Kunstzinnige herfstraampjes van gedroogde bladeren

Herfst, herfst wat heb je te koop? Duizend kilo bladeren op een hoop. Gelukkig weten we daarmee wel raad, met die bladeren. Zo maakten we al eens een leuke lampion met gekleurde bladeren.

Je hebt vast al eens herfstbladsilhouetten of bladafdrukken gemaakt. Maar wat doe je met de geverfde herfstbladeren als de kinderen klaar zijn? Gooi ze niet weg, maar maak er leuke kunstzinnige herfstraampjes mee! Die vrolijken in het minste geval het uitzicht op, zeker als het buiten weer eens grijs en nat is! In dit blog lees je hoe je ze maakt. Werk je met peuters en kleuters dan biedt ons speciale themapakket voor het seizoen herfst ook veel houvast!

 

Materialen en gereedschappen:

Voorbereiding

Verzamel herfstbladeren.

Het is niet noodzakelijk om de bladeren te drogen voor je ze gaat beschilderen, maar platte, stevige bladeren zijn wel gemakkelijker te verwerken. Klem ze daarom tussen een bloemenpers, een oud boek of leg ze onder een zwaar voorwerp zodat ze zo plat mogelijk zijn wanneer je begint.

Hele droge, broze bladeren zijn niet geschikt om te beschilderen.

Stap 1

Kies een stuk of drie, vier kleuren verf uit en begin met het verven van één zijde van alle bladeren. Verf van het blad af op het papier: zo krijg je meteen een vel vol mooie bladsilhouetten. Vergeet niet om ook een paar bladafdrukken te maken! Leg de geverfde bladeren opzij om te drogen. Zodra je klaar bent met het laatste blad, zal eerste blad waarschijnlijk droog zijn. Keer het om en verf ook de andere kant van het blad.

 

Stap 2

Zodra de verf droog is, kun je beginnen met het versieren van de bladeren. Breid het kleurenpalet eventueel nog uit met zwart, wit en een aantal andere kleuren verf.

Gebruik vingers, een kwast of penseel en zet strepen, stippen, rondjes, kruisjes, blokjes. Heb je verfmarkers dan kun je deze ook inzetten voor iets gedetailleerder werk.

Laat de verf volledig drogen. Denk er hierbij aan dat geverfde bladeren bij het drogen ook kunnen kromtrekken. Dit is niet bij alle bladeren het geval, maar zie je de randen omkrullen tijdens het drogen van de verf, klem deze bladeren dan ook weer even tussen een boek zodra de verf dat toelaat. 

Stap 3

Zet de lamineermachine aan. Neem een lamineerhoes en leg daartussen zoveel bladeren als past. Maak een mooie verdeling en laat zo min mogelijk grote gaten vallen.

 

Voer de hoes door de lamineermachine. Herhaal indien nodig om alles zo goed mogelijk te sealen.

Tip: Heb je geen lamineermachine, sandwich de beschilderde bladeren dan tussen twee vellen doorzichtig plakplastic!

 

Stap 4

Neem 6 ijslollystokjes. Leg er twee verticaal en plak er twee horizontaal op zodat er een vierkant ontstaat.

Laat de lijm drogen.

Stap 5

Meet de afmetingen tussen de lollystokjes. In het voorbeeld was de afstand steeds 9,4 of 9,5 cm. Dit betekent dat het stukje lamineerhoes dat hiertussen moet, circa 9,5 cm hoog moet zijn en dat het 10,5 cm breed moet zijn om het te kunnen bevestigen.

Stap 6

Neem het lollystoklijstje, leg het op de lamineerhoes en kijk welke uitsneden je zou willen maken.

In theorie kun je vier raampjes uit één A4 lamineerhoes halen, maar vaak kun je veel mooiere uitsneden maken als je uitgaat van drie raampjes.

Markeer je uitsnede (met een permanente pen, maar een stukje washitape kan ook) langs de buitenrand van het lijstje. Snijd of knip de uitsnede langs deze markeerpunten uit. Zo weet je zeker dat je het raampje niet te klein maakt! Snijd of knip het raampje daarna precies op maat: afhankelijk van wat je hebt gemeten circa 9,5 x 10,5 cm.

 

Stap 7

Plak het raampje in het ijslollystoklijstje. Breng lijm aan op de verticale lollystokjes en plak het raampje erop. Als je goed hebt gemeten, valt het raampje nu precies tussen de horizontale ijslollystokjes.

Stap 8

Neem de twee overgebleven ijslollystokjes en werk hiermee het lijstje af.

Optioneel:

Knip met een gatentang twee gaatjes in de bovenkant van het lijstje en rijg er een lintje door.

 

Stap 9:

Hang de herfstraampjes ze op met een zuignapje of gebruik een stukje washitape. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon zo in het raamkozijn zetten!

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.