DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Vallen is OK!

Hoe belangrijk bewegen is voor kinderen, hoeven we jullie niet te vertellen. Maar wisten jullie dat 82% van de ernstige letsels bij 0 tot 11-jarigen veroorzaakt wordt door een val? Omdat VeiligheidNL zich elke dag inzet om de meest voorkomende en meest ernstige letsels te voorkomen hebben zij, deze blog in samenwerking met DoenKids, geschreven.
Vallen is OK!
Als je verantwoordelijk bent voor het kind van een ander staat veiligheid natuurlijk voorop. Het liefst wil je voorkomen dat kinderen vallen. Maar het vallen is niet erg, daar leren kinderen van. Door kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen, kun je voorkomen dat ze (ernstig) letsel oplopen. En misschien wel net zo belangrijk: zo kunnen meer kinderen met plezier bewegen.

“Kinderen die goed leren vallen, leren hoe ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uit te strekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit!” – Mirka Janssen, lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam.
Veilig leren vallen op de kinderopvang
Als pedagogisch medewerker wil je natuurlijk graag bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Alles wat een kind op de kinderopvang leert, zal hij met zich meenemen in de tijd buiten de opvang. Daar heeft hij zijn hele leven profijt van!
Leren vallen voor 0 t/m 3-jarigen op de kinderopvang
Voor kinderen van 0 t/m 3 jaar is het nog iets te vroeg om echte valoefeningen te doen. Maar ook bij deze kleintjes kun je al spelenderwijs hun motorische ontwikkeling stimuleren, wat heel belangrijk is om letsel na een val te voorkomen.

Spelenderwijs oefenen doe je zo:
  • Leer kinderen hun evenwicht te bewaren door ze op instabiele ondergronden of over instabiel materiaal te laten lopen. Denk aan kussens of een wiebelende plank. Je kunt variëren tussen staan, lopen, rollen, en glijden. Ook wanneer kinderen iets tillen of iets boven hun hoofd moeten houden, trainen ze hun balans.
  • Doe duw en trekspelletjes. Doordat de kinderen steeds hun evenwicht moeten corrigeren, trainen ze hun balans.
  • Laat kinderen veel lopen maar ook kruipen, op handen en voeten lopen, tijgeren, huppelen, hinken etc. in verschillende richtingen.
  • Doe met kinderen spelletjes waarin ze moeten draaien, rollen en koppeltje duikelen.
Leren vallen voor kinderen van 4 jaar en ouder op de BSO
Zijn de kinderen op jouw groep of locatie 4 jaar of ouder? Dan kun je aan de slag met Val OK! | Veilig vallen kun je leren.
Deze eenvoudige, speelse, leuke valoefeningen en instructiefilmpjes zijn speciaal voor de buitenschoolse opvang ontwikkeld. Hiermee geven zij je de handvatten om de kinderen op jouw groep of opvang op een speelse en leuke manier veilig te leren vallen. Praktisch, leuk en leerzaam. Voor de kinderen én voor jou!
''De valoefeningen van Val OK! zijn speels, uitdagend en geven snel succes. Dat motiveert tot herhaling, wat voorwaardelijk is om uiteindelijk reflexmatig te kunnen reageren op een onverwachte val.”- Yos Lotens, valexpert, sportpedagoog en mede-ontwikkelaar van Val OK!
Laat jouw kids ook echte stuntvrouwen en stuntmannen worden. Ga aan de slag met Val OK!
Al klant?!
Ben je al klant bij DoenKids? Dan kun je in de database van DoenKids een aantal Val OK! activiteiten vinden. Ben je nog geen klant bij DoenKids? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Stuur een mail naar info@doenkids.nl of bel 085-4001100 (Let op: kies eerst 1 voor support en dan 5 voor DoenKids).

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website