Kinderboekenweek 2020 voor de kinderopvang

Hoe kun je de Kinderboekenweek 2020 voor de kinderopvang laten terugkomen in de activiteiten?Van woensdag 30 september tot zondag 11 oktober 2020 vindt alweer de 66e Kinderboekenweek plaats. Het thema dit jaar is geschiedenis! Het motto luidt: En toen?
Dit is de vraag die na het voorlezen of het vertellen van een verhaal vaak terugkomt. Kinderen maken door dit thema kennis met prachtige boeken waarbij de verhalen hen kennis laten maken met de werkelijkheid. Geen tijdmachines nodig, enkel boeken! Wij bieden handvaten & tips aan om de Kinderboekenweek verdieping te geven of gebruik ons e-book met speciale Kinderboekenweek activiteiten voor in de kinderopvang. 

Op zoek naar activiteiten voor op jouw BSO tijdens de Kinderboekenweek 2020? Koop hier voor slechts €9,95 ons complete e-book met maar liefst 10 compleet uitgewerkte activiteiten!
In deze blog geven we je info over de Kinderboekenweek en geven we je een aantal bruikbare voorleestips. Ook gaan we dieper in op het belang en de meerwaarde van lezen en voorlezen en geven we je 5 tips om lezen te bevorderen.
Als kers op de taart hebben wij dit jaar nog iets extra’s ontwikkeld: een speciaal programma om in te plannen tijdens de Kinderboekenweek! Download deze special vol met passende activiteiten onderaan deze blog (abonnees) of koop het e-book hier via onze webshop (niet-abonnees) en zorg ervoor dat het een onvergetelijke week wordt!

Kinderboekenweek: wat is het eigenlijk?

Al vanaf 1955 is de Kinderboekenweek een jaarlijks terugkerende ‘week’ waarmee het Nederlandse kinderboek en het (voor)lezen worden gepromoot. Ook zingt Kinderen voor Kinderen sinds 2012 ieder jaar het themanummer voor de Kinderboekenweek, bekijk de clip voor de Kinderboekenweek 2020 hier

Tijdens deze week krijg je, wanneer je €12,50 of meer besteed aan kinderboeken, een gratis kinderboek cadeau! Ook wordt er elk jaar een prentenboek gemaakt voor de Kinderboekenweek, dit jaar is dat ‘Tweeling’, geschreven door Mylo Freeman. Tijdens de Kinderboekenweek 2020 ‘En toen’ verkrijgbaar in de boekwinkel.

Lezen begint bij voorlezen!

Voordat kinderen zelf leren lezen, kun je hen al voorlezen. Dit is erg goed voor hun ontwikkeling. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Het is onderzocht dat baby’s, peuters en kleuters die vaak worden voorgelezen, een voorsprong ontwikkelen in hun taalontwikkeling.

Ook oudere kinderen vinden het vaak fijn om voorgelezen te worden. Stop hier dus niet mee zodra ze zelf kunnen lezen! Het is juist goed voor de taalontwikkeling en ook voor de leesmotivatie om het goede voorbeeld te geven en te blijven voorlezen. Je brengt letters en geschreven zinnen met jouw stem tot leven!

Een aantal voorleestips:

  • Om de kinderen meer te betrekken bij het voorlezen kun je hen zelf een boek laten uitkiezen.
  • Bij oudere kinderen die al kunnen lezen is het leuk om ieder elke keer één bladzijde of één alinea te lezen. Lees eerst een stukje voor en laat het kind daarna verder lezen. Ga hier telkens mee door en zorg er op die manier voor dat lezen spannend en leuk blijft!
  • Als je een boek voorgelezen hebt, zorg er dan ook voor dat dat boek binnen handbereik van de kinderen ligt, zodat zij dit zelf ook kunnen gaan lezen.

Het belang van zelf lezen: ontdek jezelf en train je hersenen

Vaak wordt er gezegd dat lezen goed is, voor zowel kinderen als volwassen. Maar waarom is dat zo?

Door te lezen sla je kennis en informatie op, wat ervoor zorgt dat je tot nieuwe inzichten komt. Het denken wordt verruimd en de wereld om je heen wordt groter. Hierdoor ontdek je jezelf! Misschien herken je je wel in bepaalde personages waar je over leest of merk je dat je juist afstand neemt van een bepaald karakter wat in het verhaal voorkomt. Je denkt na over je eigen gevoelens en aannames, normen en waarden. Kinderen kunnen dus (ongemerkt) veel leren bij het lezen van een verhaal.
Ook zorgt lezen ervoor dat je even kunt ontspannen. Het is een heerlijke manier om even afleiding te zoeken.
Wat ook gestimuleerd en getraind wordt bij het lezen is het concentratievermogen. Hoe vaker je leest, hoe meer je dit traint. Kortom: lezen is goed voor je!

 

Tips om het lezen te bevorderen

We hebben zojuist uitgelegd waarom lezen zo belangrijk is. Maar wat nou als kinderen moeite hebben met lezen, doordat zij bijvoorbeeld dyslexie hebben? Hoe kun je er dan voor zorgen dat zij toch wat ‘leeskilometers’ maken? Of hoe zorg je ervoor dat kinderen het leuk vinden om (extra) te lezen, in plaats van dat zij de televisie of andere beeldschermen aanzetten? Wij geven je een aantal leuke en bruikbare tips:

  • Houd het luchtig. Probeer er geen ‘ding’ van te maken. Beloon het kind als hij of zij een stuk(je) leest, maar straf niet als dit niet gebeurt. Er moet voorkomen worden dat het kind nog meer weerstand opbouwt en helemaal niet meer wil lezen. Door er positief mee om te gaan maak je er geen probleem van.
  • Kies boeken uit met onderwerpen die het kind interesseren. Op deze manier wordt lezen een stuk leuker!
  • Zet eens een luisterboek aan! Voor kinderen die moeite hebben met lezen zijn luisterboeken een geweldige oplossing. De boeken die bij de leeftijd passen van het kind zijn vaak te lastig, maar de boeken voor jongere kinderen zijn dan weer te kinderachtig. Door een luisterboek aan te zetten krijgt het kind wel de verhaallijn en de woordenschat mee, maar kost het veel minder moeite om het verhaal te lezen.
  • Laat het kind uit andere voorwerpen voorlezen dan alleen uit kinderboeken. Laat hem of haar bijvoorbeeld eens helpen bij uitkiezen van een lekker recept uit een kookboek. Of geef een boodschappenlijstje mee naar de supermarkt, zodat alle lekkere dingen door het kind zelf worden ‘gekocht’. Ook met het uitkiezen van een leuke activiteit of vakantie op internet zijn er lees vaardigheden nodig. Op die manier leert het kind dat lezen niet alleen ‘moet’, maar dat het ook écht leuk en handig kan zijn.
  • Stel plezier voorop! Prestatie en niveau zijn begrippen waar kinderen al vroeg mee te maken krijgen. Hierdoor kan het zijn dat lezen meer een kwestie van ‘moeten’ wordt, in plaats van dat het iets leuks is. Laat alle verwachtingen en vooroordelen los en laat het kind ervaren hoe ontspannend en fijn lezen kan zijn!

Kinderboekenweek 2020 voor de kinderopvang: download hét complete e-book met activiteiten! 

Bekijk onze special in de database! Hierin vind je 10 activiteiten die passen bij de Kinderboekenweek en het thema ‘en toen?’ Ook kun je via de special het e-book downloaden waarin allerlei nuttige informatie te vinden is over (voor)lezen en de invulling van de Kinderboekenweek. Geen abonnement? Niet getreurd! Koop het e-book hier via onze webshop. 

Interesse in een abonnement?  Neem dan contact met ons op! Stuur een mail naar info@doenkids.nl of bel 085-0656657.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.