Opruimen doe je zo!

Opruimen is soms een klusje op zich, maar het voelt heerlijk wanneer alles weer geordend is.

Alleen het zo opgeruimd houden is vaak een tweede punt.  Ook wanneer jij je groep samen deelt met andere collega’s. Iedereen heeft weer een andere visie over opruimen.

De één vindt het prima wanneer alles in de kast achter gesloten deuren ligt. De ander vindt het ook belangrijk dat de kast geordend is. In deze blog lees je allerlei tips over hoe je georganiseerd kunt opruimen! Doe er je voordeel mee.

Geef alles in de groep een vaste plek
Zo vind jij of vinden je collega’s en de kinderen niet alleen alles makkelijk terug, maar is het ook nog eens makkelijker om alles op te ruimen. De knutselspullen in de knutselhoek, de keukenspullen in de huishoek, de duploblokken in de bouwhoek, de boeken in de voorleeshoek, etc. Werk dus voornamelijk met hoeken om kinderen uit te dagen om tot spel te komen en overzichtelijk te kunnen opruimen.

Maak een keuze in het speelgoed
Jonge kinderen hebben van nature een kortere spanningsboog. Wanneer het kind te veel keuze heeft uit speelgoed, is de kans groot dat hij of zij overprikkeld raakt. Het gevolg hiervan is dat het kind niet goed weet welk speelgoed hij/zij wil kiezen.

Deel het speelgoed op in bakken en rouleer het speelgoed op de groep. Zorg er wel voor dat je afwisselend speelgoed uitzoekt voor de kinderen.

Speelgoed opbergtips
1. Speelgoedkist
Koop of maak een eigen speelgoedkist voor jullie groep. Schroef er een paar wielen onder en versier de kist met behang of plakfolie, stickers of gebruik verf. Eventueel kun je nog een touw aan de speelgoedkist bevestigen, zodat je de kist met een touw kunt verplaatsen. Bepaal van tevoren welke spullen er in deze speelgoedkist opgeborgen mogen worden.

2. Speelgoed opbergzakken/kleden
Deze opbergzakken zijn ideaal. Je ruimt het speelgoed makkelijk op en sommige opbergzakken kun je als speelkleed gebruiken. 

3. Speelgoed opbergbank
Je kunt op het opbergbankje zitten, maar tegelijkertijd ook speelgoed in opbergen. Neem bij voorkeur opbergbankjes met lades voor de kinderen op het kinderdagverblijf. IKEA heeft verschillende opbergkasten en lades te koop die je hiervoor kunt gebruiken. Klik hier voor de link. 

Labelen
Opbergbakken, manden en mappen zijn ontzettend handig om spullen netjes en geordend in op te bergen voor jou en je collega’s. Maar hoe kun je deze spullen dan weer terugvinden? Labelen! Label dus van alles in deze verschillende bakken, manden en mappen. Vooral de spullen die je maar één keer per jaar tevoorschijn haalt, zoals de spullen voor de verschillende thema’s.

Themakisten
De speelgoedkist op wielen kun je ook gebruiken als themakist. In deze kist verzamel je dan allerlei spullen die met het thema te maken hebben. Verzamel bijvoorbeeld de voorleesboeken en verschillende spullen van het thema die jullie gaan behandelen. Deze spullen kun je als het goed is zo elk jaar weer terugvinden wanneer het gelabeld en opgeruimd is.

Themakist lente DoenKids
Klik hier om het Thema Lente te bestellen

Het lente thema van DoenKids kun je bijvoorbeeld als volgt vormgeven in een themakist. Verzamel de boeken:

  • Anna en de lente – Kathleen Amant
  • Dikkie Dik lentekriebels – Jet Boeke
  • Lente, zomer, herfst, winter – Britta Teckentrup

Welke spullen behoren nog meer bij het thema lente van DoenKids die je kunt verzamelen?

Deze spulletjes kun je met de kinderen bekijken en voelen. Praat samen over jullie ontdekkingen in de themakist.

Succes met het opruimen en ordenen van allerlei spullen op jullie kinderdagverblijf! 

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.