Supersnelle F1 sleutelhanger

Krimpfolie is altijd leuk om mee te werken! Teken je eigen ontwerp erop met permanent markers of kleurpotloden, knip de tekening uit, leg het in een voorverwarmde oven en zie hoe je afbeelding krult en krimpt, net zo lang tot er een plat mini-exemplaar overblijft.

Ideaal voor het maken van een originele sleutelhanger voor vaderdag! Is Papa ook fan van Max Verstappen, dan kun je net als wij een Formule 1 sleutelhanger maken. Houdt hij meer van voetbal of fietsen, dan pas je natuurlijk je ontwerp daarop aan!

Houd er rekening mee dat de afbeelding kan krimpen tot ongeveer 1/3 van het origineel. Dus als je met een klein stukje krimpfolie begint, dan krijg je een nog veel kleiner sleutelhangertje!

Materialen en gereedschappen:

 • Tekenpapier
 • Potlood
 • Zwarte (vilt)stift
 • Krimpfolie (12,5 x 20 cm voor een sleutelhanger van circa 5 x 8 cm)
 • Permanent markers
 • Kleurpotloden
 • Schaar
 • Perforator
 • Sleutelhanger
 • Oven
 • Optioneel: schuurpapier, spuitlak

Voorbereiding:

Krimpfolie bestaat in verschillende kleuren, maar wit, transparant en matglas zijn het vaakst algemeen verkrijgbaar.

Het witte en melkglas folie heeft meestal een ruwe en een gladde kant. Werk je met permanent markers, dan wordt geadviseerd de gladde kant te gebruiken. Maar ga je met kleurpotloden aan de gang, dan is het raadzaam om op de ruwe kant te tekenen.

Werk je toch met permanent marker op de ruwe kant, dan kan de inkt soms iets uitlopen in de groefjes in de folie. Dit is niet of nauwelijks zichtbaar als de folie eenmaal is gekrompen, maar als je dit vervelend vindt, dan kun je het folie het beste van te voren even extra opschuren.

Het transparante folie is eigenlijk alleen geschikt voor permanent markers. Heb je transparante folie, maar wil je er met kleurpotloden op werken, maak het folie dan mat door het even op te schuren met schuurpapier.

Gewone viltstiften zijn helaas niet geschikt voor gebruik op krimpfolie, maar sommige gelpennen werken juist wel heel goed. Test altijd even van te voren of dit ook voor jouw gelpennen geldt!

Stap 1:

Teken het ontwerp voor je sleutelhanger met permanent marker op een vel krimpfolie van circa 12,5 x 20 cm.

Vind je dit te spannend, maak dan eerst een schets met potlood op een gewoon vel papier. Of gebruik een eerder gemaakt meesterwerk als basis!

Zodra je tevreden bent, trek je de potloodlijnen over met een zwarte stift. Leg daarna het velletje krimpfolie bovenop je ontwerp en trek de lijnen met een zwarte permanent marker over op de folie.

Tip: kun je de lijnen niet goed zien en heb je geen lichtbak, plak de vellen dan even op een raam!

Stap 2:

Kleur het ontwerp in met kleurpotlood en/of permanent markers.

Stap 3:

Knip het ingekleurde ontwerp uit, met een marge van ongeveer 3 mm wit rondom.

Stap 4:

Maak met een perforator een gat in het werkstuk. Hieraan kun je straks de sleutelhanger bevestigen. Houd er rekening mee dat het gat meekrimpt, dus maak het zeker niet te klein!

 

Stap 5:

Verwarm de oven voor op 175°C (of op de temperatuur die op de krimpfolieverpakking staat).

Leg de hanger op een met bakpapier of aluminiumfolie beklede bakplaat en laat het krimpen in de oven. Blijf erbij staan.

Stap 6:

Haal de hanger uit de oven zodra je ziet dat de krimpfolie niet verder krimpt. Dit is meestal binnen een paar minuten.

Komt het resultaat niet helemaal plat uit de oven, plaats er dan (zolang de folie nog warm is) even een vlak, wat zwaarder voorwerp bovenop.

Stap 7:

Kleurpotlood is veegvast, maar niet 100% watervast op een gekrompen hanger. Wil je de tekening op de sleutelhanger extra beschermen, dan kun je er een heel dun laagje blanke lak over spuiten.

Wees hier voorzichtig mee: te veel lak kan de kleuren laten uitlopen. Spuit dus altijd van een afstandje en in hele dunne lagen. Laat elke laag tussentijds volledig drogen. Zorg ervoor dat er geen ‘plasjes’ natte lak op de krimpfolie komen te staan.

Stap 8:

Bevestig de krimpfolie hanger aan een sleutelring of -hanger.

 

Stap 9:

Doe de Formule 1 sleutelhanger aan je fietssleutel of pak ‘m mooi in en geef ‘m op vaderdag aan de allerbeste Papa die er is!

Tip: in het Vaderdag e-book dat te koop is in de webshop vind je deze activiteit terug. Compleet met het sjabloon van de Formule 1 auto!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.