Zelfstandig aankleden: ‘Kijk, ik kan het zelf!’

Door steeds meer dingen zelf te doen wordt een kind steeds zelfstandiger. In deze blog geven we handige tips om een peuter zelf zijn jas aan te laten trekken en de juiste schoen bij de juiste voet te zoeken. Steeds meer dingen zelf willen doen stimuleert de zelfredzaamheid van een peuter. Deze handige tips kun je zowel binnen het kinderdagverblijf als thuis uitvoeren.

Zelfredzaamheid

Wat is zelfredzaamheid precies? Zelfredzaamheid is het vermogen om voor jezelf te kunnen zorgen en jezelf te redden zonder hulp van anderen.
Een jong kind (baby) is in eerste instantie nog niet zelfredzaam en moet bij alles geholpen worden. De ontwikkeling van zelfredzaamheid is een proces, waarbij het kind steeds meer dingen zelfstandig kan uitvoeren. Ieder kind doorloopt deze ontwikkeling in een eigen tempo.

Complimentjes

Dit proces doorloopt het kind met vallen en opstaan. Er zullen eerst fouten gemaakt worden voordat het kind iets geheel zelfstandig kan uitvoeren. Het kind probeert het goed te doen maar dit lukt niet meteen. Fouten maken mag!
Frustratie bij het kind zal wel eens voorkomen als iets nog steeds niet lukt. Probeer dan met een klein beetje hulp (zone van naaste ontwikkeling) het kind het gevoel te geven dat het zelf gelukt is en ga niet mee in deze frustratie. Je geeft het kind zelfvertrouwen door positief te zijn en complimentjes te geven.

Zelfvertrouwen geven

Het is goed om je peuter bij de dagelijkse activiteiten te betrekken. Een peuter kan al heel wat basisvaardigheden op den duur zelf uitvoeren. Je kunt het kind zodoende kleine opdrachtjes geven. Jonge kinderen vinden het meestal erg leuk om je te helpen. Denk hierbij aan de was opvouwen, helpen bij het koken, afwassen, dekken en afruimen van de tafel of helpen in de tuin. Als een kind iets kan en daar waardering voor krijgt, krijgt het kind meer zelfvertrouwen.

Leuke tips!

DoenKids heeft twee leuke tips uitgewerkt om de zelfredzaamheid van een peuter te bevorderen. Deze tips kun je gebruiken om het kind zelf de jas aan te leren trekken en de juiste schoen bij de juiste voet te zoeken.

Tip 1: Zelf de jas aantrekken

Een lastig klusje voor jonge kinderen: zelf de jas aantrekken. De capuchon zit ineens aan de onderkant en hoe moeilijk is het om je beide armen goed in de mouwen te krijgen?!
Gelukkig bestaat hier een handige truc voor. Eerst even samen oefenen, daarna kan het kind zelf proberen zijn of haar jas aan te trekken.

Zo werkt het: leg de jas open op de grond neer. Ga daarna aan de kant staan waar de capuchon zich bevindt. Vervolgens stop je beide armen in de mouwopeningen en trek je de jas over het hoofd aan. De jas moet alleen nog even dicht geritst of geknoopt worden en klaar! Bekijk hier hoe het in de praktijk werkt.

Download hier gratis het stappenplan ‘Zo doe je je jas aan!’. Print het uit en hang het stappenplan op jouw kinderdagverblijflocatie op: wie kan zijn eigen jas al aan doen?  

Tip 2: Bananenvoeten?!

Vaak lukt het kinderen wel om de schoenen aan te trekken, maar weten ze niet precies welke schoen aan welke voet hoort. Er ontstaan dan zogenaamde bananenvoeten: de schoenen zitten aan de verkeerde voeten.

Daar hebben we een makkelijke oplossing voor! Knip een schoensticker door de helft en plak de linkerkant van de sticker in de linkerschoen en de rechterkant van de sticker in de rechterschoen. Het kind kan zo de schoenen voor zich neerzetten en kijken of het plaatje zo goed is. Klopt het? Dan kunnen de schoenen goed aangetrokken worden.

Wil je dit ook proberen? Print dan verschillende DoenKids patronen op stickerpapier, knip ze uit en plak ze in de schoen. Koop hier bijvoorbeeld je stickerpapier.
Onze DoenKids patronen kun je hier gratis downloaden.

Heb jij ook leuke ‘life hacks’ om zelfredzaamheid van jonge kinderen te stimuleren en wil je deze graag delen? Laat het ons weten via info@doenkids.nl

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.