DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Gezond(er) snoepen met Sint-Maarten

Nog even en dan is het alweer de elfde van de elfde. De avond waarop in bepaalde delen van Nederland de kinderen langs de deuren gaan met een lampion en een liedje zingen in ruil voor iets lekkers. Maar wist je dat dit lekkers ook iets anders kan zijn dan snoep?

Nu ken je de naam Sint-Maarten misschien wel, maar heb je verder geen idee wat deze dag eigenlijk inhoudt. Op 11 november vieren we de naamdag van Martinus van Tours, zoon van een legerofficier uit Hongarije. Als 15-jarige jongen ging Martinus het Romeinse leger in. Jaren later zou hij bekend staan als de soldaat die zijn rode mantel deelde met een arme bedelaar. De bedelaar had Martinus om een aalmoes gevraagd, maar geld had Martinus niet en zijn mantel was voor de helft eigendom van het Romeinse leger. Daarom pakte hij zijn zwaard en sneed zijn rode mantel in tweeën. Hij gaf het deel van de mantel, dat van hemzelf was, aan de bedelaar. Die nacht had Martinus een droom, een bijzondere droom. Hij droomde namelijk dat hij zijn mantel die dag niet gedeeld had met een bedelaar, maar met Jezus. Vanaf dat moment besloot Martinus het leger te verlaten en zich te laten dopen. Martinus stond bekend als een goed en hulpvaardig mens, wat maakte dat men vaak om zijn raad of hulp kwam vragen. Toen later de bisschop overleed werd hij aangewezen als zijn opvolger. Op 11 november stierf Martinus en werd hij door de kerk tot heilige verklaard, vandaar de naam Sint-Martinus.

Nu nog wordt er Sint-Maarten gevierd in bepaalde delen van Nederland. Iedere regio viert het op zijn eigen manier. In Nederland gaan de meeste kinderen langs de deuren en zingen een liedje in ruil voor snoep of fruit. Ben jij nu iemand die graag iets gezonds uitdeelt? Of vind je het leuk zelf iets te maken? Dan volgen hier een paar leuke tips voor jou.
Zelf iets lekkers maken
Je kunt op een heleboel leuke manieren een gezonde traktatie maken. Je kunt een gezonde traktatie kopen in de winkel en hier een leuke wikkel omheen maken. Of je zoekt een gezond recept op en duikt zelf de keuken in. Wist je trouwens dat je heel makkelijk van een basisrecept een gezondere variant kunt maken? Door eenvoudig een paar ingrediënten aan te passen wordt je baksel al snel een stuk gezonder. Of neem een kijkje in de database van DoenKids. Hierin staan verschillende gezonde recepten om je vingers bij af te likken. Kinderen vinden een zelfgemaakte traktatie vaak nog leuker dan een standaard snoepje. Een win-winsituatie dus!

Iets te drinken
Kinderen krijgen vast dorst van al dat zingen. Goed drinken is daarom belangrijk. Zet een tafeltje buiten met iets te drinken. Dat kan een pakje sap zijn, een bekertje ranja of een kopje thee. Bekijk vooraf wel even of datgene wat je te drinken aanbiedt ook een gezonde keuze is. Je zou ook een pak sap in een kan kunnen gieten en dit verdunnen met water. Daardoor wordt het alweer iets gezonder. Vergeet ook niet om een prullenbak neer te zetten voor het afval.
Iets warms om even op te warmen
Op 11 november zal het vast niet meer zo warm zijn ’s avonds. Daarom valt iets warms zoals een bekertje soep, warme chocolademelk of thee vaak wel in de smaak. Je zou ook een warm hapje uit kunnen delen zoals een mini-knakworstje in bladerdeeg.

Non-food traktatie
Je hoeft natuurlijk niet iets uit te delen wat je op kunt eten. Een klein cadeautje is ook leuk voor de afwisseling in de tas! Je zou dan kunnen denken aan een stickervel, glitter pen, leuke gum of een leuke kleurplaat met potloodjes. Sla je slag bij winkels zoals de Zeeman, Wibra of Action.

Versier je voordeur
Hoe gaaf zou het zijn als jouw voordeur het gesprek van de avond zou zijn? Dat de kinderen zo onder de indruk zijn van de decoratie, dat ze helemaal niet meer denken aan datgene wat jij als traktatie hebt uitgedeeld.
Ga je zelf met de kinderen langs de deur?
Spreek dan van tevoren met de kinderen af hoeveel ze tijdens het lopen mogen snoepen. En met hoeveel gezonde dingen je graag zou zien dat ze thuis komen. Je kunt er ook een spel van maken. Geef ze bijvoorbeeld de opdracht mee om maximaal vijf dezelfde snoepjes te verzamelen. Dus vijf lolly’s, vijf dingen van chocolade en ga zo maar door. Wie zal het lukken om de meest verschillende snoepjes te verzamelen?
Als BSO locatie iets doen met de gedachten achter Sint-Maarten
Met Sint-Maarten gaat het er eigenlijk om dat je iets deelt met iemand die het minder heeft dan jijzelf. Hoe leuk is het om hier als opvang iets mee te doen? De BSO locatie waar ik voorheen gewerkt heb deed dit ieder jaar. Wij organiseerden met elkaar een Sint-Maarten feest. Er werden lampionnen geknutseld, liedjes geoefend en ’s avonds liepen we als groep langs de deuren in de buurt. We haalden op die avond alleen maar fruit op. De dag erna gingen we met de kinderen naar het bejaardentehuis om de hoek, om liedjes te zingen voor alle opa’s en oma’s daar en deelden we het fruit uit. Vooraf deden we al een briefje in de bus bij de buren, zodat ze wisten dat we langs zouden komen en ze op de hoogte waren van ons idee. Misschien kunnen jullie ook zoiets organiseren bij jullie in de wijk? Er is vast iemand blij te maken met een lekker stuk fruit.

Sint-Maarten special
In de database van DoenKids kun je de Sint-Maarten special terug vinden. Hierin hebben wij alle activiteiten verzameld uit de database die je rondom deze feestdag zou kunnen doen met de kinderen. We wensen jullie allemaal veel plezier bij het lopen op 11 november!

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website