Worden wat je wil – Kinderboekenweek 2021

Worden wat je wil!

Tijdens de Kinderboekenweek staan lezen en kinderboeken centraal. Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is: ‘Worden wat je wil’. De CPNB schrijft: “Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!” Het is een prachtig thema waar wij van DoenKids graag iets mee wilden doen. In deze blog lees je meer over dit thema, ons nieuwe e-book (en de daarbij behorende activiteiten) én het DoenKids-programma. 

Worden wat je wil: vanzelfsprekend?

“En wat wil jij worden, als je later groot bent?” is een vraag wat tegenwoordig vaak aan kinderen wordt gesteld. Het zelf bepalen welk pad je bewandelt en het kiezen voor je eigen toekomst is anno 2021 over het algemeen ‘normaal’ te noemen. Zowel jongens als meisjes jagen hun dromen na en proberen hun eigen toekomst uit te stippelen. Vroeger was dit wel anders! Vrouwen werden tot laat in de negentiende eeuw gezien als hoofd van de huishouding en moeder van het gezin. Van werkende vrouwen werd verwacht dat ze met een beperkt salaris genoegen namen. Zodra een vrouw trouwde diende ze haar ontslag in. Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde dit. De deelname van vrouwen op de arbeidsmarkt steeg toen met 12 procent! (bron: Zeeuwse Ankers).

Ook mannen konden lang niet altijd doen wat zij graag wilden. De fysiek zwaardere beroepen en de beroepen die hun eigen opa’s en vaders beoefenden waren vaak automatisch hetgeen wat zij ook moesten doen. Een heel andere tijd dan nu, waarin kinderen al vroeg worden betrokken bij school- en beroepskeuzes en waarin je alles mag kiezen wat je wilt, of je nu een jongen of een meisje bent. Volg je dromen en doe waar je gelukkig van wordt!

Bron: hvoquerido
Bron: HLN

Het kinderboekenweekgeschenk

Bette Westra schreef het kinderboekenweekgeschenk voor de Kinderboekenweek 2021: Tiril en de toverdrank. Een verhaal wat zich afspeelt in de tijd van de Vikingen. Tiril kan van gedaante verwisselen en maakt hier gebruik van als zij op zoek gaat naar een magische toverdrank. Dit verhaal geeft een leuke draai aan het ‘worden wat je wil’-thema.

Mark Janssen maakte dit jaar het prentenboek: Dromer. Over Aron die zich afvraagt wat hij worden zal: Een denker, een doener of een dromer.

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan door de boekwinkel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor € 7,25.

E-book & programma Kinderboekenweek 2021

Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later! In het nieuwe speciale programma*: ‘Kinderboekenweek 2021’ vind je verschillende activiteiten waarmee je kunt worden wat je wil. De activiteiten zijn verdeeld over verschillende categorieën en voorzien van de leeftijden waarvoor ze geschikt zijn. Kies de activiteiten die jij wilt gaan doen en plan ze in.
Bekijk ook het toegevoegde e-book, voor onder andere leuke boekentips, passend bij het thema, en een stuk verdieping over lezen en voorlezen. Ook staan hier verschillende toffe activiteiten in die je met de kinderen kunt uitvoeren.
*Het speciale programma en het e-book zijn beschikbaar in onze database, voor onze abonnees. Het e-book is wel los verkrijgbaar in onze webshop.

Een paar leuke activiteiten die je kunt vinden ons e-book
(en programma)

Creatief, 4-12 jaar: MEGA me! 
Klik hier om direct naar de activiteit te gaan
Hoe zie jij jezelf over 20 jaar? Hoe groot ben je dan? Welke kleren heb je dan aan? Wat voor beroep heb je? Teken een versie van jezelf, in de toekomst.

Ontdekken, techniek & proefjes, 4-12 jaar: Mini bibliotheek
Klik hier om direct naar de activiteit te gaan

Hebben jullie ze wel eens gezien, die kleine boekenkastjes langs de weg? Hier mag je boeken uithalen en omruilen voor andere. Maak er zelf één voor op de BSO. Lezen wordt een feestje!

Spel, 6-12 jaar: Welk beroep heb ik? 
Klik hier om direct naar de activiteit te gaan
Tijdens dit spel beoefen je een beroep, zonder dat je weet wat precies… Probeer het te raden door vragen te stellen aan de anderen: wat ben jij? Een timmerman, zuster of misschien wel een pastoor?

Tip: gratis! DIY beroepenspel
In deze blog vind je een GRATIS printable om zelf een beroepenspel in elkaar te knutselen. Op het spel vind je 24 soorten banen. Hierdoor leren de kinderen spelenderwijs meer over welke banen er allemaal zijn. Bij het spel hoort een speciale DoenKids printable geïllustreerd door Deborah van de Leijgraaf.

Nog geen abonnement, maar wel nieuwsgierig geworden naar al dit leuks? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Stuur een mail naar info@doenkids.nl of bel 085-0656657.
We wensen jullie heel veel plezier tijdens de Kinderboekenweek!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.