DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Maak een minibibliotheek

We maken onze eigen mini bibliotheek! Je kunt een mini bibliotheek gemakkelijk zelf maken door een oude kast een ‘tweede leven’ te geven of door simpelweg wat lege fruitkistjes op te hangen of op te stapelen. Een oude boekenkast een nieuw likje verf geven kan natuurlijk ook. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Hierdoor is dit voor iedere doelgroep geschikt! Passend bij de Kinderboekenweek voor elke BSO of KDV. 

Als je er een groter project van zou willen maken zou je er voor kunnen kiezen om ouders te vragen of ze nog een oude kast hebben staan waar ze graag vanaf zouden willen. Deze kun je dan schuren en opnieuw verven bijvoorbeeld. Hoe gaaf is dat?! Maak zelf de keuze hoe jullie de mini bibliotheek zouden willen maken en houd hierbij rekening met de mogelijkheden die jullie hebben.
Wat is een mini bibliotheek?
Je kent ze misschien wel.. Die leuke kastjes aan de weg waar allerlei boeken in staan. Er staan er inmiddels duizenden in Nederland. Je kunt hier een boek uit pakken en weer terugzetten of hier een ander boek voor in de plaats zetten. Eigenlijk is het een gratis openbare (mini) bibliotheek waarbij je gelezen boeken een tweede leven geeft. Ook zorgt het concept ervoor dat er meer gelezen gaat worden. Het wordt veel laagdrempeliger op deze manier!
Sommige mensen hebben deze gewoon in de voortuin staan, of bij bepaalde bedrijven zie je dat ze het buiten bij het gebouw hebben neergezet. Het staat in ieder geval altijd op een plek waar iedereen gemakkelijk kan komen en waar het opvalt.
Tip vooraf
Bedenk van te voren alvast waar je de mini bibliotheek neer wilt zetten. Hier kun je de keuze voor het materiaal namelijk op baseren. Een oude boekenkast buiten neerzetten staat leuk, maar zodra het gaat regenen worden alle boeken nat. Een boekenkast met een deurtje (met glas) zou dan bijvoorbeeld beter geschikt zijn. Uiteraard zou je wel een open mini bibliotheek zonder deurtjes kunnen maken, maar zorg er dan voor dat het op een openbare ruimte staat wat overdekt is.
Houd ook rekening met de lak die er op zit. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de kast te schuren en hier met buitenlak overheen te gaan.
Voorbereiding
  • Ga eens naar de dichtstbijzijnde kringloop en kijk naar oude meubeltjes, konijnenhokken, kasten of iets dergelijks. Het is het handigst als het van hout is, omdat je dit gemakkelijk kunt aanpassen en kunt versieren (verven bijvoorbeeld). Het meest belangrijk is dat het waterdicht is, maar dat er wel ventilatie aanwezig is. Een klein kiertje is prima! Als er maar geen water bij kan komen.
  • Geen kringloop in de buurt of heb je de mogelijkheden niet? Vraag het eens aan ouders/verzorgers! Misschien hebben zij wel een oud meubelstuk staan die als mini bibliotheek kan dienen?
  • Zodra het materiaal voor het maken van de mini bibliotheek binnen is, kunnen jullie (samen met de kinderen!) gaan nadenken over het uiterlijk van jullie bieb. Hoe willen jullie dat het er uit gaat zien? Moet er ook tekst op staan? Vrolijke prints of juist één rustige kleur?
  • Welk materiaal heeft jullie mini bibliotheek? Baseer daar jullie benodigdheden op aan en zorg ervoor dat jullie hier genoeg voor in huis halen. Is jullie kast van hout? Zorg dan bijvoorbeeld voor schuurpapier, verf, kwasten en verfrollers. Zorg ervoor dat er genoeg materiaal is om iedereen mee te laten helpen.
  • Maak alvast een taakverdeling: wie mag wat doen? Als alle kinderen tegelijk (met een grote groep) met de mini bibliotheek bezig zijn lopen zij elkaar in de weg. Kies dus voor kleinere groepjes (Bijvoorbeeld: groepje 1: schuren, groepje 2: grondverf, groepje 3: lakken, groepje 4: tekstbord(en) maken, groepje 5: kast inrichten)
Aan de slag!
  • Taken verdeeld? Materiaal klaargezet? Dan is het tijd om te gaan beginnen! Jullie hebben tijdens de voorbereiding al bedacht hoe jullie de mini bibliotheek vorm willen gaan geven. Nu is het tijd om dit tot uitvoering te brengen! Houd in de gaten of iedereen zich aan zijn of haar taken houdt en hoe de kinderen met het materiaal omgaan. Zodra de mini bibliotheek af is kunnen jullie hem op de definitieve plaats neer gaan zetten. Laat kinderen eventueel zelf boeken die zij niet meer lezen meenemen en dit in de mini bibliotheek zetten. Uiteraard mogen zij hier dan ook weer een ander boek uit pakken.
  • Trots op het eindresultaat? Houd een feestelijke opening en nodig alle ouders/verzorgers uit! Laat hen eventueel ook een (kinder)boek meenemen om in de kast te zetten. Op deze manier zorgen jullie er gegarandeerd voor dat de kast vol komt te staan en jullie actie wordt gepromoot.
Tips voor het gebruik van de mini bibliotheek:
  • Houd jullie mini bibliotheek schoon en netjes. Houd het dus goed in de gaten.
  • Denk eens na over bepaalde openingstijden, wat is haalbaar voor jullie? Zijn jullie bijvoorbeeld gesloten tussen Kerst en Oud en Nieuw?
  • Als er boeken zijn die er continue in blijven staan kun je er beter voor kiezen om deze er tijdelijk uit te halen en er iets anders voor in de plaats te zetten. Dit zorgt ervoor dat het aanbod aantrekkelijk blijft.
  • Benieuwd wie de mini bibliotheek bezoeken? Leg er dan een gastenboekje in!
Variatie: voor de échte techniek-tijgers..
Een mini bieb maken met bouwtekening
Durf jij de uitdaging aan te gaan en ben je niet bang voor een lastig klusje? Download dan de bouwtekening op de website minibibliotheek.nl ! Hier staan alle materialen, afmetingen en benodigdheden op en kun je stap voor stap zien hoe je zelf een mini bibliotheek maakt.
Je hebt dan geen oude meubel(s) nodig, want je maakt de mini bieb helemaal zelf!

Tip: bezoek de website minibibliotheek.nl en claim jouw mini bieb!
Bezoek de website van het platform MiniBibliotheek.nl en vind andere mini bibliotheken bij jou in de omgeving. Leuk om eens naartoe te gaan om inspiratie mee op te doen of om boeken bij te ruilen. Ook kun je op deze website meer informatie vinden over het concept van de mini bibliotheek en kunnen jullie jullie eigen mini bibliotheek gratis aanmelden door op ‘minibibliotheek toevoegen’ te klikken. Als je een e-mailadres invult kunnen bezoekers van hun site door middel van een contactformulier contact met jullie opnemen. Je eigen website wordt pas zichtbaar als je je locatie claimt. Hier vraagt MiniBibliotheek.nl wel een vergoeding voor. Dit kun je doen na het toevoegen.

Ook leuk: meld je aan als StationsChef met jouw ‘KinderzwerfboekStation’ (mini bibliotheek) op deze website. Na het aanmelden van je mini bibliotheek krijg je binnen twee weken een gratis infopakket met 50 stickers, flyers en een poster. Maak je hiermee jullie mini bieb herkenbaar en zichtbaar door deze zwerfposter op te hangen en leg de flyers en stickers in jullie mini bieb. Wanneer je meer stickers nodig hebt, geef dat aan bij ‘Opmerkingen’.

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website