Thema ‘Smakelijk eten’ met peuters en kleuters

Eten doen we elke dag: het is ook heel belangrijk voor je groei en gezondheid. Het is onze eerste levensbehoefte en we kunnen niet zonder. Naast het eten kun je in de kinderopvang ook nog andere activiteiten ondernemen met etenswaren. Denk hierbij aan knutselen, onderzoeken of het spelen van een spel. Het thema ‘eet smakelijk’ oftewel ‘smakelijk eten’ staat in het teken van zowel het zelf opeten als het ontdekken ervan.  

In deze blog lichten we zes verschillende activiteiten uit voor in de kinderopvang bij het ‘eet smakelijk’ thema. Het onderwerp eten komt in deze verschillende activiteiten aan bod. Doe samen onderzoek naar fruitzaadjes en plak de fruitzaadjes op papier. Bestudeer een makreel en proef hoe deze vis smaakt. Maak samen muziek met verschillende keukengerei! Verder spelen we een memoryspel met fruit en groente, proberen we bingo te spelen in de supermarkt en spelen we gezamenlijk het spelletje ‘Fruitmand’.

Ontwikkelingsgericht werken met een DoenKids thema
Wil je meer weten over onze manier van werken met thema’s voor op het kinderdagverblijf (en hoe dit kan aansluiten op jouw eventuele VVE programma) dan kun je hier onze digitale brochure downloaden. Per thema hanteren wij een compleet schema van alle activiteiten die op de planning staan, welke ontwikkelingsgebieden en ontwikkelingsdoelen je met deze activiteiten stimuleert en voor welke leeftijden de activiteiten geschikt zijn.

Zes ‘Smakelijk eten’ activiteiten voor peuters

Fruitzaadjes onderzoek
Bestudeer de zaadjes uit het fruit. Welke vorm hebben ze? Zijn ze groot of klein? Lijken alle zaadjes op elkaar of zijn ze allemaal verschillend? Een simpel experiment waarbij de kinderen spelenderwijs leren over de natuur en haar groeiprocessen. Download de activiteit hier

Al klant?!
Ben je al klant bij DoenKids? Dan kun je de 5 onderstaande activiteiten in deze blog openen door op de link te klikken. Nog geen klant bij DoenKids? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Stuur een mail naar info@doenkids.nl of bel 085-0656657.

1.Weet wat je eet: een makreel
Klik hier om naar de activiteit toe te gaan
Een makreel… wat is dat eigenlijk? We bekijken, onderzoeken, voelen en proeven wat dit voor soort vis is. Stoer hoor! Vertel dit maar eens aan de mama’s en papa’s.

2. Keukenconcert
Klik hier om naar de activiteit toe te gaan
Het is feest in de keuken. Met een pollepel, een paar oude pannen en een paar lepels kun je niet alleen eten, maar ook drummen!

3. Fruitmandspel
Klik hier om naar de activiteit toe te gaan
Ben jij een peer of een appel? Een kiwi of een watermeloen? Doe mee met het fruitmandspel!

4. Boodschappenbingo
Klik hier om naar de activiteit toe te gaan
Speel bingo in de supermarkt. Zoek de verschillende producten van de kaart en streep ze door. Kunnen we alle producten vinden?

5. Smikkelmemory
Klik hier om naar de activiteit toe te gaan
We spelen smikkelmemory. Wie is er een kei in onthouden en kan de meeste paren fruit of groente bij elkaar zoeken? Natuurlijk mag het spel na afloop ook worden opgegeten. Smikkel smakelijk!

Woordkaarten thema ‘Smakelijk eten’
Elk DoenKids thema bevat een eigen set woordkaarten. Voor het thema ‘Smakelijk eten’ kun je als klant de woordkaarten in onze database vinden. Er is ook een foto variant beschikbaar. De woordkaarten zijn in het Nederlands en in het Engels uitgewerkt.

Ook kun je de woordkaarten met illustraties in onze webshop bestellen!

Boekentips thema ‘Smakelijk eten’
Binnen dit thema kun je een aantal boeken voorlezen aan de kinderen. Hieronder zijn een aantal suggesties te vinden van boeken die je kunt gebruiken. Zoek eventueel uit welke boeken er aansluiten bij het VVE-programma dat jouw organisatie gebruikt.

Nieuwsgierig naar onze andere thema’s?
Op dit moment hebben wij 32 kinderdagverblijf thema’s ontwikkeld. Elk DoenKids thema bevat een zesweeks programma gevuld met activiteiten en een eigen e-book. Zou je graag meer willen weten over onze DoenKids thema’s? Dan verwijzen we je graag door naar onze volgende blog.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.