DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Loose parts

Loose Parts, oftewel losse onderdelen, zijn voorwerpen die kinderen op oneindig veel manieren kunnen gebruiken in hun spel. Het is een spel waarbij fantasie en creativiteit centraal staat: eigenlijk kun je alles om je heen zien als een ‘Loose Part’. Buiten in de natuur kun je denken aan bladeren, stenen, takken, zandof bijvoorbeeld voorwerpen binnen in je huis zoals een pollepel, wasknijpers, emmers of manden.
Waar komt het vandaan?
Maar waar komt de term ‘Loose Parts’ vandaan? De term ‘Loose Parts’ werd voor het eerst gebruikt in een artikel dat in 1971 geschreven is door de Britse landschapsarchitect Simon Nicholson. Hij beschrijft in dit artikel dat de ‘Loose Parts’ in onze omgeving de creativiteit van het kind aanspoort.  

Hij veronderstelt dat wanneer in een omgeving alles statisch en vast is, het een kind minder uitlokt om tot creatief spel te komen. Een buitenspeelplaats met takken, keien, zand en potjes biedt volgens deze theorie dus meer speelprikkels dan een speelplaats met een glijbaan en een schommel.

Losse onderdelen zorgen voor meer creativiteit dan materialen waarbij je eigenlijk maar op één manier mee om kan gaan. Deze regel geldt zowel voor de binnen- als de buitenspeelomgeving. Het spelen met Loose Parts kan dus zowel buiten als binnen.
Oneindig speelplezier met Loose Parts
Het oneindige speelplezier komt tot stand doordat het kind iets met de materialen doet, verplaatst of met andere materialen combineert.  Het zijn allerlei soorten materialen die je kunt bewegen, dragen, combineren, van vorm kunt veranderen, bij elkaar kunt zetten, uit elkaar kunt halen en weer bij elkaar kunt voegen op verschillende manieren. Het is materiaal dat niet direct een doel heeft en wat samen met ander materiaal gebruikt kan worden met een door het kind zelf bedachte doel.
Denk maar aan het uitpakken van een cadeautje. Spelen met de doos en het inpakpapier is minstens even interessant als het speelgoed zelf. Het kind bedenkt namelijk zelf hoe het met de doos en het inpakpapier gaat spelen. Wat zouden we van de verpakking en het inpakpapier kunnen maken? Kinderen hebben vaak een enorme fantasie en gebruiken deze fantasie in hun spel. 
Hoe verzamel je je eigen Loose Parts spullen?
Kinderen spelen dus graag met materialen die ze zelf kunnen aanpassen naar hun eigen wensen. Maar welke materialen kun je hiervoor gebruiken? Het antwoord is dat dit van alles kan zijn. Het is dus niet moeilijk om ‘Loose Parts’ te verzamelen.
Vraag bijvoorbeeld de ouders van de kinderen of zij nog spullen over hebben die jullie mogen gebruiken.
Het gaat om veelzijdige materialen die uitdaging bieden. Kinderen moeten zelf kunnen kiezen hoe ze spelen met de ‘Loose Parts’. Zij bepalen, ontdekken en creëren en kunnen zo dus heel veel variaties maken met één en hetzelfde materiaal. Dit is het tegenovergestelde van een puzzel maken, waarbij slechts 1 oplossing juist is.

Materialen waar je aan kunt denken zijn: kleien, takken, plankjes, linten, ringen, knijpers, lepels, buizen, schuursponsjes, stokjes, lege blikken, enzovoort.
Het spelen met ‘Loose Parts’ draagt bij aan duurzaamheid, recycling en natuurbeleving. Materialen worden namelijk hergebruikt!
Wat leren kinderen van het spelen met Loose Parts?
  • De fantasie en creativiteit wordt geprikkeld: hoe kun je materiaal op verschillende manieren gebruiken?
  • Het spelen met ‘Loose Parts’ kan zowel individueel als in groepsgedrag: daarbij wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling gestimuleerd.
  • Het stimuleert het abstracte denken en het probleemoplossend vermogen: wat kun je ergens van maken en hoe kun je iets inzetten op een nieuwe manier?
  • Het kind leert zelf te experimenteren en materialen te ontdekken.
  • Het kind doet nieuwe ervaringen op met verschillende materialen.
  • Het spelen met ‘Loose Parts’ stimuleert het zelfvertrouwen, want er is namelijk geen goed of fout. Kinderen bepalen zelf uitdagingen aansluitend op hun eigen ontwikkelingsniveau. Ze kunnen samen spelen, alleen spelen, dingen bouwen en creëren.

Tips!
  • Om Loose Parts binnen op te bergen kun je bijvoorbeeld een vakjesdoos of theedoos aanschaffen. Je kunt deze twee opties vaak ook bij winkels zoals Action vinden. Je zou er ook voor kunnen kiezen om losse bakjes of mandjes te gebruiken. Zo kun je het altijd weer overzichtelijk opbergen. 

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website