Tips voor thuis – Nationale Voorleesdagen 2021

Aangezien de coronamaatregelen langer van toepassing zijn, en de kinderopvang alleen voor noodopvang open blijft, betekent dit ook dat de Nationale Voorleesdagen anders vormgegeven worden dit jaar! In deze blog lees je een aantal tips over wat je met ons activiteitenboekje kunt doen en welke tips geschikt zijn voor thuis. Lees in deze blog alle tips voor thuis tijdens de Nationale Voorleesdagen 2021.

 

Voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen 2021 

Dit jaar is het prentenboek van het jaar ‘Coco kan het‘. Normaal gesproken wordt het boek aan de kinderen voorgelezen tijdens deze dagen. Aangezien alleen de noodopvang open is, betekent dit dat niet alle kinderen op de groep het verhaal te horen krijgen.

Gelukkig hoeven de Nationale Voorleesdagen niet aan de kinderen voorbij te gaan! Neem een filmpje op terwijl je als pedagogisch medewerker, gastouder of leerkracht het boek voorleest. Gebruik eventueel attributen om het voorlezen nog wat interactiever te maken.

Bijvoorbeeld het gehaakte Coco vogeltje van @hakenmetloes.

3 voorleestips voor het filmpje

  •  Lees langzaam en articuleer goed, zodat het kind de woorden uit het filmpje goed in zich kan opnemen.
  • Maak tijdens het voorlezen geluiden of bewegingen die passen bij de tekst en vraag de kinderen om dit na/mee te doen. Wacht een paar seconden, zodat de kinderen dit thuis na kunnen doen en lees dan weer verder. Zo onthouden de kinderen het verhaal beter.
  • Deel het voorleesfilmpje een aantal keer tijdens deze dagen. Kinderen houden van herhaling en begrijpen het verhaal zo beter.

Activiteiten e-book DoenKids

Passend bij de Nationale Voorleesdagen 2021 hebben we een aantal activiteiten ontwikkeld. De activiteiten sluiten allemaal aan bij het boek ‘Coco kan het‘. De volgende activiteiten kunnen meegegeven worden naar huis. Deze activiteiten zijn te vinden als voorbeeldprogramma in DoenKids of als verzameling in een activiteiten e-book te koop in onze webshop.
Tip: ben je ingelogd in DoenKids? Dan kun je op de onderstaande titels klikken om direct naar de activiteit toe te gaan. 

Op zoek naar Coco’s vogelvrienden  
Op de bladzijdes in het boek zie je allerlei vogelvrienden van Coco. Deze vogeltjes durven wel in het begin van het verhaal te vliegen. In de database vind je de activiteit ‘Op zoek naar Coco’s vogelvrienden’. Deze activiteit bevat een vogelzoekkaart.
Geef de zoekkaart mee naar huis, of bezorg ze bij de kinderen thuis, zodat de kinderen zelf op zoek kunnen gaan naar vogels. Zoek bijvoorbeeld naar Coco’s vogelvrienden in de tuin of het park!

Coco placemat
Een placemat die je normaal gesproken kunt gebruiken voor het Nationale Voorleesontbijt. Mail de bijlage naar ouders toe, zodat ze het thuis kunnen printen. De kinderen kunnen deze placemat thuis inkleuren en ouders kunnen het eventueel lamineren. De placemat kan dan thuis tijdens het ontbijt of andere eetmomenten gebruikt worden. Eet smakelijk!

Fruitvogel Coco
Nodig ouders uit om thuis tijdens het fruitmoment samen met het kind een Coco vogel te maken. Erg leuk en gezond! Stuur de beschrijving van de activiteit naar ouders toe, zodat ze een idee hebben wat de bedoeling is. Vraag eventueel aan ouders om foto’s te maken, zodat jullie een fotocollage kunnen maken. Deel de fotocollage met elkaar via de ouderapp of mail. Welke fruitvogels zijn er allemaal thuis gemaakt?

Coco Jump!
In de bijlage van deze activiteit vind je twee vogelpootafdrukken. Deze afdrukken kun je naar ouders toesturen. Zij kunnen de afdrukken printen, uitknippen en op de vloer plakken. Het kind kan dan op de vogelpootafdrukken springen. De pootafdrukken kunnen in allerlei volgordes op de grond geplakt worden: naar voren, opzij, achteruit, enzovoort. Jump kleine Coco!

Tip: stuur het leuke Coco liedje door! Zet de muziek aan en laat de kinderen thuis op de vogelpootafdrukken springen of dansen.
Liedje:  Coco in je kleine nest

Dit waren allerlei activiteitentips voor thuis. Maak gebruik van de database, verstuur de activiteitenomschrijving en/of de bijlage naar ouders en probeer zo de taalontwikkeling van de kinderen ook thuis extra te stimuleren.

Veel plezier toegewenst!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.