Tips Nationale Voorleesdagen 2019

Niets is zo leuk als voorgelezen worden. Maar het is ook belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt kinderen veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Bekende Nederlanders lezen voor op crèches, kinderdagverblijf en basisschool om zo te onderstrepen hoe belangrijk voorlezen is.

Als je de allerkleinsten gaat voorlezen, welke prentenboeken kies je dan? Uit het overstelpende aanbod maakt een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een selectie: de Prentenboek TopTien 2019. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Wij hebben de 10 boeken voor je op een rijtje gezet en geven daarbij steeds 1 activiteitentips die je terug kunt vinden in de database van DoenKids (toegankelijk voor abonnees). Je kunt deze tips ook als inspiratiebrief (PDF) downloaden. Enkele activiteiten staan ook op deze site of kun je in de webshop vinden. Hier volgen per boek steeds 2 tips, dus 20 activiteiten.

Activiteitentips bij prentenboeken top 10

Als ik een dinosaurus had – Gabby Dawnay & Alex Barrow

Een meisje droomt ervan een huisdier te hebben. Maar welke? Een vis is te nat, een kat te gewoon en een muis is te klein. En dan weet ze het: ze wil een dino! Die kan prima mee naar school, eet lekker alle broccoli en kool op en de bank die in de kamer staat is ruim genoeg voor vier.

Activiteiten tips:

 • Doe de dino dans
 • Maak dino voeten van tissuedozen

De kale boom – Tamara Bos en Barbara de Wolf

Als het voorjaar wordt in het bos, groeien aan de takken van de bomen langzaam weer knisperend groene blaadjes. Behalve aan die van Beuk. Beuk voelt zich niet lekker en blijft kaal. Hij wordt er verdrietig van. Gelukkig hebben Meisje Eekhoorn en Klein Konijn een heel goed plan.

Activiteiten tips:

Dino’s bestaan niet – Mark Janssen

Een verhaal over twee broertjes die op dinojacht gaan. Nou ja, de oudste en meest stoere broer doet alsof, maar voor de jongste is het allemaal heel serieus. En terecht! Hij ziet wat zijn oudere broer allemaal niet ziet. Als zijn grote broer dan ook nog eens ‘Dino’s bestaan niet!’ roept, neemt het verhaal een onverwachte wending.

Activiteiten tips:

 • Er was eens…samen een verhaal verzinnen
 • Dieren (dino’s) toveren met zand

Een huis voor Harry

Harry, de dikke kater Harry met het kleine hartje, gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

Activiteiten tips:

 • Gymmend een huis bouwen
 • Huisdierenslang (geluidenspel)

Gulzige geit

Geit is gulzig. Ze heeft genoeg van gras. Maar als ze besluit eens iets anders te proeven, gaat het mis! Vooral als ze na het voer van de hond, de kat en het varken, de planten van de boerin én een van de schoenen van de boerendochter, besluit nog iets te nemen…

Activiteiten tips:

Heb jij misschien olifant gezien?

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!

Activiteiten tips:

Ossip en de onverwachte reis

‘Hé, wat is dit?’ Ossip heeft zoete broodjes gebakken. En nu wacht hij tot ze zijn afgekoeld. Maar wachten duurt lang… De zon schijnt en ineens ziet Ossip iets wat er nog niet was. Wat zou het zijn? En waar gaat het naartoe? Verrassend verhaal over ontdekken en vriendschap.

Activiteiten tips:

 • Ik ga op reis en ik neem mee
 • Kabouter muziekspel

Panda wil een vriendje

Diep in het koele bos woont een eenzame panda. Hij wil graag vriendjes worden, maar hij weet niet hoe dat moet. Misschien kan hij van de andere dieren leren wat hij moet doen…

Activiteiten tips:

 • Panda stempelen en verven
 • Joepie, joepie is gekomen

Plasman

Plasman is een superheld, maar echt blij met zijn superkracht is hij niet. Hij kan vaak, veel en heel ver plassen. Nooit komt dat van pas, tot op een dag de verschrikkelijke sneeuwman in de stad verschijnt. Plasman raapt al zijn moed bijeen en gaat het monster te lijf. Zijn superkracht blijkt lang niet zo nutteloos te zijn als hij dacht!

Activiteiten tips:

 • Superheldenmasker
 • Moddermonsters maken

Waar is beer?

Beste vrienden Beer en Haas spelen verstoppertje. Haas kan heel goed tot tien tellen met zijn ogen dicht, maar Beer is niet zo goed in verstoppen… Toch is hij opeens echt verdwenen! Haas maakt zich zorgen. Gelukkig duikt Beer uiteindelijk gewoon weer op.

Activiteiten tips:

Heb je nog geen abonnement op DoenKids en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor een gratis demo!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.