Een kind met voedselallergie? “Dat zal wel meevallen!”

Mijn zoontje Elijah heeft zolang wij weten al een vrij heftige pinda- en notenallergie. Zijn kinderopvang geeft niemand pindakaas op de dagen dat hij er is, hij moet altijd een EpiPen bij zich hebben en wij moeten alle etiketten lezen om te zorgen dat hij niets binnenkrijgt wat (levens)bedreigend voor hem is. Als ouder van een kind met een voedselallergie ervaar je dan ook altijd behoorlijk wat stress op verjaardagen, bij schooltraktaties en –uitstapjes.

Veel ouders met een kind dat een ernstige voedselallergie heeft stuiten zowel op school als in persoonlijke kring op onbegrip en bagatelisering van de allergie: “Het zal wel meevallen” is een vaak gehoorde reactie als gevraagd wordt om de pindakaas van tafel te halen of de handen en mond te wassen na het eten van noten.

Met de feestdagen en alle bijbehorende (school)feestjes die hierbij horen in het verschiet, leek het me een goed moment om voor jou als professional een blog te schrijven en wat handige tips op een rijtje te zetten. Het laatste wat je wil zien is een kindje dat een anafylactische shock krijgt omdat er een allergeen aan de aandacht is ontsnapt.

Wat kun jij als professional doen om het risico op een allergische reactie te voorkomen?

  • Het is belangrijk je bewust te zijn van de ernst van de allergie. Ga hier over in gesprek met de ouders, wellicht kunnen zij je foto’s laten zien van een eerdere reactie.
  • Wat ik heb gemerkt is dat ouders van kinderen met een voedselallergie van zichzelf vrij assertief zijn. Indien ze dit niet zijn, nodig de ouders dan uit om 2 keer per jaar een demonstratie te komen geven over de EpiPen en hoe deze te gebruiken. Bij 2 van de 3 meest gangbare pennen ontstaat namelijk vaak onduidelijkheid over aan welke kant de naald precies zit. Wanneer een kind binnen een paar minuten kan stikken wil je hier niet nog naar op zoek moeten.
  • Vraag de ouders een aparte traktatietrommel voor hun kind te maken. Nog belangrijker: vraag de andere ouders aan het begin van het schooljaar de aandacht en maak ze attent op de allergie. Vraag hen dan ook rekening te houden met broodbeleg en traktaties. Sommige kinderen kunnen namelijk al in shock raken wanneer iemand aan de andere kant van de klas een boterham met bijvoorbeeld pindakaas eet.
  • Ga voor elke feestelijke gelegenheid op school waar eten aan te pas komt (kerst, sinterklaas, pasen, etc.) met de ouders van het kind in gesprek. Probeer in ieder geval niet zelf iets uit.
Maak samen een veilig alternatief recept
  • Stel een protocol op voor alle professionals over hoe te handelen in het geval het toch mis gaat.
  • Nodig ouders van het allergische kind uit om mee te gaan op schoolreisjes, zodat zij zelf een deel van het toezicht voor hun rekening kunnen nemen.

Blijf in gesprek

Bij dit soort ernstige allergieën is het vooral belangrijk te weten wat te doen en hoe te voorkomen. Blijf dan ook altijd in overleg met de ouders en het betrokken kind en neem elke allergie serieus!
Op de websites www.schoolenallergie.nl en www.anafylaxis.nl is veel informatie te vinden, neem eens een kijkje.

Welke ervaringen heb jij als professional of ouder van een kind met een voedselallergie? Laat het weten in een reactie!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.