DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Oekraïense dagritmekaarten

Oorlog in Europa... een lastig onderwerp om over te schrijven.
Want wie zijn wij om hier van alles over te schrijven vanachter een veilige setting achter het computerscherm.


Het is een onderwerp dat ons dagelijks bezighoudt en veel nieuws wordt er dan ook verspreid. Hoe ga je met dit nieuws om? Wat kunnen wij in Nederland verwachten? Allerlei gedachten die naar boven komen en waar vaak ook geen antwoord op te geven is.
Één ding is zeker... het is een vreselijke situatie die iedereen in de wereld raakt.
Laten we daarom wat meer naar elkaar omkijken.
Initiatieven vanuit verschillende hoeken
Vanuit verschillende hoeken worden er initiatieven genomen om de Oekraïense vluchtelingen te helpen. Zo kwamen wij online bijvoorbeeld verschillende pictokaarten tegen die vertaald zijn naar het Oekraïens. Een voorbeeld hiervan zijn de pictokaarten van isaac-nf.nl. Deze kaarten zijn onder andere via kinderopvangtotaal.nl en vakbladvroeg.nl verspreid.  
DoenKids dagritmekaarten vertaald naar het Oekraïens
Om een steentje bij te kunnen dragen aan deze verschrikkelijke situatie hebben wij de DoenKids dagritmekaarten laten vertalen naar het Oekraïens. Grote dank aan Larisa die voor deze vertaling gezorgd heeft. Larisa komt van oorsprong uit Oekraïne en is een kennis van Trudy.

Op de dagritmekaarten zie je de Oekraïense vertaling van de Nederlandse woorden en lees je ook hoe je de woorden in het Oekraïens uitspreekt. Het uitspreken is best een lastige klus, maar geeft veel herkenbaarheid aan de kinderen en eventueel aan hun ouders/verzorgers.
Het uitspreken van de woorden in het Oekraïens kan jou als professional helpen om een vertrouwensband met de kinderen op te bouwen. Zodoende toon jij interesse in hun land van herkomst en geef je het vertrouwen dat je er voor de kinderen bent. Je laat zien dat het niet alleen om de Nederlandse taal draait, maar dat je er ook voor openstaat om de kinderen te begrijpen en je te verdiepen in hun taal.

Zij hebben er niet voor gekozen om te vluchten, ze hadden geen andere optie.
Hoe fijn is het dan om je welkom te voelen op je nieuwe plek.
Waarom kun je dagritmekaarten gebruiken?
Een vertrouwd dagritme geeft houvast aan kinderen en professionals. In deze situatie kun je je voorstellen dat het prettig is voor het Oekraïense kind om te weten wat hij of zij op een dag gaat doen. Door middel van het bekijken van de plaatjes heeft het kind een idee wat de bedoeling is en wat het kind kan verwachten. Ook zal het kind het Oekraïense schrift opmerken wat zorgt voor herkenning.
Doordat kinderen weten wat er komen gaat, schep je een (emotioneel) veilige omgeving. Een vertrouwd dagritme geeft rust, ondanks dat er meerdere kinderen in een groep zitten.

Tips om een dagritme te plannen
  • Het ritme is duidelijk en overzichtelijk voor kinderen, ouders en professionals.
  • Het bestaat uit vaste onderdelen zoals: het brengen, in de kring zitten, een liedje zingen, binnen- en buitenspelen, middageten, slapen, ophalen.
  • Het ritme is ruim gepland, waardoor kinderen de ruimte krijgen om te spelen.
  • Dagelijks zijn er verschillende spelactiviteiten. Denk daarbij ook aan de ‘vrij spel’ momenten.  
  • Er is een balans tussen rustige en actieve activiteiten.
  • Er is een balans tussen alleen spelen, spelen in kleine groepjes en spelen met de hele groep.
  • Elke ochtend en/of middag spelen de kinderen een deel van de tijd buiten.
  • Er is ruimte voor flexibele aanpassing van het dagritme zodat je rekening kunt houden met individuele kinderen. Kinderen verliezen bijvoorbeeld hun interesse in de activiteit, je verlengt juist de speeltijd of er vinden bijzondere gebeurtenissen plaats zoals een uitstapje, verjaardag of feestdag.
Nederlandse – Oekraïense dagritmekaarten downloaden
De mooie illustraties op de dagritmekaarten zijn door Deborah van de Leijgraaf gemaakt. Wil je meer weten over Deborah? Bekijk dan haar website: https://www.by-bora.com.

Knip de kaarten uit, plastificeer ze voor een langere levensduur en hang ze op een overzichtelijke plek.
Veel succes en plezier met de dagritmekaarten toegewenst!

Liefdevolle groet,
Team DoenKids (KidsKonnect)

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website