Valt jouw voedingsbeleid “Buiten de lijntjes”?

Deze week – van 2 tot en met 8 oktober- is het weer de Week van de opvoeding. Het thema dit jaar is ‘buiten de lijntjes’. Zo’n mooi thema kon ik natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Er zijn tal van manieren waarop je dit onderwerp kunt interpreteren en naar de praktijk kan vertalen. Bijvoorbeeld in de vorm van knutselwerkjes, andere voeding uitproberen, etc..

Na wat lees- en denkwerk kwam ik tot de conclusie dat het voedingsbeleid de laatste jaren binnen KDV’s, BSO’s en scholen aardig buiten de lijntjes is getreden. Dat wil zeggen, de lijntjes zoals we die jarenlang hebben gekend. Steeds meer organisaties kiezen er voor een gezonder voedingsbeleid te ontwikkelen en hanteren. Dit komt vaak tot stand in overleg met andere organisaties, ouders en professionals zoals ik. Iedereen heeft er wel een mening over en ik hoor regelmatig dat er veel discussie over ontstaat. Dit is logisch, maar niet altijd makkelijk, want hoe kies je voor zoveel kinderen tegelijk wat het beste is en hoe overtuig je daarnaast de ouders van het belang hiervan?

De meningen lopen uiteen; iedereen heeft een eigen idee over wat ‘het beste’ is voor zijn of haar kind. Maar hoe vaak worden de kinderen zelf gevraagd wat ze van het beleid vinden?

Voor deze week van de opvoeding wil ik jou als professional (en als ouder) dan ook uitdagen om zélf buiten de lijntjes te treden en met de kinderen in gesprek te gaan. Zet ze eens in groepjes om de tafel, leg het onderwerp uit en laat je verrassen door de input van de kinderen. Wanneer kinderen (en mensen in het algemeen) zelf inspraak hebben in de regels waar ze aan worden onderworpen, is de kans groter dat ze zich er met plezier aan houden!

Ik schreef dit blog voor DoenKids, neem ook daar eens een kijkje voor traktatie- en activiteitsideeën die binnen én buiten de lijntjes vallen. Zelf ben ik inzetbaar om mee te denken over en ontwikkelen van nieuw voedingsbeleid. Check mijn website voor meer informatie en like de Facebook pagina!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.