer 30 tot 40 cm en knoop hier veertjes aan vast en rijg er kralen en knopen aan.

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers_Stap4

 

Stap 5:

Als de hoefijzers zijn afgekoeld, geef je ze een mooi kleurtje met verf en kun je ze verder versieren met glitter en pailletten. Laat drogen.

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers_Stap

 

Stap 6:

Bevestig touw door de gaten in het hoefijzer en bevestig de kralentouwtjes. Hang de hoefijzers op een mooie plek!

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers_Stap-5

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers-1

MarshaValk_DoenKids_Hoefijzers

 

Bekijk hier ook de video:

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.