Kinderdagverblijf activiteiten

Op dit moment staan er ruim 1000 activiteiten in het KDV gedeelte van de DoenKids database. 
Deze kinderdagverblijf activiteiten voor 0 tot 4 jaar zijn gecategoriseerd op soort activiteit, leeftijd en verschillende ontwikkelingsgebieden.
Voor de jongste doelgroep zijn er activiteiten beschikbaar voor baby’s van drie maanden tot een jaar!

Ontwikkelingsstimulering bij de kinderdagverblijf activiteiten

De activiteiten voor het kinderdagverblijf zijn onderverdeeld in verschillende ontwikkelingsgebieden. Het gaat hierbij om de volgende gebieden: 

Daarnaast zijn er ontwikkelingsdoelen gekoppeld aan de activiteiten. Zodoende kun je nog gerichter aan de slag gaan met de ontwikkeling van de kinderen. De basis voor deze ontwikkelingsdoelen zijn de verschillende kindvolgsystemen als Kijk!, Looqin en Doen, praten, bewegen en rekenen.

In DoenKids is dit terug te vinden doordat de motorische ontwikkeling bijvoorbeeld is opgedeeld in de fijne motoriek, grove motoriek en sensomotorische motoriek. De cognitieve ontwikkeling is opgedeeld in getallen, sorteren en ordenen, kleuren en vormen en meten. De verschillende ontwikkelingsdoelen komen ook terug in alle DoenKids thema’s

Loopt een kind achter op een bepaalde ontwikkeling of zou je een kind juist extra willen uitdagen? Dan kun je in DoenKids zoeken naar activiteiten met een bepaald ontwikkelingsgebied of ontwikkelingsdoel. Zodoende kun je verschillende activiteiten aanbieden en gericht de ontwikkeling stimuleren van de kinderen. Het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal wordt zo leuk én stimulerend voor de ontwikkeling van de jongste kinderen.  

Voor de pedagogisch medewerkers: de praktijk

Alle activiteiten voor kinderen van 0 tot 4 jaar worden ondersteund met een uitleg over hoe de ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd. Een pedagogisch medewerker kan zo zien welke ontwikkelingsgebieden tijdens een activiteit aan bod komen. Wil een pedagogisch medewerker aan een bepaald ontwikkelingsgebied of ontwikkelingsdoel van een kind of groep werken? Dan kan hij of zij hierop filteren in de database. 

Bij elke activiteit wordt kort uitgelegd hoe bijvoorbeeld de fijne motoriek, het sorteren en ordenen of juist de beeldende expressie kan worden gestimuleerd. Voor de pedagogisch medewerker handig om te gebruiken op de groep: hoe ben je bezig met het stimuleren van de ontwikkeling tijdens een kinderdagverblijf activiteit? 

Bekijk hier onze video's:

Video afspelen
Video afspelen