Palmpaashaantjes maken doe je thuis!

Dit jaar wordt Pasen helaas anders ingevuld dan hoe iedereen het in de eerste instantie voor ogen had. Hoewel we nu niet met familie en vrienden aan tafel kunnen zitten en samen kunnen zijn, kunnen we er met ons eigen gezin wél iets gezelligs van maken. Thuis zijn met elkaar was nog nooit zo bijzonder. Het laat ons beseffen wat echt belangrijk is. Even quality time met elkaar!

Pasen staat voor mij ook gelijk aan tradities. Mijn zoontje krijgt al sinds dat hij heel klein was een paasnetje van zijn oma, waar allerlei lekkers in zit. Paaseieren zoeken gaat dit jaar ook van start. Wat een pret zal dat zijn!

Palmpaashaantjes, of broodhaantjes, is een traditioneel gerecht, wat hoort bij Palmpasen. Wat is het leuk om te maken! Je bereidt eerst het deeg, laat het rijzen en maakt er dan haantjes van. Easy! Wij vonden dat wij jullie dit recept niet mochten missen. Want hoe leuk is het, om dit samen met de kinderen te maken?! Het is namelijk niet alleen geschikt voor Palmpasen, maar het staat ook nog eens gezellig op de gedekte paastafel.

Eerst wat info vooraf: Wat is Palmpasen?

Palmpasen wordt ook wel Palmzondag of Passiezondag genoemd. Palmpasen wordt gevierd op de laatste zondag voor Pasen. Vaak worden er optochten georganiseerd waarbij kinderen met mooie Palmpaasstokken mogen lopen: versierde stokken met allerlei lekkers daaraan vast. Deze traditie is bedoeld om de vrolijke intocht van Jezus in Jeruzalem te herdenken en te vieren.

‘Maar wat heeft dat broodhaantje er nu mee te maken?’ zul je misschien wel denken. Het broodhaantje hoort écht bij Palmpasen. De haan staat namelijk symbool voor het breken en verdelen van het brood, wat Jezus deed. Ook staat het symbool voor de haan die in het bijbelverhaal één keer kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd had hij Jezus niet kende.

Tip: Bekijk dit filmpje met jouw kind(eren)!

Aan de slag met de palmpaashaantjes!

Wat heb je nodig?

  • 1 pak broodmix voor wit brood (Koopmans)
  • 8 krenten of rozijnen
  • 1 losgeklopt ei
  • 4 eetlepels bloem om het deeg mee te bestrooien
  • schone keukenschaar
  • bakplaat met bakpapier
  • oven
  • bakkwast
  • grote beslagkom
  • mixer
  • kommetje en vork (voor het ei)
  • schone theedoek
Tips vooraf
  • Het deeg moet eerst even rijzen, voordat je het kunt afbakken. Houd hier rekening mee in je planning.
  • Als de deze palmpaashaantjes met jongere kinderen maakt is voldoende begeleiding aan te raden. De kinderen kunnen al veel zelf doen, maar het deeg bereiden en het inknippen hiervan zijn dingen waarbij ze echt veel hulp bij nodig zullen hebben.

Deel 1: Het deeg maken
  • Maak het deeg in een ruime kom. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking van de broodmix.
  • Laat het vervolgens afgedekt met een doek, op kamertemperatuur, rijzen zoals de verpakking aangeeft. Bij Koopmans is dit bijvoorbeeld zo’n 10 minuten.
Deel 2: De haantjes maken en afbakken

Tip: Laat de kinderen zo veel mogelijk zelf doen!

  • Kneed het deeg nog even door elkaar en verdeel het deeg in gelijke stukken.
  • Bestrooi de stukken met bloem, zodat het minder plakkerig wordt en maak er nu ronde bollen van. Leg de bollen op het aanrecht.
  • Druk de bolletjes één- voor één plat en rol ze uit tot een rol van ongeveer 20 centimeter lang. Het is belangrijk dat het ene uiteinde breder is dan het andere uiteinde. Maak vervolgens een U-vorm van deze rol, waarbij de dunste kant aan de linkerkant ligt en de dikkere kant aan de rechterkant ligt. De dunne linkerkant wordt namelijk de kop van de haan en de rechterkant worden de veren.
  • Nu is het tijd om te knippen. Ja, knippen! Pak een schone keukenschaar en knip de rechterkant drie keer in. Dit worden de veren. Je zou ze met je vingers nog een andere vorm kunnen geven als je dat leuk vindt.
  • De kam van de haan maak je door twee knipjes in de linkerbovenkant en één knipje aan de linkeronderkant te maken. Doe dit ook met een schone keukenschaar.
  • Prik vervolgens een krent of rozijn in de kop van de haan, waar normaal gesproken het oog zit.
  • Leg de haantjes op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk deze met het losgeklopte ei. Laat ze daarna even rusten. Een paar minuten is voldoende.
  • Hierna kun je de haantjes afbakken in een voorverwarmde oven op 240°C in ca. 10 minuten tot ze gaar zijn en goudbruin. Let op: Iedere oven is anders, dus het kan zo zijn dat jouw haantjes iets langer of iets korter afgebakken moeten worden. Ga af en toe even kijken en haal ze eruit als ze droog, lichtbruin en voldoende gerezen zijn.

Kijktip! Een leuke variatie: paashaas-broodjes https://www.youtube.com/watch?v=RqJFckyETzY

Op zoek naar meer paasinspiratie? Neem dan een kijkje in onze webshop! Hier zijn diverse paasartikelen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar ons SUPER complete paaspakket voor gastouders, peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties. Geschikt voor kinderen van 3 t/m 5 jaar: https://doenkids.nl/product/thema-pasen/

Of ga op onderzoek uit in onze uitgebreide database via online.doenkids.nl! Nog geen abonnement? Neem dan contact met ons op! Stuur een mail naar info@doenkids.nl of bel 085-0656657.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.