‘Dit is het beste wat dit boek kon overkomen…’

Een interview met de schrijfster van het prentenboek van het jaar 2021 ‘Coco kan het!’.
Erg leuk! Maar wie is deze enthousiaste schrijfster?

Loes Riphagen (37 jaar) woont en werkt in Amsterdam. Ze heeft verschillende kinderboeken geschreven en geïllustreerd en hiermee verschillende prijzen gewonnen.
Haar boek ‘Coco kan het!’ is verkozen tot prentenboek van het jaar 2021 en wordt straks door heel het land tijdens de Nationale Voorleesdagen voorgelezen.
DoenKids heeft daarom diverse activiteiten uitgewerkt met dit boek als thema en daarom leek het ons leuk om Loes te interviewen. Gelukkig reageerde Loes hier heel positief op en hadden we een leuk gesprek!

Wat vind jij er van dat jouw boek uitgekozen is tot prentenboek van het jaar?
‘Ja zo’n grote eer! Dat vind ik fantastisch! Dit is het beste wat dit boek kon overkomen. Het is zo mooi dat het met dit boek gebeurd is. Voor mijn gevoel klopt dit boek helemaal.
Ik ben erg perfectionistisch en er is niets in dit boek wat ik graag anders had willen doen. Dit heb ik soms bij andere boeken wel. Voor mij en mijn werk is het fantastisch dat dit is gebeurd!’.

Loes gaat ook zelf tijdens de Nationale Voorleesdagen aan de slag met het voorlezen van haar boek. Ze gaat bij verschillende bibliotheken en scholen langs. Ook zijn er avondprogramma’s beschikbaar waarbij ze uitleg geeft hoe jij als professional het boek kunt inzetten.

’Ik heb zo leuk werk! Daar kan ik erg enthousiast over vertellen en ik vind het erg leuk om dit te doen’.

Wanneer ben je begonnen met het schrijven van kinderboeken?
‘Ik heb gestudeerd aan de Kunstacademie in Rotterdam. Daar heb ik als afstudeerproject mijn eigen prentenboek ‘Slaapkamernachtdieren’ gemaakt.
Na het afstuderen heb ik dit idee gelijk naar verschillende uitgeverijen gestuurd.
Uitgeverij De Fontein was enthousiast en zodoende ben ik in mijn werk gerold’.

Op dit moment heeft Loes 15 eigengemaakte prentenboeken en illustreert ze ook veel voor anderen. Ze heeft onder andere met Alain Clark samengewerkt. Maar haar eigen prentenboeken maken blijft het leukste aan haar werk!

Een greep uit de collectie van haar eigengemaakte prentenboeken:


Heb je een vaste werkplek om je boeken te schrijven?
‘Ik werk fulltime in mijn eigen atelier in Amsterdam. Dit atelier deel ik met andere vormgevers, designers en kunstenaars. Afgelopen maand heb ik veel gewerkt aan mijn nieuwe boek
‘Kom mee Kees’ en soms kan het dan nachtwerk worden. Als het af is ga ik met de benen omhoog en neem ik even rust. Dan kan ik er weer met een frisse blik naar kijken of met een nieuwe uitdaging beginnen’. 

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor het schrijven van een kinderboek?
‘Inspiratie voor een boek komt vanzelf in mij op. Ik schrijf nu al 10 jaar verschillende prentenboeken. Ik ben vooral tekenaar van beroep en ik begin daarom in eerste instantie met alleen het tekenen van mijn ideeën. Vaak krijg ik een beeld in mijn hoofd waar ik graag een prentenboek over wil schrijven.
Ik bedenk een beeld, maak een schets en verzin daarbij een verhaal. Soms kom ik grappige momenten in het dagelijks leven tegen en deze momenten gebruik ik dan ter inspiratie voor het boek’.

Hoe bedenk je de tekst van een prentenboek?
‘De tekst van mijn prentenboeken bedenk ik zelf. Ik schrijf het op zoals ik het ook zelf hardop zou zeggen. Over elk detail denk ik na in het boek. Het boek ‘Coco kan het!’ is typerend voor mijn werk. Er gebeurt veel, met kleine grapjes. Wel heb ik mijzelf een regel opgelegd voor dit boek. Alles wat er in het boek gebeurt, moet ook in de natuur kunnen gebeuren.
Een krekel op de fiets kan bijvoorbeeld niet als grapje in het boek verstopt worden. Daarom heb ik overal in het boek verschillende insecten verstopt’.

Tip: bekijk op elke bladzijde alleen de insecten en ontdek de verschillende kleine verhaaltjes!

Waar komt de naam Coco vandaan?
‘Het boek ‘Coco kan het!’ is voor mijn dochtertje Coco geschreven. Coco is nu 3 jaar. Ik wilde graag een boek voor mijn dochtertje maken. Een boek waar zoveel mogelijk in komt te staan wat Coco leuk vindt en dat is volgens mij goed gelukt!’

Waarom heb je voor een vogel gekozen als hoofdpersoon voor het boek?
‘Ik vind het erg leuk om dieren te tekenen. Een kind kan zich dan inleven in een bepaald dier. Als je mensen tekent dan weet je precies wanneer iemand boos, verdrietig, blij is. Dit zie je aan de gezichtsuitdrukking. Maar wie heeft er ooit een ‘boze’ vogel gezien of weet hoe dit er precies uitziet? Dit kan van alles zijn en hier kan ik dan mijn eigen draai aangeven.’ 

Loes werkt uren en dagen aan het karakter van het boek. Dit is een erg belangrijk onderdeel. Ze verzint dan een karakter dat goed bij het verhaal past. Dit betekent voor Loes veel schetsen en schetsen. Het schetsen kan wel maanden duren.
De uiteindelijke uitwerking van de laatste stukjes duurt in verhouding veel minder lang dan het hele proces wat hieraan vooraf is gegaan. 

‘In het boek ‘Coco kan het!’ heb ik verschillende technieken gebruikt. Ik heb met ecoline, potlood, aquarel, gouache en krijt getekend. De hoofdpersonen uit het boek zijn allemaal geknipt en geplakt. Dit was een hele klus!’

Heb je een favoriete pagina in het boek?
‘Ik heb twee favoriete pagina’s in het boek. De pagina waarbij de kat onder de boom naar boven kijkt vind ik erg goed gelukt, omdat het een ander perspectief heeft dan de andere bladzijdes. De eerste opzet van deze pagina heb ik veranderd. De pagina is uiteindelijk helemaal omgedraaid. Het is een gekke spread, daarom vind ik hem zo mooi!’ 

‘Ook vind ik de laatste pagina van het boek erg mooi geworden. Het was een moeilijke spread qua kleur. De kleur was wat plat en grauw en het is toch gelukt om deze heldere kleuren naar boven te krijgen. Daarom ben ik zo blij met deze pagina.’

Ook met de cover van het boek is Loes erg blij. Deze cover is ook uiteindelijk nog aangepast.
Een cover is erg belangrijk om het boek uitstraling te geven.

‘Coco zat eerst wat lager op de pagina met de titel erboven. Aangezien Coco bang is om te vliegen leek het mij beter om Coco hoger op de pagina te plaatsen. Nu lijkt het net alsof het gevaarlijker voor Coco is om te vliegen.’ 

Wat ben je in de toekomst nog van plan met het prentenboek ‘Coco kan het!’?
‘Misschien ben ik van plan om een deel twee te maken over Coco. Of in ieder geval iets met Coco te gaan doen. Vaak wil ik graag met iets nieuws beginnen. Is een boek af, dan leg ik het ook aan de kant. Soms laat ik stukjes uit een bepaald boek terugkomen in een nieuw boek. Dit is dan ergens op de achtergrond te herkennen.’

Het is dus nog even afwachten wanneer we Coco terug gaan zien…

Het nieuwe prentenboek ‘Kom mee Kees’
‘Ik ben de afgelopen tijd erg druk geweest met mijn nieuwe boek over kikker Kees en dit boek is bijna af. Het boek ‘Kom mee Kees’ is heel anders dan het boek ‘Coco kan het!’. Er gebeurt veel meer en het is een groter verhaal.’

Wij zijn nu al benieuwd naar dit boek. Het ziet er al veelbelovend uit.
Bedankt voor je tijd Loes en veel succes gewenst!

Alle afbeeldingen in deze blog zijn met goedkeuring afkomstig van Loes haar website of Instagram pagina.

Rondom de voorleesdagen zijn er allemaal leuke initiatieven ontstaan. Zo haakte Loes haar eigen Coco aan de hand van een zelfgemaakt patroon. Download hier het haakpatroon van Haken met Loes 

Foto afkomstig van Haken met Loes

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.