DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Zaadbommen maken op Modderdag

Op 29 juni is het weer internationale Modderdag! Op Modderdag spelen honderdduizenden kinderen buiten in de natuur en worden ze aangemoedigd om boompje te klimmen, slootje te springen en om lekker in de aarde te wroeten. Om in de stemming te komen is hier alvast het recept voor zaadbommen. Vieze vingers gegarandeerd! Zaadbommen zijn bolletjes van klei en aarde, vermengd met wat bloemzaad. De bommen kun je in de tuin strooien, maar je kunt er ook een stukje onbeheerd, braakliggend terrein mee opvrolijken.

De klei en aarde beschermen de zaadjes voor hongerige vogels en als alles goed gaat, kun je soms al na een paar dagen kleine kiemen zien verschijnen. Kijk bij aankoop van zaad goed naar de beste planttijd en of de bloemensoort geschikt is voor de plek waar je gaat strooien. Voor de meeste bloemen geldt een zaaitijd van april tot en met juni. Een enkele bloemsoort kan ook nog in juli gezaaid worden.
Materialen en gereedschappen:
  • Bloemzaad
  • Potgrond
  • Kleipoeder (Gesteentemeel of Bentoniet, te koop bij tuincentra)
  • Plantenspuit met water
  • Bak of emmer om in te mengen
Aan de slag!
Stap 1
Meng 1 deel kleipoeder met 3 delen potgrond.
De gladste zaadbommen krijg je als je de potgrond eerst zeeft voordat je het kleipoeder erbij doet. In de meeste potgrond zitten namelijk allerlei stokjes en stukjes schors.
Stap 2
Voeg een handje bloemzaad toe en meng dit door de aarde.

Stap 3
Voeg een beetje water toe. Dit gaat gemakkelijk met een plantenspuit.
Voeg niet teveel en niet te weinig water toe. Het mengsel moet vochtig zijn om goed te plakken, maar in geen geval modder worden!
Stap 4
Kneed bolletjes van ongeveer 3 cm doorsnee.
Lukt het niet om bolletjes te vormen, voeg dan nog iets meer kleipoeder toe of spuit er nog wat water bij met de plantenspuit.

Stap 5
Laat de zaadbommen één à twee dagen drogen.
Stap 6
Wacht tot een dag waarop er regen wordt verwacht en strooi de zaadbommen uit!

En nu….wachten maar tot alles gaat groeien en bloeien! Bekijk deze video om te zien hoe je het maakt
Het resultaat na een paar weken:

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website