DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Oud en nieuw aftelklok

De laatste minuten van het jaar zijn altijd super spannend, toch? Je kijkt allemaal hoe de laatste seconden wegtikken en telt hardop af: “5, 4, 3, 2, 1……Gelukkig Nieuwjaar!”. In het thema van Oud & Nieuw kun je ook super leuk een aftelklok maken in een stopmotion filmpje. Je kunt dit doen met allerlei materiaal zoals klei, Lego, KAPLA plankjes enzovoort. Maar wij maken er wat smakelijks van: een aftelklok van een heerlijke salade! Hoe maak je deze klok?
Wat heb je nodig:
 • 6 gekookte eieren
 • Salade naar keuze
 • Sla
 • Paprika
 • Wortel
 • Mes
 • Groot rond bord
 • Camera en eventueel een statief
 • Computer
Hoe maak je de salade
Leg in het midden van het bord de salade neer. Je kunt er eentje gebruiken die jullie zelf gemaakt hebben maar natuurlijk ook een kant-en-klare salade gebruiken. Snijd vervolgens de eieren doormidden. Zorg dat je ze in de lengte snijdt zodat je in de twee delen ei een stuk van het eigeel krijgt. Leg nu de eieren om de salade heen. Je hebt twaalf helften van de eieren nodig, elk voor een uur van de klok. Als je de eieren gelijk hebt verdeeld om de salade heen kun je met sla de salade wat opvrolijken. Snijd nu de paprika in reepjes. Voor de wijzers heb je twee langere stukken nodig. Voor de cijfers op de eieren heb je kleinere reepjes nodig. Leg nu de reepjes op de eieren volgens de Romeinse cijfertelling.
De Romeinse telling gaat als volgt: l, ll, lll, lV, V, Vl, Vll, Vlll, lX, X, Xl, Xll
De l is hier 1, de V betekent vijf en de X betekent tien. Elke keer als je 4, 9, 14, 19 enz. hebt dan wordt het afgetrokken van het cijfer erna. Dit betekent dat je dus bij het cijfer 4 geen 4 strepen krijgt maar 5-1 dus lV.
Snijd een stukje wortel af, leg dit in het midden van je salade neer en leg de wijzers eromheen. Je kunt nu natuurlijk gaan beginnen aan je hapje! Maar je kunt ook een leuk stop-motion filmpje ervan maken.

Een stop-motion filmpje houdt in dat je telkens iets verandert aan de foto en dan een foto maakt. Aan het eind van de fotosessie plak je de foto’s achter elkaar en je ziet dat je een grappig filmpje krijgt. Zorg hiervoor dat je een camera op statief hebt. Neem een foto als je de tijd op één uur hebt, verleg de wijzers zodat het twee uur lijkt op de salade en neem weer een foto. Doe dit elk uur totdat het twaalf uur is.

Nu kun je echt je hapje gaan eten. Deel het uit aan iedereen en geniet van jullie aftelklok!
Filmpje monteren
Vervolgens kun je het filmpje gaan monteren. Dit kun je op de computer gaan doen via de volgende stappen:

 1. 1. Download de gratis demo van het programma JPG-Avi  dat jpg-foto’s omzet naar een avi-filmpje
 2. 2. Geef bij properties aan wat het input- en het output-mapje moet zijn
 3. 3. Process de foto’s
 4. 4. Maak de video!

Tip:
Een handige app is bijvoorbeeld de Stop Motion App

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website