Trashure hunt – Op jacht naar zwerfafval!

Op de aarde moeten we zuinig zijn. Maar helaas wordt er nog steeds veel afval op straat gegooid. En al dat zwerfafval is niet goed voor het milieu. Laten we er daarom met elkaar voor zorgen dat Nederland weer een stukje schoner wordt en ga met de kids op Trashure Hunt; op jacht naar rondslingerend vuilnis. Zo ontdekken kinderen dat opruimen ook heel leuk kan zijn. Én leren ze spelenderwijs bewuster om te gaan met onze aarde. 

Wat heb je nodig?

  • Rubberen (tuin)handschoenen
  • Vuilniszakken
  • Eén geprinte zoekkaart per kind of per groepje. Voor jonge kinderen kun je de kaart met plaatsjes gebruiken en voor oudere kinderen de uitgeschreven checklist. Hier vind je de printable.
  • Een klembord of dik boek als ondergrond voor de lijst
  • Pen of potlood voor het afvinken
  • Een verwaarloosde of vervuilde plek in de buurt
  • Eventueel een grijpstok of prikstok
  • Uitgebreide tekst en uitleg van het spel

Op vuilnis jacht!

STAP 1: EEN LOCATIE ZOEKEN
Ga op zoek naar een plek waar het flink vies is. Want een speurtocht waar niks te vinden valt, daar is natuurlijk niks aan. Denk aan een park of speelplaats in de buurt. Maar kies wel voor een veilige en toegankelijke locatie uit de buurt van drukke straten of andere plekken waar je niet wil dat kinderen ronddwalen.

STAP 2: MAAK EEN SPEURTOCHT-LIJST
Als je op trashure hunt gaat, kun je samen met de kinderen een eigen speurtocht-lijst maken; ‘Wat gooien mensen vaak op straat?’. Of je maakt gebruik van de zoekkaart in dit blog met bijbehorende puntentelling: 1 punt per gevonden item, een bonus als alle dingen van de lijst afgevinkt kunnen worden en nog eens 5 punten voor iedere volle zak vuilnis. Zo kun je er eventueel een wedstrijd van maken.

Om de items af te kunnen strepen, is het handig om de checklist een stevige ondergrond te geven. Ik heb hem met twee elastiekjes op een plankje vast gezet, maar een boek functioneert ook.

Tip: Lamineer de lijst en gebruik een stift die je later weer af kunt vegen. Zo kun je dezelfde lijst vaker gebruiken.

STAP 3: GA OPRUIMEN!
Nu is het tijd voor lol! Geef iedere speler een speurtochtlijst, een potlood of pen en een aantal vuilniszakken. Als de groep erg groot is, kun je eventueel ook spelen in teams. Spreek af waar en wanneer je elkaar weer ziet en dan kan iedereen op pad.

Let op! Leer de kinderen van te voren over voorwerpen die niet kunnen worden aangeraakt : gebroken glas, spuiten en naalden of scherp metaal, alles dat uit het lichaam van een dier of mens komt (poep, karkas, botjes, enz.). Als ze over iets twijfelen, moeten ze jouw hulp inroepen of het gewoon laten liggen.

STAP 4: TEL DE RESULTATEN
Wanneer de tijd om is, kun je alle lijsten weer innemen en de punten tellen. Verzamel alle vuilniszakken bij elkaar. Je zult versteld staan van hoeveel vuilnis er in korte tijd opgeruimd is! Het is ook leuk om er met de kinderen over na te praten. Wat hebben ze veel gezien? Welk gevonden voorwerp heeft hen het meest verrast? Wat voor effect heeft al dat afval op de natuur? En hoe lang duurt het voordat afval afgebroken wordt? En daarna is het tijd om de winnaar(s) bekend te maken.

Veel plezier op Trashure Hunt!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.