DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Stimuleer kinderparticipatie met DoenKids

Op de BSO leren kinderen allerlei vaardigheden om later goed mee te kunnen komen in de maatschappij. De kinderen van vandaag zijn immers de burgers van morgen. Kinderparticipatie maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. In deze blogpost leggen we uit wat kinderparticipatie betekent, bespreken we de voordelen en vertellen we hoe DoenKids hierbij ondersteunt. Inclusief een bonus voor de pedagogisch medewerker.
Wat is kinderparticipatie?  

Kinderparticipatie betekent dat kinderen een stem krijgen in processen waar zij onderdeel van uitmaken. In plaats van kinderen alleen activiteiten en regels op te leggen, worden ze betrokken in de besluitvorming hiervan. Dit betekent natuurlijk niet dat ieder kind áltijd zijn of haar zin krijgt, maar het draagt op verschillende manieren bij aan de ontwikkeling van het kind.

Zelfontplooiing  

Kinderen die naar de BSO gaan, zitten in een fase waarin ze erg bezig met ontdekken wat hen bevalt. Door kinderen medezeggenschap te geven in bijvoorbeeld activiteiten, ontdekken zij sneller wat ze wel en niet leuk vinden. Vervolgens kun je zowel de groeps- alsook de individuele activiteiten op hun voorkeuren afstemmen.  

Creativiteit van kinderen

De creativiteit van kinderen is vaak grenzeloos en soms erg amusant. Ze kunnen ongefilterde meningen geven en hebben vaak een heel andere kijk op de wereld dan volwassenen. Daar kun je met kinderparticipatie handig op inspelen. Door de kinderlijke creativiteit los te laten op de activiteiten, regels en spelletjes op de BSO, kom je wellicht tot nieuwe inzichten en kun je de beleving van de kinderen zelfs verbeteren. Hiermee ontstaat een leuke wisselwerking tussen de PM’er die de kaders zet, en kinderen die deze kaders verder inkleuren. Een win-win dus!  

Verhoogd zelfvertrouwen

Naast de stimulering van de zelfontplooiing en creativiteit, stimuleert kinderparticipatie ook het zelfvertrouwen. De BSO kan worden beschouwd als een minimaatschappij. Door kinderen in deze een stem te geven en mee te laten beslissen, worden ze daadwerkelijk gehoord. Dit heeft een verhoogd zelfvertrouwen tot gevolg, omdat kinderen weten dat hun mening serieus genomen wordt.  

Kinderparticipatie & DoenKids: Prikbordfunctionaliteit

DoenKids ondersteunt je graag bij de kinderparticipatie. Daarom kun je op het platform de prikbordfunctionaliteit vinden. Kinderen op de groep kunnen op het platform zoeken naar activiteiten die hen aanspreken. Wanneer een kind een leuke activiteit heeft gevonden, kan deze worden toegevoegd aan het prikbord. Je kunt voor iedere activiteit een ander kind of een groepje kinderen laten struinen op het platform.  

Uiteindelijk hangt het prikbord vol met ideeën en kunnen kinderen medebepalen hoe hun dag eruit komt te zien. Leuke bijkomstigheid is daarbij, dat je niet altijd zelf je hersens hoeft te kraken om een leuke activiteit te bedenken. Hoe fijn is dat?!

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website