Thema’s voor kinderdagverblijf en peuteropvang

In onze DoenKids database werken we met verschillende kinderdagverblijf thema’s. Op dit moment hebben wij 32 verschillende thema’s ontwikkeld. In deze blog laten we zien hoe een DoenKids thema is opgebouwd en wat het zoal bevat.

Een DoenKids thema bestaat uit een zesweeks programma. In elke week worden er vier activiteiten uitgelicht. Deze activiteiten stimuleren verschillende ontwikkelingsgebieden van het kind en zijn daarnaast gesorteerd op soort activiteit. Zodoende bestaat het programma uit 24 gevarieerde activiteiten.

Elk DoenKids thema bevat vijf standaard activiteiten. Deze standaard activiteiten bestaan uit: een set woordkaarten in een illustratieve en foto versie, liedjes, een bingospel en een memoryspel.

Soort activiteiten

De DoenKids activiteiten uit het programma zijn in de volgende categorieën opgedeeld:

  • sport en bewegen
  • spel
  • natuur
  • creatief
  • ontdekken, techniek en proefjes
  • eten en drinken
  • muziek, dans en drama

Ontwikkelingsgebieden en ontwikkelingsdoelen

De activiteiten in alle kinderdagverblijf thema’s zijn opgedeeld in verschillende ontwikkelingsgebieden en ontwikkelingsdoelen voor het kinderdagverblijf. De ontwikkelingsgebieden zijn: taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische ontwikkeling, creatieve ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling.

Deze ontwikkelingsgebieden zijn weer opgedeeld in verschillende ontwikkelingsdoelen, zodat je met een specifieke activiteit aan de slag kunt gaan om bepaalde ontwikkelingsgebieden van een kind te stimuleren. Deze ontwikkelingsdoelen zijn opgesteld na het vergelijken van verschillende kindvolgsystemen (KIJK!, Looqin, Doen, Praten, Bewegen en Rekenen).

Klik hier om het overzicht te vinden van de ontwikkelingsgebieden en ontwikkelingsdoelen die gehanteerd zijn voor onze DoenKids thema’s.

E-book 

Als aanvulling op elk DoenKids thema bieden we een compleet bijpassend e-book aan. Het e-book bestaat onder andere uit boekentips, liedjes, tips voor uitjes, tips voor thuis, werken met hoeken binnen het thema en nog veel meer! Het e-book geeft de pedagogisch medewerker inspiratie om het thema vorm te geven en hierin verdieping aan te brengen. De e-books zijn per thema te downloaden nadat je bent ingelogd in DoenKids. 

Planning voor op de groep

Elk DoenKids kinderdagverblijf thema bevat een activiteitenplanning voor de groep. Dit is een zesweekse planning gevuld met allerlei verschillende activiteiten.De pedagogisch medewerker kan deze activiteitenplanning op de groep gebruiken.   

Een DoenKids activiteitenplanning bestaat uit drie blokken van elk twee weken. Elke week uit een DoenKids thema bevat standaard vier uitgewerkte activiteiten. Zodoende bestaat de activiteitenplanning voor de groep standaard uit 24 gevarieerde activiteiten. Deze planning kun je geheel naar eigen wens maken en aanpassen. De pedagogisch medewerker kan in één oogopslag zien wat er die dag op de planning staat. Daarnaast is de activiteitenplanning voorzien van een materiaallijst. Deze materiaallijst kun je als een pdf-bestand downloaden.

Ouderbrief/themabrief

Een kinderdagverblijf thema binnen DoenKids heeft een eigen ouderbrief/themabrief. Deze brief is voor elk thema binnen hetzelfde format vormgegeven. Je kunt de ouderbrief aanpassen waar nodig, of je kunt zelf voor jullie organisatie een ouderbrief samenstellen in DoenKids. Zo kun je richting ouders communiceren hoe en wanneer jullie gaan werken aan een bepaald thema. Deze ouderbrief/themabrief kun je als een pdf-bestand downloaden.

Extra optie: via DoenKids kun je de ouderbrief/themabrief, het programma of de planning voor op de groep ook delen in het ouderportaal KidsKonnect. Op die manier kunnen ouders in de app zien welk thema en wat voor activiteiten de komende tijd op de planning staan.

DoenKids themaplanning 

De kinderdagverblijf thema’s zullen de komende tijd door ons worden aangepast naar de nieuwe stijl. Daarom hebben wij een overzichtelijke planning gemaakt. Zodoende kun je zien wanneer bepaalde thema’s in de nieuwe stijl online komen te staan! Wil je dit overzicht graag bekijken? Klik dan hier

KDV brochures

Zou je graag wat meer informatie willen lezen over het kinderdagverblijf gedeelte van DoenKids? En hoe je dit bijvoorbeeld met een VVE-methode kunt combineren? Dan kun je onze brochure: ‘Werken met 0-4 jaar activiteiten’ hier downloaden.

Interesse in een overzicht van al onze KDV thema’s? Dan kun je onze KDV brochure hier downloaden.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.