DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

NK Tegelwippen – meer groen op jouw locatie

Wil jij ook je ‘steentje’ bijdragen aan een beter klimaat en een groenere buurt? Doe dan van 21 maart t/m 31 oktober 2023 mee aan het NK Tegelwippen. Alle inwoners van Nederland kunnen zelf aan de slag met de tegels in hun (gevel)tuin. Des te leuker om jullie locatie hier ook van te laten profiteren. Meer groen is altijd goed om te doen!
De gemeente met de hoogste TPI (gewipte Tegels per Inwoner) wint de prestigieuze Gouden Tegel! In deze blog lees je hoe je aan dit leuke evenement mee kunt doen en hoe je dit kunt toepassen binnen jullie organisatie.
Wat is het NK Tegelwippen?
Tijdens het NK Tegelwippen strijden gemeentes tegen elkaar: wie wipt de meeste tegels en vervangt deze door groen? De gemeente met de hoogste TPI (gewipte Tegels per Inwoner) wint de prestigieuze Gouden Tegel! Om het eerlijk te houden en te voorkomen dat de gemeente met de meeste inwoners wint, wordt het aantal gewipte tegels gedeeld door het aantal inwoners van de gemeente.

Op de website van het NK Tegelwippen kun je de tussenstand, de tegelteller, in de gaten houden.
Hoe kun je meedoen?
Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze hier op, dan worden ze bij de Tegelteller van jouw gemeente opgeteld. Als jouw gemeente hier niet tussenstaat geeft dit niet, dan wip je mee voor de nationale Tegelteller.
Het is wel belangrijk dat je er before en after foto’s van maakt, zodat de organisatie kan zien dat je echt gewipt hebt en iets hebt aangeplant. Doe goed je best bij het maken van deze foto, want wie weet word jij wel de Wipper van de Maand! Wat je daarmee precies kunt winnen houdt de organisatie nog even geheim, maar deze titel wil iedereen onder zijn naam hebben toch?!

Hoe kun je het Tegelwippen toepassen op jullie locatie?
‘Als iemand een groene omgeving verdient, is het onze jeugd’ staat er op de website van het NK Tegelwippen. Een prachtige quote, wat zeker waar is. Een groene omgeving is goed voor de gezondheid van kinderen, het is beter voor de opvang van regenwater en ook draagt het bij aan een betere biodiversiteit: de omgeving gaat weer leven! Kinderen leren verantwoordelijkheid te dragen voor de natuur en zullen meer te weten komen over de groei van planten. Ook zal het hen stimuleren om meer buiten te zijn en buiten te spelen. En dat is ook erg belangrijk!
Kijk samen met collega’s eens goed naar jullie locatie: waar zouden jullie kunnen vergroenen? Bij het Tegelwippen is het de bedoeling dat je de standaard 30×30 tegels weghaalt en hier iets groens voor aanplant: onttegelen. Je kunt dit bijvoorbeeld midden op het plein doen, maar langs het gebouw kan het ook prima.

Zodra jullie de plek hebben bepaald is het raadzaam om jullie te verdiepen in het soort groen wat jullie gaan planten. Als de zon hier bijvoorbeeld volop schijnt is het niet handig om er planten of bloemen in te zetten die niet goed tegen warmte kunnen. Stel jezelf de volgende vragen:
▸ Ligt de tuin in de schaduw, volle zon of ergens tussenin?
▸ Welke grondsoort ligt in je tuin?
▸ Hoeveel tijd wil je steken in onderhoud?
▸ Hoeveel geld heb je beschikbaar?
(Bron: NK Tegelwippen)

Hierna kunnen jullie aan de slag gaan! Betrek de kinderen gerust bij de aankoop van de beplanting. Het is juist erg goed voor de betrokkenheid en het enthousiasme om hen hier ook een steentje aan bij te laten dragen.

Het Tegelwippen en het planten doen jullie natuurlijk ook samen! Maak veel foto’s en heb plezier. In en met de natuur bezig zijn is het mooiste wat er is. Maak er een feestje van!
Voor meer tuintips kunnen jullie een kijkje nemen op de website van het NK Tegelwippen.

En weten jullie niet wat jullie met de gewipte tegels moeten doen? Ook hier heeft de organisatie van het NK Tegelwippen over nagedacht. Bezoek hun website en doe inspiratie op!
Hebben jullie smaak te pakken en zouden jullie nog meer willen vergroenen? Volg dan het onderstaande stappenplan!

Stappenplan voor meer vergroening:

  1. 1. Bepaal jullie visie en maak een duidelijk en haalbaar plan.
  2. 2. Doe dit samen met collega’s en betrek vooral ook de kinderen en ouders erbij. Zet een vragenlijst op het ouderportaal of stuur een mail rond. Ga in gesprek met de kinderen: wat vinden zij belangrijk?
  3. 3. Ga voor de financiën op zoek naar fondsen die ook vergroening als doel hebben. Misschien is er binnen jullie gemeente een aanspreekpunt die jullie hiervoor kunnen benaderen? Snuffel anders eens rond op internet. Er is genoeg te vinden.
  4. 4. Klaar om te beginnen? Betrek de kinderen ook (deels) bij de aanleg van het groen op jullie locatie. Zij zullen zich dan meer betrokken en verantwoordelijk voelen.
  5. 5.Alles gereed? Tijd om dit te vieren! Organiseer een feestelijke opening (indien mogelijk) of maak foto’s en deel deze op het ouderportaal, jullie website en/of social media kanalen. De kinderen zullen trots zijn!
We wensen jullie veel plezier bij het Tegelwippen! Jullie kunnen het dus zo simpel of uitgebreid aanpakken als jullie zelf willen. Tegel eruit, groen erin! Dat is hetgeen wat telt.

Neem ook eens een kijkje op de social media kanalen van het NK Tegelwippen:

Facebook: @NKTegelwippen
Instagram: @nktegelwippen
Twitter: @tegelwippen
Op zoek naar meer ‘groene’ blogs?

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website