SOS Kinderdorpen ‘Heldenchallenge’

Naarmate kinderen ouder worden krijgen ze steeds meer mee van alles wat zich in de wereld afspeelt. Ze zien op het nieuws, bijvoorbeeld het Jeugdjournaal, van alles voorbijkomen. En dit zijn niet alleen de leuke gebeurtenissen. Een kind kan zich afvragen of het echt is en kan de vraag stellen hoe je deze mensen, die het slecht hebben, kunt helpen.

Door middel van het steunen van een goed doel kun je mensen of bijvoorbeeld dieren helpen. Een kind heeft misschien wel eens een reclame gezien dat over een goed doel gaat. En ook op school of bij een sportvereniging wordt er vaak geld opgehaald voor het goede doel. Zodoende zullen kinderen steeds meer in aanraking komen met goede doelen.  

SOS Kinderdorpen is bijvoorbeeld een goed doel.

Het doel van SOS Kinderdorpen is om te zorgen dat elk kind kan opgroeien in een liefdevolle en veilige familie.

SOS Kinderdorpen
In samenwerking met SOS Kinderdorpen, hebben wij van DoenKids de SOS Heldenchallenge ontwikkeld. De challenge (uitdaging) is om met de 5 activiteiten (uit het e-book) zoveel mogelijk geld op te halen voor SOS Kinderdorpen. Zo gaan we gezonde mini-taartjes bakken, potjes pleisters pimpen, een recycle-modeshow houden, een familie-sponsor-run lopen en onze (oude) boeken verkopen op de boekenbeurs. Dit alles doen we voor een kind als Daya!

Het verhaal van Daya
Daya is een meisje dat opgroeit in een SOS familie in een kinderdorp in Ivoorkust. Op jonge leeftijd verloor ze de zorg van haar ouders. Zij staat symbool voor de kinderen waar SOS Kinderdorpen zich wereldwijd voor inzet. Het verhaal van Daya wordt uitgelicht om aandacht te vragen voor 1 op de 10 kinderen die opgroeit zonder ouders of veilige thuissituatie.

Met Daya gaat het gelukkig inmiddels heel goed. Zij heeft een thuis gevonden in een SOS familie. Met de SOS Heldenchallenge vragen we jullie om geld op te halen voor Daya’s  levensbehoeften om groot te groeien. Met verschillende acties zamelen we geld in om haar te voorzien van eten & drinken, medische zorg, onderwijs, kleding en sport & spel.

Maar wat leren de kinderen nu eigenlijk precies van deze actie?

Inlevingsvermogen
Je inleven in hoe een ander zich voelt is voor jonge kinderen nog erg moeilijk. Pas op kleuterleeftijd beginnen kinderen zich wat in te leven in de gevoelens van anderen.

Vanaf zes jaar gaat het steeds beter om gevoelens van anderen waar te nemen en te begrijpen. De wat oudere kinderen kunnen zich beter inleven in de situatie van het meisje Daya van de SOS Heldenchallenge. Hoe zou het voor Daya zijn om daar te leven in een nieuwe familie? Hoe voelt Daya zich? Dit zijn vragen waar het inlevingsvermogen voor nodig is.

Visueel
Het verhaal van Daya is visueel gemaakt door middel van de posters en het e-book. De kinderen zien een gezicht bij het verhaal, kunnen een filmpje bekijken over SOS Kinderdorpen en zodoende proberen ze zich in te leven in de situatie. Is er geld ingezameld voor een bepaalde levensbehoefte? Dan kunnen ze het bijbehorende plaatje uitknippen en op de poster plakken. Daarbij schrijven ze het bedrag op dat is opgehaald. De kinderen weten dus wat iets kost voor een kind zoals Daya en wat er met het opgehaalde geld gekocht kan worden.

Samenwerken
Op een bepaalde leeftijd leren kinderen dat het waardevol is om je te verbinden met anderen en dat je door samenwerking meer hulp kunt bieden. In je eentje red je het niet, je hebt andere mensen nodig. Je kunt van elkaar leren, het bereik is groter, je helpt elkaar en je staat er niet alleen voor. Dit zijn allerlei voordelen van samenwerken.

Daarnaast leert een kind om samen tot een bepaalde compromis te komen, zodat de samenwerking goed verloopt. Het kind leert van een samenwerking dat niet altijd alles gaat zoals hij of zij dat wil.

Cognitieve ontwikkeling
Verder tellen jullie samen tijdens deze SOS Heldenchallenge het geld wat opgehaald is. Dit zorgt voor bewustwording van wat je met een bepaald geldbedrag kunt betekenen voor anderen mensen. Dit geld wordt tijdens dit project weer visueel gemaakt door de poster met de vijf levensbehoeften van Daya. Wat kunnen jullie allemaal voor Daya kopen?

Creatieve ontwikkeling
Ook stimuleer je de creatieve ontwikkeling van het kind tijdens de deelname aan de SOS Heldenchallenge. Met welke activiteit haal ik het meeste geld op voor het goede doel? Wat voor activiteiten gaan we doen om geld op te halen? En hoe gaan we dit dan doen? Dit zijn allerlei keuzes die in overleg gemaakt worden en waar soms creatieve oplossingen voor nodig zijn.  

Doen jullie mee?
Enthousiast geworden? En willen jullie ook iets betekenen in het leven van een kind als Daya? Schrijf je BSO-locatie dan hier in voor de SOS Heldenchallenge in de maand oktober. De posters ontvang je via de post en het e-book kun je direct downloaden.  

Kijk voor meer informatie op www.sosheldenchallenge.nl

Veel succes!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.