Doe mee, red de zee!

In de meivakantie komt DoenKids met een fantastisch nieuw thema, namelijk ‘Red de zee!’ Waarom moet de zee eigenlijk gered worden? In deze blog wordt toegelicht hoe we op dit thema zijn gekomen, wat het belang is van het redden van de zee en hoe je dit onder de aandacht kan brengen.

Hoe zijn wij op dit thema gekomen

We zijn op dit thema gekomen door een nieuwsbericht begin januari. Ten noorden van het Duitse eiland Borkum zijn toen maar liefst 270 containers overboord geslagen van een groot containerschip. Hierdoor is de hele inhoud van deze containers in de zee terecht gekomen in ons Waddengebied. Op het nieuws was te zien hoe veel mensen de handen uit de mouwen staken om zoveel mogelijk op te ruimen wat rondom het waddengebied was aangespoeld op de stranden. Ook heel veel kinderen werkten mee.

Wat is het belang?

Van alles wat in de zee is gekomen is vooral het plastic erg schadelijk. Volgens de Plastic Soup Foundation is het de grootste milieuramp van deze tijd. Maar hoe komt het dat vooral plastic zo schadelijk is? Het plastic wat in de zee terrecht komt wordt uiteindelijk kleine deeltjes en uit deze deeltjes kunnen giftige stoffen vrijkomen. Deze plastic deeltjes worden door de dieren in de zee gezien als voedsel. Zij eten dit vervolgens op waarbij het gif vrij komt in de maag van de dieren. Dit kan tot gevolg hebben dat deze dieren het niet gaan overleven. Daarnaast kunnen wij deze dieren, zoals verschillende soorten vis, uiteindelijk op ons bord krijgen waardoor wij dit gif ook binnen krijgen.

Het aardoppervlak bestaat voor 72 % uit oceaan en is de voornaamste zuurstofleverancier. Maar de oceaan is daarnaast voor meer dan de helft van de wereldbevolking ook de voornaamste voedselbron. Daarom is het ontzettend belangrijk dat wij hier zuinig mee omgaan!

Onder andere door de vreselijke gebeurtenis begin januari komt er plastic in de oceaan, maar het grootste gedeelte komt door ons….maar liefst 80% van al het plastic afval in de oceanen komt door door de industrie en mensen op het land. Doordat wij plastic afval dumpen in zee via rivieren, kanalen en havens. Per seconde komt er 0,25 ton plastic in onze oceanen bij. Dat staat gelijk aan 1 vrachtwagen per minuut en maar liefst 1440 vrachtwagens per dag. Als we zo doorgaan, dan bestaan onze oceanen in 2050 meer uit plastic dan vis. Dat is toch wel een heel schrikbarend toekomstperspectief!

Daarom vinden wij het belangrijk dat dit thema onder de aandacht wordt gebracht bij zoveel mogelijk BSO’s om kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders te inspireren.

Hoe kan je dit onder de aandacht brengen?

Allereerst is het interessant om de bovenstaande informatie te delen met de kinderen. Om te voorkomen dat dit te schools overkomt, kan je dit in spelvorm met de kinderen delen of tijdens een activiteit met de kinderen bespreken. Een voorbeeld van een spelvorm is onze activiteit ‘Plastic soep: waar of niet waar’ of ‘Plastic soep lipdub’ te vinden in de database van DoenKids .

Daarnaast kan je een actieweek (of weken) opzetten op de BSO. In deze week kan je samen met de kinderen geld inzamelen om een initiatief te steunen van bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation. De Plastic Soup Foundation zet zich in voor het verminderen van plastic in onze oceanen. Zij proberen continu aandacht te vragen voor dit onderwerp en willen ook vooral kinderen hierin betrekken. De Plastic Soup foundation stimuleert alle mogelijke innovatieve oplossingen die helpen tegen het verminderen van plastic.

Voor meer informatie, check de site: https://www.plasticsoupfoundation.org/

Tip: zij bieden ook interessante lespakketten aan die via deze site besteld kunnen worden. Deze zijn alleen bedoeld voor basisscholen, dus werk jij samen met een school dan is het zeker de moeite waard om de school hier op te attenderen!

Er zijn verschillende manieren om met de kinderen geld in te zamelen. Je kan het zo groot of zo klein aanpakken als je zou willen. Het is leuk om samen met de kinderen te bedenken op wat voor manier jullie geld in kunnen zamelen, hierdoor zijn ze nog meer gemotiveerd. Je kan een fair organiseren, flessen inzamelen of plastic kunst knutselen en dit verkopen op een ‘veiling’ aan het eind van de week. Mochten er op de locatie meerdere groepen zijn, dan kunnen jullie hier ook een wedstrijd van maken.

Naast dat de kinderen geld in kunnen zamelen om wat bij te dragen kunnen zij ook hun eigen gedrag of die van hun omgeving aanpassen. De plastic soup foundation geeft hier handvatten voor door het gebruik van plastic te voorkomen. Via deze link zijn deze handvatten te vinden: https://www.plasticsoupfoundation.org/psf-in-actie/. Hierin staat onder andere hoe je minder plastic kan gebruiken.

Wat ook een ontzettend leuke activiteit is om bewustwording te creëeren bij de kinderen is onze Trashure hunt. Met deze Trashure hunt gaan kinderen op jacht naar allerlei afval op straat en in de natuur. Een leuke aanvulling op deze activiteit is ‘recycle je rot’. Met deze activiteit gaan de kinderen met verzameld afval knutselen, zodat de kinderen inzien wat je allemaal kan doen met afval. Geïnspireerd door kunstenares Sayaka Ganz, hebben wij allerlei voorbeelden gegeven hoe je van afval zeedieren kan knutselen.

Naast dat afval nog een keer gebruikt kan worden, kan eten ook nogmaals gebruikt worden. Het is toch wel ontzettend zonde om oud brood weg te gooien, terwijl je er iets ontzettend lekkers van kan maken! Hierin geven wij een voorbeeld met de activiteit ‘wentelteefjes bakken’. Het is heel goed mogelijk dat de meeste kinderen dit gerecht nog niet kennen. Hoe leuk is het dan om dit samen met de kinderen te maken?!

Wij hopen dat jullie ontzettend veel plezier gaan beleven aan dit nieuwe thema van DoenKids!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.