DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Demo aanvragenBlog

Gezonde Kinderopvang? Monkey Platter!

Heb je al eens gehoord van een Monkey Platter? In Nederland is dit nog een tamelijk onbekend begrip. Letterlijk vertaald is het een apenbord. Het komt er in grote lijnen op neer dat het kind zelf kan kiezen wat hij wil eten. Baby’s en kleine kinderen blijken van nature te kiezen voor gevarieerde voeding. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen helemaal niet eenzijdig gaan eten als ze zelf mogen kiezen, in tegendeel zelfs.
Onderzoek naar eetvoorkeuren
Via het National Center for Biotechnology Information kom je op het volgende onderzoek uit van Clara M. Davies. Dit onderzoek is in 1939 uitgevoerd. Clara M. Davies runde een weeshuis en voerde voor dit onderzoek een aantal experimenten uit met kleine kinderen en voeding. De vijftien kinderen uit dit onderzoek waren zes tot elf maanden oud en zijn zes jaar lang bestudeerd. De kinderen konden (in eerste instantie) dagelijks kiezen uit 33 voedingsmiddelen: verschillende soorten groenten, fruit, vis, vlees, eieren en melkproducten. Vanaf het eerste moment van bijvoeding mochten de kinderen zelf kiezen wat ze wilden eten en hoeveel. Uiteindelijk bleken de kinderen een compleet dieet binnen te krijgen met alle essentiële voedingsstoffen. Deze groep kinderen was te klein om er echte wetenschappelijke waarde aan te hechten, maar het is wel een interessante bevinding.
Hoe maak je een Monkey Platter?
Een Monkey Platter maken is heel eenvoudig! Neem een groot bord en vul dit met verschillende voedingsmiddelen. Kinderen zelf laten kiezen is leuk, maar als je ze laat kiezen tussen koekjes, snoepjes en chips dan is dat toch niet helemaal hetzelfde. Kies dus zelf uit welke gezonde producten je op de Monkey Platter legt. Leg van elk soort meerdere stukjes neer, zodat het kind niet beperkt is tot één of twee stukjes.

Probeer de vakken van de Schijf van Vijf (die zich richten op eten) op te nemen bij het maken van je Monkey Platter. De basis van de Schijf van Vijf bestaat namelijk uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Je krijgt zo voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen.

Je hoeft bijvoorbeeld niet alleen wat komkommer, tomaatjes en appel op het bord te leggen. Leg er gerust ook wat vlees, eieren en kaas bij. Wat gestoomde groenten of wat worst: je kunt van alles bedenken. Een groot voordeel van de Monkey Platter is dat je het de hele dag door kunt aanbieden en op die manier kunt ontdekken wanneer de eetmomenten van het kind zijn.
Observeren
Wat eet het kind wel of niet? En wanneer eet het kind dit? Dit kun je door middel van de Monkey Platter observeren. Merk je dat het kind vooral het vlees van de Monkey Platter pakt, dan bied je de volgende keer alleen groenten aan en kijk je hoe dit gaat. Als je merkt dat het kind vooral rauwkost pakt, dan kun je bijvoorbeeld variëren met noten, rozijnen, gedroogd of vers fruit om wat gezonde vetten binnen te krijgen. Denk maar eens aan jezelf. Als er op een feestje alleen chips, borrelnootjes en plakjes worst liggen, dan eet je dat. Maar staat er een schaal met groenten dan pak je daar ook van.

Geschikt voor iedereen
Vanaf het moment dat je een baby gaat bijvoeden (bij circa 6 maanden) kun je een Monkey Platter gebruiken. Maar een Monkey Platter is niet alleen geschikt voor jonge kinderen. Denk maar eens aan een verjaardag. Dan zie je vaak een bord met allerlei soorten hapjes rondgaan. Maak maar eens een groenteplateau voor een verjaardag. Dit wordt dan gewoon gegeten. Iedereen kan dus met de gezonde Monkey Platter aan de slag.
Voorbeeld: een groot bord gevuld met gesneden wortel, komkommer, tomaat, appel, maar ook met blokjes kaas en worst, gestoomde broccoli, gevulde eieren, enz. Een paar gezonde dips erbij en klaar is je bord!

Een keuze aan borden!
Vaak wordt er voor een Monkey Platter gebruik gemaakt van een ‘snackschaal’. Dit is een schaal met veel vakjes, zodat je alles handig kan sorteren. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles in losse bakjes en bordjes te serveren of juist op een groot bord.
Inspiratie
Ben je op zoek naar inspiratie voor een Monkey Platter?

Demo

Benieuwd wat DoenKids voor je kan betekenen? Vul het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende demo.
Demo aanvragen
Alle rechten voorbehouden KidsKonnect
Created by Clic.nl
Wij maken gebruik van cookies op onze website