Thema’s voor kinderopvang, peuterspeelzaal en gastouder

In januari 2016 kwam de database met activiteiten online met allemaal activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. We zijn nu dus ruim anderhalf jaar bezig! Tijd om eens even de balans op te maken. Wat hebben we allemaal ontwikkeld en wat gaan we nog ontwikkelen in de toekomst?

VVE-thema activiteiten? Nee, dat niet…

Toen we startten met de Activitheek voor 0-4 jaar hebben we ons in de eerste instantie afgevraagd: waar is op dit moment de meeste behoefte aan? Al snel bleek dat veel kinderdagverblijven en peuterspeelzalen werken met een bepaald VVE-programma maar daar graag wat nieuwe inspiratie bij zouden krijgen. De meest populaire VVE-programma’s hebben we in kaart gebracht en we hebben de thema’s met elkaar vergeleken. Zo bleken alle methodes in ieder geval de seizoenen als onderwerp te kiezen en daarom leek het een logische stap om als eerste de seizoenen te ontwikkelen. Natuurlijk is de Activitheek puur een database, het is absoluut geen VVE-programma. Met onze activiteiten willen we pedagogisch medewerkers ondersteunen in hun werk. We willen een heel breed activiteitenaanbod opnemen. Van bewegen tot boekjes lezen en van liedjes zingen tot senso-motorische spelactiviteiten.

1-img_5443-1

Foto: Fun at Home with Kids

Direct stond voor ons als een paal boven water: de activiteiten moeten er heel fris en aantrekkelijk uitzien. We hoefden niet lang te zoeken naar een ontwerper want we waren al bekend met het mooie werk van Deborah van de Leijgraaf. Toen we Deborah benaderden met de vraag of ze aan de slag wilde met het tekenen van allerlei illustraties voor peuters was ze gelukkig direct enthousiast.

Thema circus en thema “Op de boerderij”

Een veelgehoorde opmerking van pedagogisch medewerkers was ook: we willen ook wel eens wat anders! De thema’s worden vaak herhaald. Voor een kind is het nieuw maar voor een leidster of voor een ouder met meerdere kinderen kan het steeds herhalen van thema’s wel eens wat vervelen. Daarom gingen we aan de slag met het maken van het thema circus en boerderij. Ontzettend leuk zijn bijvoorbeeld de yoga-kaarten die eenvoudige yoga-oefeningen beschrijven als bijvoorbeeld “clown” of “olifant”. Ons thema circus is tot nu toe het best verkochte thema in de DoenKids webshop voor diegene die nog geen abonnement hebben. Opvallend genoeg is boerderij de nummer 2! Zou er dan echt zoveel behoefte zijn aan compleet nieuwe thema’s? We lijken op het goede spoor te zitten!

circus-en-boerderij

Verkeer en Ziek & Gezond: ook met foto woordkaarten

Nog twee andere thema’s die ieder jaar terugkomen bij diverse VVE-programma’s zijn “Verkeer” en “Ziek en gezond”. Vanaf de ontwikkeling van het thema “Verkeer” maakten we naast de woordkaarten met illustraties ook woordkaarten met een foto. Een aantal pedagogisch medewerkers gaven aan dat dit voor de kinderen herkenbaarder was. Met terugwerkende kracht zijn we toen razendsnel ook alle woordkaarten van de overige thema’s gaan aanvullen met foto-varianten. Dat wat wel even een flinke klus maar de reacties waren heel positief!

verkeer

woordkaarten verkeer

Sinterklaas en Kerst

Altijd weer terugkerende thema’s zijn natuurlijk de thema’s van december: Sinterklaas en Kerst. Ook die zijn nog toegevoegd aan de Activitheek. Compleet met hele leuke extra’s als de aftelkalender en de adventkalender. Daarmee kwam ons totale aanbod dat we in 1 jaar hadden uitgewerkt op 10 thema’s!

sinterklaas-en-kerst

De planning voor de komende jaren

We zijn nog lang niet klaar! Regelmatig vullen we de bestaande thema’s verder aan en bovendien komen er nu per jaar 7 nieuwe thema’s bij. In onze brochure kun je alles rustig doorlezen!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.