DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Zandkunst in een flesje

Wie woestijn zegt, zegt zand. En als je wel eens op vakantie naar Egypte bent geweest, dan heb je dit vast gezien: zandkunst in een flesje.

Natuurlijk kun je tegenwoordig gekleurd zand kopen, maar het kost echt niet veel moeite om het zelf te maken. De kinderen zouden kunnen helpen met het zeven van het zand en eventueel zelfs met het kleuren, mits ze daarvoor oud genoeg zijn.

Je moet wel rekening houden met de droogtijd van het zand. Op warme zomerdagen is dat geen probleem, maar als het onverhoopt vochtig weer is dan kan dit soms langer duren dan je zou denken. Begin dus zeker op tijd met de voorbereiding.

Het vullen van de fles is magisch: laagje voor laagje ontstaat er een kunstwerk dat er supervrolijk uitziet, zelfs als je er geen typisch woestijnlandschap op tekent!
Materialen en gereedschappen:
  • Schelpenzand (zeer fijn)
  • Voedingskleurstof (optioneel: Ecoline)
  • Lege, schone fles of een smal potje met dop of bijpassende kurk
  • Zeef
  • Schalen of bakjes om in te mengen
  • Oude lepel
  • Printerpapier
  • Tape
  • Lijmpistool
  • Optioneel: permanent marker
Aan de slag!
Stap 1
Zeef het zand.
Niet al het schelpenzand is hetzelfde. Er is zand verkrijgbaar met vrij grove stukken schelp en zand dat veel fijner en witter is. Vraag bij de dierenwinkel om het fijnste en witste zand.
Het zeven van fijner zand is gemakkelijker, kost veel minder tijd en je houdt bovendien veel meer zand over. Wit zand geeft een mooi helder kleurresultaat.

Je kunt schelpenzand kleuren met Ecoline, maar dan maak je het vrij nat en duurt het droogproces langer.
Voedselkleurstof is verkrijgbaar in gel of vloeibare vorm. Heb je vloeibare kleurstof, voeg dan om te beginnen één druppel kleurstof aan het zand toe en bepaal daarna of er meer bij moet.

Met gelkleurstof is het iets lastiger om te bepalen hoeveel je nodig hebt. De gel moet namelijk eerst met water worden verdund om het goed door het zand te kunnen mengen. In het voorbeeld is daarom eerst een beetje gel met een theelepel water gemengd en vervolgens is het zand eraan toegevoegd.

Stap 2
Laat het gekleurde zand heel goed drogen. Dit kan enkele dagen duren afhankelijk van hoe vochtig het zand is geworden.
Versnel het droogproces door het zand uit te spreiden, bijvoorbeeld op een dienblad.
Stap 3
Rol een trechter van een vel printerpapier.
Test of de trechter ver genoeg door de opening in de fles of pot kan komen. Is de breedte goed, dan plak je het rolletje vast met een stukje tape.

Stap 4
Gebruik een schepje of lepel als hulpmiddel en vul de fles met laagjes gekleurd zand.
Stap 5
Vul de fles helemaal tot de rand.
Voordat je de dop erop doet moet je er zeker van zijn dat het zand niet verder inklinkt. Het zandpeil in de fles kan door temperatuur en trillingen soms nog centimeters dalen!

Je kunt het zand laten inklinken door het heel goed aan te drukken en/of de fles gewoon een tijdje te laten staan. Daalt het zand in de fles, dan kun je het later nog bijvullen. Is het niet mogelijk om te wachten, dan kun je het inklinken versnellen door middel van trillingen of heel voorzichtig met de fles op tafel te kloppen.
Stap 6
Bij twijfel is de fles dichten met een lange kurk de beste optie. Deze kun je na het inklinken altijd nog dieper in de fles duwen.

Gebruik je een dop in plaats van een kurk, lijm de dop dan vast op de fles met behulp van een lijmpistool. Houd er rekening mee dat de lijm heet is en dat een metalen dop ook heet wordt als je ‘m op de fles draait!
Optioneel:
Teken met een permanent marker een karavaan of een oase op de fles.

Veel plezier met je eigen zandkunstwerk!

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website