DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Modderdag: een fantastisch vieze traditie!

Terwijl ik dit typ zie ik in gedachten een kind voor me die op het randje van de zandbak zit. Het heeft geregend en de bakjes en pannetjes staan vol water. Het kind roert er met een takje in, prikt met het takje in het zand en maakt vervolgens het takje schoon in een bakje water. Dit herhaalt zich nog een aantal keer en het gaat steeds enthousiaster. Er komt water op zijn broek en het kind kijk om zich heen. Heeft niemand dat gezien? Is er een juf of ouder die nu gaat roepen: “Pas op, je kleren worden vies!”? Nee, hij hoort niets dus gaat lekker verder met kliederen. De waterbakjes vullen zich met zand en dikke modder blijft over.

29 juni is het weer Modderdag: de dag waarop iedereen vies mag worden.

Zonder modder geen Modderdag natuurlijk! Maar wat is Modderdag en wat is de meerwaarde van deze speciale dag? Waarom is dit zo’n mooie aanvulling in het aanbod van natuuractiviteiten en natuureducatie? In deze blog leggen wij dit aan je uit.
Even in het kort: hoe is Modderdag tot stand gekomen?
International Mud Day is de oorspronkelijke term van Modderdag. Het idee voor deze dag komt oorspronkelijk uit Nepal. De bedoeling van deze dag is om kinderen positieve ervaringen in de natuur op te laten doen en de verbinding op sociaal gebied te vergroten. Sinds een aantal jaren wordt ook onder andere in Australië, Denemarken, De Verenigde Staten en Groot-Brittannië International Mud Day gevierd. In 2013 was dit voor het eerst in Nederland (Modderdag). Sinds 2019 wordt dit door het IVN (Instituut voor Natuureducatie) georganiseerd.

Het IVN is een instituut die mens en natuur met elkaar verbindt. Zowel jong als oud mogen volgens hen beleven hoe leuk, gezond en belangrijk de natuur eigenlijk is. Zij organiseren natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Modderdag is daar een prachtig voorbeeld van. Voor meer informatie over het IVN en andere ‘natuurlijke’ initiatieven kunnen jullie op hun website kijken: https://www.ivn.nl/
Waarom meedoen?
Met modder kun je spelen, dat weet bijna iedereen. Maar wat is nu eigenlijk de meerwaarde van modder voor kinderen? Naast dat het heel erg leuk is, is het ook erg leerzaam en super interessant. Het voelen van het natuurlijke materiaal, het ruiken en het ervaren zijn elementen die hierbij naar voren komen. Ook kan het spelen met modder ervoor zorgen dat kinderen écht samen gaan spelen en elkaar inspireren. Het maken van moddertaartjes, het bouwen van een modderkasteel of het gooien met modder: het zorgt voor veel plezier en vertier! De band van kinderen onderling zal ook versterken en bovendien brengt het kinderen letterlijk even met beide benen op de grond. Even ‘aarden’ en contact maken met de natuur. Het is zo mooi en al mogelijk vanaf dat kinderen heel klein zijn. Je past een natuuractiviteit gemakkelijk aan op het niveau van het kind. Je zult zien dat de uitwerking hiervan geweldig zal zijn. Kom maar op met die vieze handjes en mooie herinneringen!

Nog een aantal positieve effecten op een rij, wat het spelen met modder met zich meebrengt:

1. Actief bezig zijn met- en in de natuur
Water en zand zijn elementen uit de natuur. Als je goed om je heen kijkt kun je ze vinden en dus modder maken. Buiten met modder spelen brengt de kinderen dicht bij de natuur én in de frisse buitenlucht.
Hier een leuke activiteit om te starten met de Modderdag:

Hoe maak ik modder?
Verzamel met de kinderen:
  • 1 doos – 4 bakjes – water – tuinaarde – zand – potgrond
Vul alle bakjes met een beetje water. Doe in het eerste bakje een beetje tuinaarde en laat de kinderen net zo lang roeren tot het water en de aarde zich vermengen tot modder. Herhaal dit met het zand en de potgrond. Laat kinderen het verschil van de soorten modder voelen.
Maak het spannender: knip 2 gaten in een grote doos, zet er een bakje in het laat kinderen met hun handen door de gaten voelen welke modder er in de doos zit. Zo zijn kinderen volledig gericht op het voelen en ervaren..
2. Ontspanning
Beleven van modder draait vooral om voelen. Het maakt niet uit wat je doet, het gaat om de beleving ervan. Hoe het voelt, ruikt en eruitziet. Dit wordt ook wel sensopathisch spel genoemd. Sensopathisch spel kan als ontspannen worden ervaren wanneer kinderen zich hieraan kunnen overgeven. Samen in de zandbak, met je handen door het zand: zo ontspannend!

3. Ontdekken en experimenteren
Als kinderen vies mogen worden tijdens het spelen voelen ze zich vrijer en gelukkiger. Ze kunnen dan beter ontdekken en experimenteren, zonder zich druk te hoeven maken over hoe vies ze zijn. Het helpt ze om heerlijk kind te zijn. Het is heel interessant om de verschillende structuren van modder te voelen, te zien hoe het er van dichtbij uitziet en om te experimenteren wat je er allemaal mee kunt doen.

4. Creativiteit en fantasie worden gestimuleerd

Met zand en water kun je van alles doen en maken. Dit zorgt ervoor dat het creatieve denken en de fantasie worden gestimuleerd. Wat voor mooie creaties kunnen jullie maken?  

5. Uiting van het inlevingsvermogen
Kinderen kunnen hun inlevingsvermogen kwijt in het modderspel doordat ieder kind weer iets anders bedenkt. Het ene kind wil taartjes bakken, de ander bouwt een kasteel. Het ene kind wil het liefst helemaal vies worden terwijl een ander kind liever alleen zijn handen vies maakt. Op Modderdag mag iedereen zelf weten hoe vies hij of zij wil worden.
Hoe doe je mee?
Aanmelden voor Modderdag is niet verplicht, maar zeker wel mogelijk! Vanaf 1 april kun je je aanmelden De IVN vindt het namelijk prettig en leuk om bij te kunnen houden hoeveel organisaties, locaties en kinderen er meedoen. Als jullie je aanmelden wordt jullie locatie zichtbaar gemaakt op de kaart op www.modderdag.nl en ontvangen jullie de ModderWijzers en ander ondersteunend materiaal. Zeker de moeite waard dus!
Modderdag en DoenKids!
Op zoek naar modder-inspiratie? Neem dan een kijkje in de database van DoenKids of op de socials van Het Groen! Ook zijn DoenKids en Het Groen een prachtige samenwerking aangegaan wat zal resulteren in een geweldig e-book met betrekking tot Modderdag! Als je een abonnement bij ons hebt kun je het downloaden uit DoenKids! Je kunt het e-book vinden als je ons programma ‘Modderdag’ aanklikt.

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website