Op schoot met Mozart!

Klassieke muziek en baby’s… oude muziekstukken verbonden met het nieuwe leven.
Klopt het dat baby’s een hoger IQ krijgen van het luisteren naar klassieke muziek? En waarom worden baby’s dan rustig van klassieke muziek? Zomaar een paar vragen waar wij binnen DoenKids meer over willen weten. Wil je hier het antwoord op weten? Lees dan verder!

Wat begon met een spontaan idee van een collega, resulteerde in nieuwe activiteiten: klassieke muziek met baby’s! We hadden ooit al wel eens gehoord van het ‘Mozart effect’.

Maar wat betekent het ‘Mozart effect’?

Dit is een bekend begrip dat ontstaan is in de jaren 90. Er werd bekend gemaakt dat het luisteren naar Mozart een positief effect kan hebben op je IQ-score. Onderzoekers waren laaiend enthousiast en moeders geloofden zodoende dat hun kind later een hoger IQ zou ontwikkelen als ze in de buik al muziek van Mozart te horen kregen. Dit werd het ‘Mozart effect’ genoemd.

Dit bleek echter een fabel te zijn. Het luisteren naar klassieke muziek bleek geen blijvend effect te hebben op het IQ. Maar natuurlijk kan het geen kwaad om kinderen wat cultuur bij te brengen en wel te luisteren naar klassieke muziek.

Wat voor effect heeft klassieke muziek dan wel op baby’s?
Tijdens de zwangerschap kan een baby al in de buik horen. Eerst alleen de hartslag van moeder, later ook stemmen en ander omgevingsgeluid zoals muziek.
In verschillende onderzoeken is aangetoond dat baby’s na hun geboorte daadwerkelijk muziek kunnen herkennen die ze in de buik hebben gehoord. Vaak zorgt deze muziek ervoor dat baby’s tot rust komen, omdat deze muziek ze herinnert aan de veilige tijd in de buik. Ook is er een verband te vinden tussen het ritme van de muziek en de hartslag van moeder die zij in de buik hebben gehoord. Dit geeft een kalmerend effect.
Tenslotte is het luisteren naar muziek interessant voor de ontwikkeling van taal. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat baby’s die op jonge leeftijd ritmes ontdekken via muziek later in hun leven makkelijker de taalvaardigheid ontwikkelen.

Muziek maken met baby's

De verschillende uitgeschreven babyactiviteiten zijn gekoppeld aan een bekende componist. Er is gekozen voor Mozart, Bach, Beethoven, Vivaldi en Enaudi. In de database is bijvoorbeeld de leuke activiteit ‘Rammelen op Einaudi’ uitgeschreven.
Pak een rammelaar erbij en ga op verschillende manieren met een rammelaar aan de slag.
Of wat dacht je van een sambabal of een handvat met belletjes? Dit zijn allemaal interessante muziekinstrumenten voor een baby. Een baby van een halfjaar heeft hier al interesse in.

Welke klassieke muziek babyactiviteiten kun je nog meer vinden in de database?

Allerlei leuke activiteiten onder het genot van klassieke muziek! Speel eventueel onze spotifylijst ‘klassieke muziek en baby’s’ af tijdens deze activiteiten.
Heb je een klassieke muziek activiteit uitgevoerd met de baby? Dan kun je het diploma ‘Ik ken mijn eerste klassiekers‘ uitdelen aan ouders.
Heb je na het lezen van deze blog interesse in het onderwerp muziek gekregen? Bekijk dan ook eens het thema ‘Wij maken muziek’ in de webshop. 

Al klant bij DoenKids? Bekijk dan de activiteiten in de database. 
Nog geen klant? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@doenkids.nl

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.