We houden contact!

Het is stil op de groep… geen gelach, gehuil of enthousiaste kinderstemmetjes om je heen. Geen fruithap in de ochtend of een broodje eten om half 12, terwijl je daarna een aantal kinderen naar bed brengt. Het ‘normale’ ritme van de dagelijkse werkzaamheden voor de pedagogisch medewerker is gestopt. De kinderen zitten thuis.

Voor veel pedagogisch medewerkers is dit een vreemde gewaarwording. En logisch: het is ook een rare situatie waar we nu in zitten.

Hoe kun je dan toch contact blijven houden met de kinderen en de ouders van het kinderdagverblijf? Wij hebben afgelopen weken online al heel wat voorbij zien komen. Super!

Deze tips willen wij graag ter inspiratie met jullie delen. 

1. Verhaaltjes voorlezen en sturen
Een leuk idee! Laat elke dag een pedagogisch medewerker een verhaaltje voorlezen en stuur dit online door naar de ouders van de kinderen. Laat dit elke dag door een andere pm’er doen: degene die normaal gesproken ook op deze dag aan het werk is. De kinderen kunnen zo thuis naar het voorgelezen verhaaltje luisteren. Zij herkennen de pedagogisch medewerker die zij anders ook op deze dag van de week zouden zien. 

2. Verteltassen maken voor de kinderen met een VVE-indicatie
Een verteltas is een prachtige tas waar materiaal in zit waarmee ouders hun kind kunnen helpen met de Nederlandse taal. Het is best veel werk om zo’n verteltas te maken dus vandaar het idee om dit voor de kinderen met een VVE-indicatie te doen.

Wat kun je allemaal in een verteltas stoppen?
Kopieer een prentenboek met een kort verhaal en lamineer dit; geef spelletjes, knutsels, knuffels, speelgoed, verkleedkleren enz., mee in de tas die gerelateerd zijn aan het boek.

Geef aan dat alle spulletjes in de tas behoren en jullie deze graag weer terug zouden willen hebben. Stop een materialenlijst in de tas, zodat ouders precies weten welke spullen er in de tas horen.

Let op: maak de spullen weer goed schoon bij het in ontvangst nemen van de tas en laat het vervolgens voor wat het is. Geef de verteltassen dus niet gelijk door aan elkaar vanwege het coronavirus. 

3. Teamfoto sturen
Hebben jullie ook al leuke teamfoto’s gezien op social media? Stuur zo een berichtje namens het team!

Bedenk samen welke tekst jullie in beeld willen brengen met foto’s en laat iedereen een stukje tekst op papier schrijven en dit voor zich houden. Maak de foto en stuur het bestand op naar één centraal persoon. Deze persoon maakt een fotocollage van de verschillende foto’s waardoor er een tekst ontstaat.

Voorbeeldtekst voor 12 pm’ers: ‘Wij missen jullie en hopen weer snel met jullie te kunnen spelen!’. Ouders kunnen dit aan het kind laten zien en het voorlezen.

4. Zing een welkomstliedje, opzegversje, telliedje en stuur dit op

Vaak heeft een kinderdagverblijfgroep eigen structurele liedjes voor bepaalde momenten op de dag. Zet de camera aan, zing het welkomstliedje, telliedje of zeg een versje op en stuur dit door naar de ouders van de kinderen. Dit geeft de kinderen herkenning en zo kunnen zij het liedje zo vaak afspelen als dat zij willen. Ook ouders kunnen zodoende meedoen!

5. Post rondbrengen
Schrijf of teken verschillende kaarten voor de kinderen en plak er bijvoorbeeld een foto van jullie team in. Doe deze kaarten op de post of breng ze zelf persoonlijk langs. Houd natuurlijk wel voldoende afstand van elkaar tijdens het langsbrengen van de post. In het plaatsje Best brengt Puk de post rond. Je kunt hier de video vinden. 

We hebben 2 kaartjes gemaakt die je kunt gebruiken. Download ze hier of maak je eigen kaartjes!

6. Jarig zijn!
Lees ook onze blog ‘Verjaardag in tijden van corona’ voor wat tips rondom het vieren van de verjaardag van een kind. https://doenkids.nl/verjaardag-in-tijden-van-corona/

Zo is het toch nog een beetje feest!

Bovenstaande tips zijn ideeën die we delen met jullie met als doel om contact met de kinderen en ouders te houden. Dit kan vaak via de post, de tablet, de telefoon of het ouderportaal. Dit doet elke organisatie geheel naar eigen wijze. Het gaat er vooral om dat we er voor elkaar zijn en aan elkaar denken in deze tijd! ❤️

Veel succes gewenst aankomende tijd en deel jullie eigen ideeën met ons via onze DoenKids socialmediakanalen. Ons DoenKids team vindt dit altijd erg leuk om te zien en we delen jouw ideeën graag met al onze volgers: zo kun jij ook anderen weer inspireren!

Hoe houd jij contact met de kinderen op afstand?

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.