DIY: Maak je eigen liedjesrad

Liedjes zingen en muziek maken in de kinderopvang: jonge kinderen genieten ervan!
Daarnaast is het zingen van liedjes
ook goed voor de taalontwikkeling van kinderen.
Veel kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders besteden aandacht aan zingen en muziek maken. Het liedjesrad kan daarbij helpen: het kiezen van een liedje wordt een feestje.
Te downloaden via onze database of voor een klein bedrag via onze webshop. In deze blog geven we uitleg hoe jij zelf het liedjesrad kunt maken.

Liedjes zingen en muziek maken in de kinderopvang 
Het liedjesrad kun je altijd inzetten. Heb je tijd over om samen met de kinderen liedjes te zingen? Of ga je met een klein groepje aan de slag? Dan kun je het rad erbij pakken. Je kunt ook eigen pictogrammen toevoegen, zodat je bijvoorbeeld ook liedjes kunt zingen die bij het thema passen waar jullie op dat moment mee bezig zijn.

Hoe maak je dit liedjesrad?

Het liedjesrad bestaat uit traditionele kinderliedjes. Vaak zijn deze kinderliedjes (in rustig tempo) voor jonge kinderen al snel mee te zingen. Dit geeft het kind zelfvertrouwen.

Benodigdheden

  • rad (verkrijgbaar bij IKEA)
  • DoenKids bijlage (geen klant? Koop hem hier via onze webshop)
  • schaar
  • lamineerapparaat
  • zelfklevend klittenband (verkrijgbaar via Action)
  • Optioneel: muziekinstrumenten 


Zo maak je het liedjesrad
Stap 1: Print de DoenKids bijlage en knip de verschillende pictogrammen uit. 
Stap 2: Lamineer vervolgens deze pictogrammen. Op die manier gaat het liedjesrad langer mee.
Stap 3: Knip de gelamineerde pictogrammen nu uit. 
Stap 4: Plak zelfklevend klittenband op het rad en op de achterkant van de pictogrammen. 
Let op dat je de goede helft van het klittenband opplakt. Dus de harde kant van het klittenband op het rad en de zachte kant achterop het pictogram. Het zelfklevend klittenband kun je bijvoorbeeld bij de Action kopen. 

Het liedjesrad is nu klaar om gebruikt te worden!

Wil je nog andere pictogrammen (liedjes) toevoegen aan het rad? Dan kun je uit de bijlage lege cirkels printen. Hier kun je dan een eigen pictogram op tekenen of een afbeelding op plakken.

Ontwikkeling stimuleren
Deze activiteit stimuleert de taalontwikkeling van het kind. Samen zingen jullie door middel van het rad liedjes. Met de fijne motoriek geeft het kind een draai aan het rad en bekijkt op welk liedje de pijl terecht komt. Het kind bedenkt welk liedje er bij het pictogram past. Dit stimuleert de cognitieve ontwikkeling. Maak gebruik van muziekinstrumenten om de muzikale expressie te stimuleren. Je kunt ervoor kiezen om verschillende bewegingen bij de liedjes te maken (grove motoriek). Samen zingen stimuleert het zelfvertrouwen van het kind en draagt bij aan een positief zelfbeeld.

Variaties met het rad 
Je kunt verschillende variaties op het rad toepassen. Denk hierbij aan het toevoegen van beweeg- en tikspelletjes, kleuren, getallen of dierenplaatjes. Je kunt er een eigen creatieve draai aangeven.

Gebruik het IKEA rad ook voor Sinterklaas!
Wil je een leuk aankleedspel spelen met Sint en Piet? Kleed Sint en Piet aan met de juiste kledingstukken die bij hen horen. Doe dat door aan het rad te draaien en dit kledingstuk op de juiste plek te leggen bij Sinterklaas of de Piet.

Webshop 
De bijlage van de activiteit ‘Het liedjesrad’ is voor slechts €3,00 in onze webshop te bestellen! Je krijgt dan 24 pictogrammen van allerlei verschillende liedjes. Klik hier om naar de webshop toe te gaan en maak je eigen liedjesrad! Het aankleedspel voor Sinterklaas vind je hier in de webshop en voor abonnees is het spel hier beschikbaar (eerst inloggen!). 

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.