Kerst praatplaten – wat kun je ermee doen?

Speciaal ontwikkeld voor het jonge kind: Kerstmis praatplaten.  Leuk en educatief om samen met de kinderen te bespreken. Lees in deze blog informatie over onze twee kerst praatplaten en wat je met een praatplaat kunt doen. We geven handige tips om de taalontwikkeling te stimuleren met behulp van de praatplaten. 

Twee geïllustreerde kerst praatplaten 

Er zijn 2 versies ontwikkeld voor het thema Kerstmis. Welke opties zijn er?

 • Kerstmis op de groep
  Ga samen op zoek naar verschillende scenario’s die tijdens Kerstmis plaatsvinden op de groep. Zoek de versierde kerstboom, bekijk de gedekte tafel en zie de sneeuwpop die buiten staat. Er gebeurt van alles! In het rechter balkje naast de praatplaat zie je een aantal afbeeldingen die gezocht kunnen worden. Kun jij de kerstbal, het cadeautje of het rendier vinden? Maak muziek net als de trommel of zing een liedje! De praatplaat ‘kerst op de groep’ is hier te bestellen. 
 • Het kerstverhaal 
  Alle bekende onderdelen van het kerstverhaal komen op de praatplaat terug.
  In de verte zie je op de praatplaat de drie wijzen lopen. Vervolgens kom je de herders tegen die aan het slapen zijn. Boven de herders zie je een engel met het engelenkoor. De engel brengt een belangrijke boodschap en de herder gaat op zoek naar de pasgeboren baby in een kribbe. Aangekomen bij de stal ziet hij Jozef, Maria en de baby in doeken gewikkeld, liggend in een kribbe.
  In het balkje rechts naast de praatplaat zie je verschillende afbeeldingen.
  Zoeken maar! Bestel de kerst praatplaat hier

De praatplaat is op stevig papier afgedrukt in A1 formaat en wordt in een kartonnen koker opgestuurd, zodat je het goed kunt opbergen. De illustraties zijn door onze illustratrice Deborah van de Leijgraaf gemaakt. Deze twee praatplaten zijn in onze webshop te vinden. 

Wat kun je met de kerst praatplaten doen?

Woordenschat stimuleren
De praatplaat kun je inzetten om de woordenschat van het kind te stimuleren. Ga samen in gesprek over de kleine scenario’s die plaatsvinden op de praatplaat. Herkent het kind deze scenario’s? Gebeurt dit ook in het dagelijks leven? Lok zodoende verschillende reacties uit. 
Welke woorden kent het kind al? En welke woorden herkent het kind als jij ze gebruikt?
Ga met elkaar tellen hoeveel schapen er op de praatplaat zijn of doe het geluid van de trommel na. Er is zoveel te ontdekken op de praatplaten! 

De praatplaten kun je individueel per kind aanbieden of in een klein groepje.
Kinderen die meer taalvaardig zijn kunnen zodoende de kinderen die hier moeite mee hebben extra stimuleren.

Introductie van een thema
De praatplaat kun je ook gebruiken ter introductie van een thema. In dit geval gaat het over Kerstmis. Hang de kerst praatplaat op in de groep en betrek ook ouders zodoende bij het thema.
Het kind kan samen met de ouder naar de praatplaat kijken bij haal- en brengmomenten.

Betrek de plaatplaat bij allerlei momenten op de dag
Komen jullie een bepaald scenario uit de praatplaat tegen? Dan kun je hierop aanhaken om woorden te herhalen.
Voorbeeld: jullie gaan de kerstboom versieren. In de praatplaat zie je dit ook gebeuren. Koppel dit onderwerp weer terug aan de praatplaat en laat het aan de kinderen zien.
Weten jullie nog wat we op de poster hebben gezien? Wat doen deze kinderen? En wat gaan wij doen? Zo herhaal je verschillende woorden zoals de kerstboom, kerstbal, versieren of lampjes. 

Observeren
Een praatplaat kun je goed inzetten als observeermoment.
Hoe staat het ervoor met de taalontwikkeling? Kan een peuter al twee of drie woordzinnen maken? Noteer je bevindingen en observeer op een later moment of het verbeterd is.
Noteer de woorden die het kind zelf al uitspreekt of de woorden die het kind begrijpt als jij ze gebruikt.

Verder kun je nog kijken naar het aspect durven te praten, actief luisteren naar elkaar, elkaars beurt respecteren en de interesses van het kind.
Wat trekt juist de aandacht van het kind op de praatplaat? Hoe ver is het kind al in deze ontwikkelingen?

Afname van meerdere posters

Heb je na het lezen van deze blog interesse in onze praatplaten gekregen? En wil je er meer dan 10 bestellen? Dan kun je gebruik maken van onze aanbieding!
Neem contact met ons op via info@doenkids.nl met daarin de naam van de gewenste poster(s) (Het kerstverhaal of Kerstmis op de groep), de gewenste hoeveelheid, de factuur gegevens en de verzendgegevens. Zo kunnen wij een passende prijsopgaaf voor jullie maken.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.