Dé Sinterklaas activiteit van het jaar: ‘Wie ziet Piet?’

Geïnspireerd door ‘Elf on the shelf’ bedachten wij onze eigen Sinterklaas activiteit met Piet: Wie ziet Piet? Verstop de roetveegpiet als activiteit op hilarische plekken! Maar wat houdt het eigenlijk in? Hoe is ‘Wie ziet Piet?’ ontstaan en voor wie is de activiteit bedoeld? In deze blog proberen we je meer uitleg te geven over ‘Wie ziet Piet? en laten we zien hoe je de activiteit kan doen op school, de buitenschoolse opvang, het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of bij de gastouder’. Hopelijk raak je net zo enthousiast als wij!

Let op: Het e-book van wie ziet Piet is alleen verkrijgbaar voor abonnees.
Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

Het ontstaan van ‘Wie ziet Piet?’

Op zoek naar inspiratie voor het kerstprogramma, stuitte ik telkens op een elfje op Pinterest… Ik werd nieuwsgierig en kwam erachter dat het om ‘The Elf on the shelf’ ging.

Na wat zoeken op het internet, snapte ik het principe.

‘The Elf on the shelf’ is een hype die in Amerika is ontstaan. Je bestelt het boek en krijgt hier een elfenpop bij met ijzerdraad in de armen en benen. In de periode voor Kerst, verstopt deze ondeugende elf zich telkens op de meest hilarische plekken in en om je huis. Op Pinterest vind je duizenden voorbeelden en filmpjes wat de elf allemaal uitgespookt heeft bij mensen thuis!

Helaas was er geen Nederlandse versie beschikbaar en dát bracht ons op een idee. Wat nu als wij een Sinterklaas activiteit met Piet zouden bedenken? Omdat het in deze onzekere periode voor veel scholen, KDV’s en BSO’s niet duidelijk is wat ze met Sinterklaas kunnen ondernemen, leek ons dit een perfecte aanvulling! Een soort ‘elf on the shelf’ maar dan voor Sinterklaas! En zo ontstond ‘Wie ziet Piet?’.

  • Op zoek naar Piet

We hadden direct allemaal ideeën over de activiteiten met Piet. Maar ja, we konden dan wel een verhaal schrijven over Piet, komische verstopplekken en activiteiten gaan bedenken: we hadden nog geen Piet! Het zou pas helemaal compleet zijn als we dus ook daadwerkelijk een roetveegpiet hadden. Na lang zoeken vonden we deze bij een groothandel. 45 cm groot en mét ijzerdraad in de handen en benen. Perfect! We kochten er meer dan 200 in en verkochten ze via onze webshop maar in no time waren ze uitverkocht! Vanaf dit jaar verkopen we helaas geen Pieten meer. Daarom delen we hier nog een paar tips voor alternatieve Pietenpoppen die je kan gebruiken. Wees er snel bij want misschien zijn deze ook ze wel snel op! 

Het maken van het e-book

Toen de Piet gevonden was konden we ons focussen op de activiteiten. Er moest natuurlijk een Pietenpaspoort in, waarin kinderen hun eigen fantasie konden gebruiken. Er moest een verhaal worden geschreven, in gedichtvorm (want; Sinterklaas), er moest genoeg sintspiratie in zijn te vinden over hoe en waar je Piet kunt verstoppen. Maar daar wilden we het niet enkel bij laten… We zijn zo enthousiast, dat het e-book in totaal 33 pagina’s telt! 

Sinterklaas activiteit met Piet: de pietiviteiten

Behalve Piet verstoppen zoals bij Elf on the shelf wilden we meer doen! We bedachten activiteiten die je uit kunt voeren mét Piet! Het was voor ons daarbij belangrijk dat je alles zou moeten kunnen uitvoeren met kinderen van 4, maar ook met kinderen van 7 jaar. Met 2 kinderen, maar ook met 30. Het werd voor ons een hele uitdaging om deze Sinterklaasactiviteit met Piet geschikt te maken voor het kinderdagverblijf én de buitenschoolse opvang. Daarbij wilden we ook verschillende soorten activiteiten in het e-book aanbieden; van bakken, tot sport, spel, drama, muziek, de natuur in en natuurlijk een proefje! Al deze activiteiten staan mét materiaallijst en stappenplan uitgewerkt in het e-book! En eh….we zijn best trots op het resultaat ☺️!

Nieuwe sinterklaasliedjes écht van deze tijd!

Voor het muziekgedeelte gingen we op zoek naar geschikte sinterklaasliedjes om in een lijst toe te voegen aan het e-book. Dit bleek ook nog niet zo makkelijk! De meeste liedjes bleken niet heel geschikt. Daarom zijn we zelf de studio ingedoken om onze eigen Sintersongs op te nemen. Je vindt de liedjes (én van elk liedje een meezingversie) in het e-book! Download de liedjes en gebruik ze als (achtergrond)muziek tijdens je activiteiten of disco!

Verstopplekken fotograferen

De leukste klus was toch wel het bedenken van de hilarische verstopplekken en deze fotograferen! Met 2 gevulde bigshoppers en een hele doos humor hebben we de 25 leukste verstopplekken voor je uitgewerkt. Natuurlijk zijn er nog veel meer hilarische verstopplekken te bedenken! Post ze op social media en gebruik de hashtag #wiezietpiet. Wij plaatsen jouw Piet ook graag op ons “Wie ziet Piet” Pinterest bord!

Wat zit er in het ‘Wie ziet Piet?’ e-book?

In het e-book vind je:

  • De Pietenmythe (het voorleesverhaal van ‘Wie ziet Piet?’)
  • Het Pietenpaspoort (Hoe heet jouw Piet? Is het een jongen of een meisje? Vul het in!)
  • 25 Hilarische Verstopplekken voor jouw Piet (met foto en titel)
  • Verstopkaartjes in 2 maten (die je bij Piet kan leggen met een opdracht of uitspraak erop).
  • 10 Pietiviteiten (uitgewerkte activiteiten zoals o.a. Hide & Piet, Sinterselfie, Pietenpoppenkast, Pietenpad en Potje Pieten)
  • DoenKids sinterklaasliedjes mét meezingversies
Een klein stukje uit de Pietenmythe uit het ‘Wie ziet Piet?’-pakket.

Laten jullie ons meegenieten op social media? Tag @DoenKids of gebruik de hashtag #DoenKids en/of #WiezietPiet. Wij kijken enorm uit naar alle foto’s en filmpjes die jullie met ons willen delen.

Veel sintspiratie en pietenpret toegewenst met jullie Piet!

Groeten,
DoenKids, Sint & Piet

Extra: op zoek naar meer Sinterklaas inspiratie?

Lees de volgende blogs voor meer inspiratie: 

 
Nog geen klant bij DoenKids? Koop dan via onze webshop Sinterklaas activiteiten zoals de aftelkalender, de photobooth of het complete thema
Ben je wel klant bij DoenKids? Zoek dan jouw favoriete activiteit uit de bijna 100 Sinterklaas activiteiten in onze database

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.