DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Ramadan met kinderen

De vastenmaand Ramadan staat weer voor de deur. Dit betekent dat gezonde volwassenen van zonsopgang tot zonsondergang niet mogen eten en drinken. Deze maand duurt 29/30 dagen. Het is ook een maand om te reflecteren, een maand van bezinning en een maand om dichter tot het geloof te komen. Maar wat betekent deze maand voor kinderen?

Ik zal mezelf eerst kort voorstellen: ik ben Mahwish en mamablogger op MammieMammie.nl.     Dit is een allround mamablog waarop wordt geschreven over opvoeding, mama tijd, dagjes uit en veel meer. Tijdens de periode van Ramadan, leg ik de focus op Ramadan en ied ul Fitr (beter bekend als Suikerfeest). Daarom deel ik graag mijn tips over hoe je kinderen kunt betrekken in de Ramadan.
Kinderen en vasten
Kinderen hoeven natuurlijk niet te vasten. Maar dat betekent niet dat kinderen niet betrokken kunnen worden in de maand Ramadan. Sterker nog, kinderen kijken altijd erg naar deze maand uit. Voor kinderen is het namelijk ook een feestelijke maand met activiteiten, extra aandacht en gezelligheid. Zo maak je Ramadan leuk voor kinderen:

1. Maak een leuk hoekje in huis
Richt een leuke hoek in met bijvoorbeeld een slinger, lampionnen, islamitische boekjes, een aftelkalender en leuke islamitische posters. Zo creëer je een gezellige Ramadan sfeer in huis.

2. Doe samen leuke activiteiten
Doe samen leuke activiteiten met je kind zoals het kleien van een moskee of het zingen van islamitische liedjes. Je kunt ook samen een goed doel uitkiezen en geld doneren, zodat je kind leert om te delen. Of wat dacht je ervan om samen een huishoudklusje te doen, zo leert je kind dat je elkaar hoort te helpen.  
3. Werken uit werkboekjes
Is je kind al zelfstandig genoeg om zelf activiteiten uit te voeren? Dan kan je kind ook werken uit leuke Ramadan werkboeken. Hier staan leuke opdrachten in zoals een dankbaarheidslijst, een lijst met goede daden, het maken van een boekenlegger en een lekker recept. Je kunt hiervoor de gratis Ramadan Doeboek voor Jongens en gratis Ramadan Doeboek voor Meisjes downloaden.

4. Samen bidden
Je kunt er voor kiezen om samen te bidden. Zo creëer je een mooi spiritueel momentje voor je gezin. Vooral in deze corona tijd, nu alle moskeeën gesloten zijn, kan dit erg waardevol zijn. Een mooi moment van bezinning, rust en quality time met je gezin.

5. Samen de keuken in
Dit is natuurlijk een perfect moment om samen de keuken in te duiken. Ga samen lekkere koekjes bakken om uit te delen aan vrienden, familie en buren. Maar denk wel aan de 1.5 meter afstand in deze coronatijd. Of maak lekkere hapjes voor tijdens de avondmaal, de iftar. Denk aan lekkere fruitspiesjes of dadels die je kunt vullen met verschillende nootjes. 
6. Contact met familie
Tijdens Ramadan hebben veel mensen intensief contact met familie. Op dit moment is dat door corona natuurlijk een enorm gemis. Het is daarom des te leuker om iedereen een Ramadan wenskaart te sturen, deze kun je samen met je kinderen maken. Of laat oma of opa een islamitisch kinderboek voorlezen via videobellen. Je tante of oom kan via video bellen misschien wel een leuk verhaal vertellen uit de islamitische geschiedenis. Fijne alternatieven toch?

Groetjes,
Mahwish van MammieMammie.nl.
DoenKids woordkaarten
DoenKids heeft speciaal voor de ramadan maand woordkaarten ontwikkeld! Deze woordkaarten kun je gebruiken om samen bepaalde begrippen te bespreken. De illustraties zijn door onze vaste illustratrice Deborah van de Leijgraaf gemaakt.

Ben je al klant? Dan kun je deze woordkaarten in DoenKids vinden.
Nog geen abonnement? Neem dan contact met ons op! Stuur een mail naar info@doenkids.nl of bel 085-4001100 (Let op: kies eerst 1 voor support en dan 5 voor DoenKids).
Kinderboek geschreven door Mahwish: Sara en Hamza
Maak kennis met Sara en Hamza een vrolijke tweeling van vijf jaar oud. Sara en Hamza wonen met hun ouders in een multiculturele wijk. Samen beleven ze de leukste avonturen! Ze gaan met mama naar de moskee en doen boodschappen met papa. Ze bakken koekjes in de keuken en maken zandkastelen in de speeltuin. En natuurlijk ervaren Sara en Hamza plezier tijdens ramadan en vieren zij feest op ‘ied ul Fitr!

Tip!
Volg Mahwish op facebook en Instagram voor verschillende tips!

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website