Toos Knutseldoos

Bewust omgaan met knutselmateriaal

Het is weer bijna zomervakantie. Reken maar dat we weer veel creatieve uurtjes met de kinderen gaan doorbrengen op de BSO. Hopelijk zoveel mogelijk buiten in onze “open lucht ateliers”, maar dat weet je in Nederland maar nooit!

Wat we wel zeker weten is dat eigenlijk iedere pedagogisch medewerker dol is op werken met kosteloos materiaal. Daarom verzamelen we dit vaak al het gehele jaar door. Je kunt deze, of een soortgelijke zelfgemaakte poster ophangen op de deur. Je ontvangt hierdoor vast veel materiaal van ouders waarmee je lekker aan de slag kunt. Kun je eindelijk eens die coole fantasiebeesten maken bijvoorbeeld. Heel fijn dat het niets kost natuurlijk maar minstens zo fijn is het wel dat we duurzaam werken en bewust omgaan met materiaal.

Help de kinderen ook bewust om te leren gaan met het papier dat ze gebruiken voor hun knutselwerkjes. Dat kan door ze uit te leggen niet in het midden van het papier iets uit te gaan knippen (maar vaak zie je dat te laat!). Ook kun je ze leren dat ze altijd eerst eens moeten kijken of “Toos Knutseldoos” of “Koos Knutseldoos” nog iets in huis heeft. In tijd dat ik werkte in de recreatiesector op campings en bungalowparken werkte “Toos Knutseldoos” ongelooflijk goed bij de animatieteams.

Schermafbeelding 2016-07-04 om 13.01.06

Toos gemaakt door de BSO Kids Ville in Almere

Wie is Toos of Koos? Nou, heel simpel. Dit is een restjesdoos voor papier maar dan net even wat leuker.

Hoe maak je het?

Met de kinderen beplak je een doos met allemaal restjes papier. Je plakt hierop een zelf ontworpen gezicht van Toos of Koos en plakt deze op de doos. Vanaf nu is de afspraak dat alle papiertjes die over zijn hier in gaan. Het is wel handig om af te spreken dat de restpapiertjes nog wel een bepaalde grootte moet hebben. Bijvoorbeeld alles dat kleiner is dan een breed post it papiertje mag bij het oud papier. Bepaal daarvoor zelf de regels.

Uit de tijd dat ik werkte in de animatie op campings en bungalowparken werkte “Toos Knutseldoos” ongelooflijk goed. Maak jij ook een Toos of een Koos? Deel de foto met ons!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.