Valentijn bento tips

Spannend maar super leuk een gastblog voor Doenkids. Hoe leuk is het dat twee passies van mij samen komen in dit blog. Werken in de kinderopvang en Bento. Wat Bento is, daar kom ik zo op terug, maar jullie zijn vast benieuwd wie er achter deze woorden zit. Ik ben Maureen, 38 jaar en ik kom uit het oosten van het land. Daar waar alle wijzen vandaan komen. Ik ben getrouwd met Martin en samen zijn wij de onmeunig trotse ouders van onze tweeling van 9 jaar. Ruim 14 jaar heb ik in de kinderopvang gewerkt, eerst als pedagogisch medewerkster en de laatste jaren ook als beleidsmedewerkster tot er in 2015 een zeldzame vorm van kanker werd ontdekt. Toen we nog maar net van deze schrik bekomen waren, kwam daar ook nog de diagnose myasthenia gravis bij. Een weinig voorkomende spierziekte, onze hele wereld stortte in en ineens was werken niet meer mogelijk en bleef de grote vraag, zie ik mijn kinderen nog opgroeien. Ik was veranderd van een spring in het veld tot een hoopje ellende wat niet eens meer een rondje kon lopen. Ik miste mijn werk, ik miste creatief bezig zijn, maar ik miste vooral mezelf. Een deel van mezelf kon ik kwijt op www.veusteveul.nl. Hier schrijf ik over het leven na kanker, over de avonturen van ons gezin (met die vreselijke zwemfeestjes), eigenlijk over alles wat mij bezighoudt. Maar ik wilde ook weer wat met mijn handen doen, maar wat?

Mijn nieuwe passie Bento

Per toeval kwam ik in aanraking met Bento.  Ik kon dan wel niet helpen op school, ik kon mijn kinderen niet zelf ophalen van school, ik kon wel zorgen dat ik toch een beetje bij ze was en we konden op deze manier mooie herinneringen maken. En zo zaten we ‘s avonds aan de keukentafel de brooddozen te vullen. De kinderen kozen het thema, we sneden groente, kletsten over de dag en maakten zo een heerlijke gezonde lunch. Qualitytime van de bovenste plank.

Bento is een eeuwenoud gebruik dat is overgewaaid uit Japan. Het betekent een gevarieerde, gezonde en creatieve lunch. Deze lunch wordt gepresenteerd in een vakjes-lunchtrommel of vakjesbord ook wel een Monkeyplatter genoemd, die al het eten van elkaar scheidt. Een Bento in Nederland bestaat voornamelijk uit de volgende vier componenten, groente, fruit, granen en eiwitten en dit allemaal gepresenteerd in leuke figuurtjes en met leuke accessoires zoals prikkers, ringen en vrolijke kleine bakjes. Voor veel moeilijke eters is Bento de perfecte uitkomst. Onze moeilijk etende zoon houdt bijvoorbeeld niet van wortels, maar toen de wortel veranderde in een een gek mannetje met hoedje en hartjes ogen, werd het toch een stuk leuker om het te proberen te eten. Zo breiden we zijn groente repertoire steeds verder uit. Ik weet dat de werkdruk hoog is in de kinderopvang, desalniettemin hoeft Bento echt niet altijd spectaculair en tijdrovend te zijn. Het belangrijkste is, is dat de lunch gevarieerd en gezond is en dat kan op verschillende manieren. En het leukste is de kinderen kunnen heel goed helpen. Ik hoop jullie te inspireren met lekkere en makkelijke receptjes en leuke voorbeelden. Heel veel plezier.

Hartjes wraps

14 februari is het de dag van de liefde. Hoe kan je dat nou beter vieren dan met lekker eten. De wrap hartjes zijn leuk voor de lunch op het kinderdagverblijf, maar ook heerlijk voor de BSO kinderen na schooltijd. Ik ben begonnen met een volkoren wrap te besmeren met roomkaas, daarop wat ijsbergsla en dat weer beleggen met plakjes kipfilet. Rol ze stevig op en snij ze in rolletjes van ongeveer 2 cm. Voor dit hart heb ik 4 kleine wraps gebruikt, maar je kan het hart natuurlijk zo groot maken als je zelf wil. Vorig jaar kregen we bij de Albert Heijn bakvormpjes, van de X heb ik komkommer en wortel kusjes gemaakt. Nog wat aardbeien erbij of een andere gewenste fruitsoort en je hebt een heerlijke lunch of vullend tussendoortje.

Gezonde pannenkoeken

Soms wil je de kinderen wel eens extra in de watten leggen. Helemaal op Valentijnsdag.  Maar het moet natuurlijk wel binnen het budget passen en het liefst ook niet teveel tijd kosten. Ook deze lekkere pannenkoeken kun je voor het grootste gedeelte met de kinderen maken, net als de hartjes wraps. Zo heb je meteen weer een leuke activiteit. Prak een banaan fijn en kluts hier 2 eieren door heen. Je krijgt nu een middeldik beslag. Doe wat boter of olijfolie in de pan en schep met een juslepel kleine beetjes beslag in de pan. Je kan in een kleine koekenpan ongeveer 3 bananenpannenkoekjes bakken. In nog geen 10 minuten heb ongeveer 16 pannenkoekjes op tafel staan. Als garnering heb ik nog wat aardbeitjes fijn gesneden, maar dat hebben deze bananenpannenkoeken stiekem helemaal niet nodig.

Muffins boordevol groente

Vaak is een dag op de opvang al behoorlijk vermoeiend voor de kinderen. Het kwam bij ons geregeld voor dat onze tweeling zo moe was dat het tafel moment thuis niet de meest gezellige was. Toch wil je als ouder dat er wel wat gezonds naar binnen gaat. Zoals jullie al lazen is onze Ruben geen ster in groente eten. Onze Sophie daarentegen lust bijna alles maar kopieert wel graag het gedrag van haar broer en dus moet je creatief zijn. Hier gaat dan ook geregeld een eiermuffin mee naar school. Verwarm de oven al vast voor op 200 graden, snij groente in kleine stukjes, in deze muffins heb ik paprika, tomaat en champignons gestopt, maar je kan er elke groente instoppen die je wilt. Een scheutje koffiemelk of gewone melk erdoor heen, een klein handje geraspte kaas en dan de eieren. Ik heb voor deze keer 4 eieren gebruikt en hiermee kon ik 8 muffins vullen (maar dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid groente). Ik heb zelf siliconen hartjes vormen gebruikt om lekker in het Valentijns thema te blijven. Het voordeel van siliconen is dat je ze bij de ei muffins niet hoeft in te vetten en je ze weer kan hergebruiken. En vaak zijn ze bij winkels als de Wibra of Action ook heel betaalbaar. De vormpjes heb ik voor ¾ gevuld met het ei groente mengsel en voor ongeveer 20 minuten in de oven gezet.

Liefdespasta

Zelfs komt de ei muffin hier geregeld met een koude pasta salade in de lunchbox terecht. Ook dit kun je natuurlijk prima als lunch maken voor de opvang. Ik heb voor de salade volkoren biologische fusilli gebruikt. Uit komkommer, paprika en gerookte kip heb ik kleine hartjes gestoken, de restjes heb ik fijn gesneden en door de pasta gedaan net als een paar snoeptomaatjes. In het kuikentje zit wat geraspte kaas. Het vocht uit de groente zorgen ervoor dat de pasta niet droog is en olie eigenlijk overbodig is. Ik denk dat jullie kinderen net zo smullen als die van mij.

Nu ben ik ontzettend benieuwd of jullie ook geregeld iets bakken of koken met en voor de kinderen. Laten jullie het weten?

Vind je het nu leuk om nog meer inspiratie op te doen, op Instagram post ik geregeld een lunchtrommel van mijn kinderen of een heerlijke Monkeyplatter. Neem gerust eens een kijkje https://instagram.com/ekmaureen  Hopelijk tot ziens.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.