Geen frisdrank meer op scholen…hoe goed is dit nieuws?

Van de week las ik met veel verwondering dit nieuwsbericht, waarin werd gemeld dat vanaf 2018 er geen suikerhoudende frisdranken meer op Nederlandse middelbare scholen verkocht zullen worden. Mooi! Dacht ik. In de volgende regel wordt echter gemeld dat er wél nog light-varianten verkocht worden. En dat vind ik jammer.

Waarom is dat jammer? De effecten op de lange termijn van zoetstoffen, die o.a. in light frisdrank zitten, zijn nog niet voldoende onderzocht. Dat suiker slecht voor je is weten inmiddels veel mensen. Dat betekent niet dat frisdrank zónder suiker, maar mét andere zoetstoffen per definitie beter is. In het artikel komt Raymond Gianotten van de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging Frisdranken aan het woord. Hij is geen onafhankelijke bron om over de gevolgen van zoetstoffen te spreken, hij betaalt er tenslotte zijn brood mee.

Mogelijke effecten zoetstoffen

Momenteel bestaat het vermoeden dat frisdranken met zoetstoffen en weinig of geen calorieën wel obesitas ‘tegengaan’ door het gebrek aan dikmakende suikers, maar daarnaast tevens geen verzadigd gevoel geven (want, geen calorieën). Hierdoor blijft honger bestaan en is men mogelijk meer geneigd die honger te stillen met andere snacks die wél suiker bevatten. Dat schiet natuurlijk niet op. Ook blijft de drang naar zoetigheid hiermee in stand.

En verder?

Foodwatch geeft in het artikel aan dat scholen zelf een gezond voedselbeleid moeten voeren en daar kan ik als gewichtsconsulent alleen maar achter staan. Ik sta zelf KDV’s, BSO’s en scholen bij in het ontwikkelen van dit voedingsbeleid en om een tipje van de sluier te geven: (light) frisdrank zal nooit in mijn beleidsaanbevelingen voorkomen 😉

Wordt er bij jullie op het KDV, BSO of op school nog gezoete drank geschonken?

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.