Is de NOT ook interessant voor de kinderopvangbranche?

Op vrijdag 25 januari werd ik uitgenodigd om plaats te nemen in de Bloggerstraat op de NOT2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ik voelde me wel een beetje een vreemde eend in de bijt, want de NOT is de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, geen kinderopvang dus. Maar natuurlijk zijn er altijd raakvlakken, dus ik was heel nieuwsgierig ‘s morgens vroeg met de trein naar Utrecht gegaan. Wat ik gezien heb was echt zonder overdrijven geweldig, maar zeker niet altijd toe te passen in de kinderopvang.

Juist omdat ik niet uit de onderwijswereld kom was deze beurs heel interessant voor mij. Lekker rondneuzen en kijken wat er er allemaal “te koop” is. Een aantal producten en initiatieven vond ik echt de moeite waard om hier te noemen.

B-Bot – spelenderwijs kinderen leren programmeren.

Toegegeven, de prijs valt niet mee. Je kunt deze robot in de vorm van een bij aanschaffen vanaf €79,00. En dan ben je eigenlijk echt nog niet klaar want er horen ook nog allerlei accessoires bij. Maar wil je aan de slag met op een laagdrempelige manier leren te programmeren dan kan dit met deze bots. Laat kinderen zelf routes uitdenken, instellen, controleren en aanpassen. Oefeningen met de Bots zijn goed voor het ruimtelijk inzicht, samenwerken en probleemoplossende vaardigheden.

Maakotheek

Dit is een geweldig concept wat supergoed toepasbaar is binnen de kinderopvang alleen zie ik hier wel een groot struikelblok: de boxen zijn bestemd voor 300 leerlingen. Dus voor de BSO zou dit betekenen dat je óf een hele grote kinderopvang moet zijn, óf met andere collega’s zou moeten samenwerken. Maakotheek biedt wetenschap & techniek onderwijs aan in de vorm van Maakboxen (leskisten techniek) die gehuurd kunnen worden. De Maakboxen van Maakotheek bevatten alle ingrediënten voor zorgeloos en inspirerend techniekonderwijs: lessen, apparatuur, verbruiksmaterialen en begeleiding. Wanneer dit in een “afgeslankte” vorm ook voor kinderopvang beschikbaar zou kunnen worden zou dit echt succesvol kunnen zijn denk ik. De Maakbox is weliswaar voor 300 kinderen, 4 lessen per kind maar kost €1200,00 Dat is best fors natuurlijk!

Kommee buitenspelen!

Kommee geeft clinics (op maat!) om iedereen die met kinderen werkt of gaat werken te  inspireren om buitenspelen tot een succes te maken. Voor kinderen is buitenspelen onmisbaar voor een brede ontwikkeling en het spelenderwijs leren. Ook DoenKids voorziet hier natuurlijk in dus er zijn zeker raakvlakken tussen de activiteiten van DoenKids en Kommee. Wat ik met name interessant vond is het aanbod van inspirerende workshops die zij bieden!

Kraak ‘m

Op Kraak ‘m vind je “Escape Room”-achtige games. Kinderen vinden het geweldig om de codes te kraken. Samenwerken, creatief denken en andere 21st century skills komen op een speelse manier aan bod. De spellen van Kraak ‘m werken op een computer, laptop of tablet met internet verbinding. De onderwerpen zijn heel divers “Vast in Moskou”, “Trucker zoekt truck” of “VIP op Schiphol” zijn zomaar een paar voorbeelden. Het was ontzettend druk op de stand dus ik heb helaas niet naar prijzen kunnen informeren.

Twickto

Dit constructiespeelgoed is een Nederlands ontwerp. Elk pakket heeft een eigen thema, inhoud en vele product voorbeelden. Wil je vliegen door de ruimte of wil je racen door de woestijn? Twickto heeft een uitgebreide collectie en uiteindelijk kan je ook nog eens alles met elkaar combineren. Het ziet er super solide en uitdagend uit. Zeker de moeite waard om eens nader te bestuderen als je van plan bent constructiespeelgoed aan te schaffen.

Opitec

Dit vond ik echt een ontdekking! De slogan van dit bedrijf is “Wij leveren alles voor de creatieve hobby!”. Optitec heeft een ruime keus aan materialen, schoolbenodigdheden, gereedschap, verf, hout, papier, metaal, kunststof, bouwpakketten, materialen voor modelbouw, handenarbeid, techniek en elektronica, lijm en hobbyartikelen. Maar waar ik nu zo enthousiast over was: de kant-en-klare pakketjes om bijvoorbeeld bibberbotjes te maken of een citroenbatterij. Ook activiteiten die je in DoenKids vindt, maar wij leveren geen materialen. Opitec wel! En de prijzen zijn echt heel redelijk. Neem zeker eens een kijkje op hun website.

Al met al is de NOT zeker een onderwijs beurs maar voor de kinderopvang is het ook echt inspirerend. Bovendien zijn er lezingen speciaal gericht op kinderopvang. Zo volgde ik zelf de workshop “In beweging” van Marlies de Haan, manager kwaliteit bij Partou.

Eens in de twee jaar wordt deze beurs gehouden. De volgende keer ga ik er zeker weer als bezoeker naar toe! Als standhouder denk ik dat het nog niet zo interessant voor ons is maar wie weet!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.