DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

DIY: Maak je eigen spelletjes- of creatief rad op de BSO!

Misschien herken je het wel: kinderen weten niet meer wat ze kunnen doen, of je hebt zelf even geen inspiratie meer voor leuke spellen of creatieve activiteiten. Daar hebben wij nu dé oplossing voor gevonden: het rad. Gebruik onze template(s) om een simpel rad om te toveren tot spelletjes- of creatief rad en draaien maar! De afbeeldingen die gelinkt zijn aan DoenKids activiteiten zijn alleen voor onze kinderopvang klanten te downloaden via DoenKids. In deze blog schrijven we een complete how-to zodat je zelf aan de slag kunt gaan. Je kunt ons gratis template gebruiken om kinderparticipatie op de BSO te bevorderen: maak jullie eigen spelletjes- of creatief rad!
Bevorder de kinderparticipatie op de BSO
Het creatieve rad in DoenKids bevat 24 verschillende korte creatieve activiteiten. Het spelletjesrad bevat 24 korte energizers en spellen. Plak samen met de kinderen de foto’s van de activiteiten die jullie willen doen op. De kinderen draaien hierna aan het rad en zien daarna snel bij welke activiteit het rad stopt.

Als je geen klant bent, kun je de lege rondjes hieronder downloaden en deze samen met de kinderen invullen, zodat jullie zelf een activiteitenaanbod maken.
Bevorder de kinderparticipatie door de kinderen te betrekken bij het gehele proces. Laat hen nadenken over welke (korte) activiteiten zij graag zouden willen doen. Geef hen de mogelijkheid om dit op de lege rondjes te tekenen of te schrijven of door hen de activiteiten uit te laten kiezen (abonnees). Op die manier creëer je met elkaar een uitgebreid activiteitenaanbod, welke past bij de interesses van de kinderen!

Kinderparticipatie is:
 • samen denken
 • samen beslissen
 • allemaal meedoen
 • samen verantwoordelijk zijn
Bron: Rijnen & Schreuder (1997)

Doordat de kinderen worden betrokken bij het maken van het rad, vergroot dit hun zelfvertrouwen. Zij krijgen vrijheid en verantwoordelijkheid omdat zij zelf initiatief mogen nemen en mee mogen beslissen over invulling van de dag. Zij krijgen een stem en worden betrokken bij de uitvoering van hun eigen ideeën. Want hoe leuk is het als het rad stopt op jouw idee en iedereen dit gaat doen?! Misschien kan de ‘bedenker’ van dit idee wel een korte toelichting of een korte uitleg geven, voordat jullie hiermee van start gaan?
Hoe kun je dit spelletjes- of creatief rad inzetten?
Gebruik het rad wanneer je wilt: zet het op een vaste plek neer op jouw BSO locatie zodat de kinderen hieraan kunnen draaien als zij zich vervelen. (Zorg er dan wel voor dat de materialen en de mogelijkheden voor activiteiten die op het rad geplakt zijn aanwezig zijn.)
Zodra de kinderen mogen kiezen wat zij zouden willen doen zou je het rad ook tevoorschijn kunnen toveren. Door middel van het rad zouden zij dan een keuze kunnen maken. Dit kan rust bieden voor de kinderen die lastig kunnen kiezen of het moeilijk vinden om samen met anderen te spelen. Door aan het rad te draaien wordt de keuze voor hen gemaakt.

Naast dat je gezamenlijk aan het rad kunt draaien, kun je er ook voor kiezen om de kinderen in groepjes te laten draaien. Houd er dan wel rekening mee dat er meerdere spellen of creatieve activiteiten tegelijk plaatsvinden. Kijk of dit haalbaar is.

Tip: Combineer de DoenKids kaartjes eens! Mix de creatieve kaartjes met de energizers, zodat je een gevarieerd aanbod creëert.
Benodigdheden om zelf het rad te maken
 • rad (verkrijgbaar bij IKEA)
 • DoenKids bijlage(s)
 • schaar
 • lamineerapparaat
 • zelfklevend klittenband (verkrijgbaar via Action)
Aan de slag: begin met de voorbereiding
Deze activiteit vergt wat voorbereidingstijd. Gelukkig kun je de activiteit hergebruiken, zodat je de volgende keer geen voorbereidingstijd nodig hebt.

Voor deze activiteit is het handig om een stevig rad te gebruiken. Bijvoorbeeld het rad van IKEA.

Gebruik je de DoenKids activiteiten? Kies dan uit de bijlage de foto’s die jullie willen gaan gebruiken. De energizers en spellen zijn gesorteerd op leeftijd. Op de eerste bijlage staan de pictogrammen met spelletjes die geschikt zijn voor kinderen van 4 tot 8 jaar. De tweede bijlage bevat allemaal spelletjes die geschikt zijn voor 8 jaar en ouder.
De creatieve kaartjes zijn gemixt. Bekijk zelf van tevoren even of de activiteiten geschikt zijn voor de doelgroep waar je dit mee wilt doen, of dat je zelf nog kaartjes zou willen maken door middel van de lege rondjes uit de bijlage.

Gebruik je het gratis DoenKids template? Dan kun je de lege rondjes uitprinten en er jullie eigen pictogrammen op tekenen of afbeeldingen op plakken. De kinderen kunnen zelf besluiten hoe ze de activiteit af willen beelden.
 • Print de bijlage en knip de verschillende foto’s uit. Vervolgens ga je deze lamineren. Hierdoor gaat het langer mee.
 • Knip de foto’s daarna nog een keer uit en plak zelfklevend klittenband op het rad én op de achterkant van de foto’s. Let op dat je de goede helften opplakt: de harde kant op het rad en de zachte kant achterop de foto. Het zelfklevend klittenband kun je bijvoorbeeld bij de Action kopen. Het rad is daarna klaar om gebruikt te worden!
Tip: Vul de DoenKids activiteit aan met jullie eigen inspiratie. Print de lege rondjes uit. Hier kun je dan een eigen pictogram op tekenen of een afbeelding op plakken. Zo maak je zelf een spelletjes- of creatief rad op jouw BSO. Maar misschien willen jullie juist een liedjesrad maken? Of een rad met allerlei kook activiteiten? Gebruik je eigen inspiratie!
Draaien maar!
Kies een kind uit dat aan het rad mag draaien. Waar komt de pijl op terecht? Is het bijvoorbeeld de foto van de gieter, dan gaan de kinderen een gieter maken van een lege plastic melkkan. Is het het pictogram met de kroon, dan gaan de kinderen KING spelen. In de DoenKids bijlage vind je de activiteiten die bij de foto’s horen. Dit is clickable! Als je deze als klant binnen onze database opent en op de titel van de activiteit klikt, kom je direct bij het draaiboek terecht.

Variatie
Zoals al eerder aangegeven, kun je zelf variatie aanbrengen in de plaatjes die aan het rad hangen. Sluit bijvoorbeeld aan bij het thema waar jullie op dat moment mee aan het werk zijn. Teken zelf een pictogram of plak er een afbeelding in. 

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website