DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Sinterklaastijd: welk boek kies jij?

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje… de sinterklaastijd is weer aangebroken.
Samen met mijn collega Willemijn hebben we allerlei boekentips verzameld die je tijdens de sinterklaastijd erbij kunt pakken en waar je lekker uit kunt voorlezen. De oudere kinderen kunnen de boeken natuurlijk zelfstandig lezen. We hebben gekeken naar de illustraties en naar het jaartal waarin het boek geschreven is. Past het boek bij de huidige maatschappij? Wij denken van wel.

Eerst nog wat informatie vooraf. Want waarom is het goed om al op jonge leeftijd voor te lezen? En waarom is het goed dat kinderen zelfstandig lezen?
Voorlezen heeft veel positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Zowel op emotioneel, cognitief als sociaal vlak. Voorlezen draagt bij tot een betere taal- en leesvaardigheid van het kind. Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe meer voordeel het kind hiervan heeft.

Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen en jongeren of ze lezen of niet. Want lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen een kind ook om zich beter in te leven en om meer begrip te krijgen voor anderen.

Bron: www.debibliotheekopschool.nl 
Prentenboeken voor de jonge kinderen
De geschikte leeftijd is bij elk boek aangegeven.
Bobbi zet zijn schoen (1+)
Wie kent de boekjes uit de Bobbi-serie niet? In het boekje ‘Bobbi zet zijn schoen’ heeft de schrijfster de actualiteit van het sinterklaasfeest in het verhaal verwerkt.
Bobbi vindt het reuzespannend dat hij zijn schoen mag zetten. Hij maakt een mooie tekening voor Sint en de pieten en hij doet er een lekkere wortel bij voor het paard van Sinterklaas.
En dan is het wachten maar…
Bekijk de activiteit ‘Sinterklaas Kapoentje’ in de database en speel verschillende schoenspelletjes.

Daar is Sinterklaas! (3+)
Tijs is drie. Samen met papa en zijn zus Hanna gaat hij naar de intocht van Sinterklaas. Hij vindt het reuze spannend! Gelukkig kan Hanna hem uitleggen hoe het allemaal werkt, met Sinterklaas en de pieten. Zij is al vijf, dus ze weet precies hoe je je schoen moet zetten en een verlanglijstje maakt. Het enige wat Hanna niet weet, is hoelang het nog duurt tot Pakjesavond. Maar daar maakt mama een handige afstreepkalender voor.
Zijn jullie ook benieuwd hoeveel nachtjes het nog slapen is tot pakjesavond? Gebruik dan deze handige ‘Sinterklaas aftelkalender’ uit de DoenKids!
Boer Boris, een paard voor Sinterklaas (3+)
Wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! In een brief naar Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen. Knol voelt zich vereerd en laat zich het dak ophijsen om zijn draf op de nok te oefenen. Maar dat valt vies tegen, want Knol blijkt hoogtevrees te hebben…

Tip: maak een vertelkast met vertelplaten van dit boek. Bekijk dit filmpje ter inspiratie en ontdek deze activiteit in de DoenKids.

De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas (4+)
De zusjes Saar en Janna kunnen haast niet wachten totdat Sinterklaas weer in Nederland aankomt. Natuurlijk staan ze de Sint en zijn pieten op te wachten bij de intocht, mogen ze hun schoen zetten, kijken de zusjes naar het Sinterklaasjournaal en vieren ze pakjesavond. Door alle drukte vergeet Janna haar brief aan Sinterklaas te geven, weet hij nu wel wat ze als cadeautje wil op pakjesavond?

Hebben jullie al een verlanglijstje gemaakt? In DoenKids kun je een leuke activiteit vinden om een creatief verlanglijstje te maken. Verzamel boeken van speelgoedwinkels of reclamefolders en ga aan de slag!
Boeken om te lezen voor de oudere kinderen
Het geheime boek van Sinterklaas (7+)
De waarheid over de Sint wordt onthuld…
Wanneer kinderen oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen, is de tijd rijp om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want waar komt dit Sint-Nicolaas figuur eigenlijk vandaan? Hoe wordt hij gezien ten opzichte van buitenlandse tradities zoals de Kerstman? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert? Kom van alles over deze traditie te weten.

Sinterklaas voor grote kinderen (8+)  
In dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een verhaal dat het kind recht doet. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel volwassenen gemakkelijk maken.

Hopelijk heb je genoeg boekeninspiratie op kunnen doen en kun je een boek erbij pakken die helemaal van deze tijd is. Veel Sinterklaas leesplezier toegewenst!

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website