Escaperoom: goed voor de teamspirit!

Waarschijnlijk heb je wel eens van de term ‘escaperoom’ gehoord of heb je dit zelfs al eens gedaan. Maar waar komt dit bekende begrip eigenlijk vandaan en wat maakt het zo leuk? En niet geheel onbelangrijk: zou je dit ook met kinderen kunnen doen? En wat is geschikt voor de doelgroep waar je dit mee wilt doen? In deze blog gaan we hier dieper op in. Ook delen wij onze persoonlijke ervaringen. Voordat het coronavirus uitbrak hebben wij namelijk onszelf en elkaar uitgedaagd bij Escaperoom Harderwijk Ons team werd opgesplitst in twee groepen, waardoor wij twee kamers hebben kunnen uitproberen. Hoe wij dit vonden check je in deze blog!

Wat is een escaperoom?
Een escaperoom (ook wel escape challenge, escape game, exit game, ontsnappingsspel of ontsnapkamer genoemd) is een interactief spel waarbij een groep mensen in één of meerdere kamers wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer(s) binnen een bepaalde tijd proberen te verlaten. In de meeste gevallen wordt hier gemiddeld één uur de tijd voor gegeven. Je ontsnapt hierdoor even uit de ‘gewone’ wereld en komt terecht in je eigen film of game, waar geen script voor is. Alleen het einddoel is belangrijk: zo snel mogelijk ontsnappen door alle raadsels op te lossen!

Bij het spelen van andere spellen is het vaak gebruikelijk dat je tegen anderen speelt. Bij een escaperoom is dit niet zo! Het is dan juist belangrijk dat je als groep goed samenwerkt en er probeert zo snel mogelijk samen uit te ontsnappen. Communicatie, creatief denken en focus zijn hier erg belangrijk bij. Hoe beter jullie de taken verdelen en zorgen dat ieder doet waar hij of zij goed in is, hoe beter jullie elkaar aanvullen en hoe sneller jullie ontsnappen!

Omdat het een escaperoom heet, zul je misschien denken dat het de bedoeling is dat je altijd uit een kamer moet ontsnappen. Maar niets is minder waar! Veel escaperooms hebben een thema. Je kunt hierbij denken aan horror, detective, misdaad of een ander herkenbaar onderwerp. Het ligt aan de soort escaperoom die je kiest hoe dit er uit ziet en hoe je hieruit ontsnapt. Het kan bijvoorbeeld in een bus, een auto, een kluis of een gevangenis plaatsvinden! Dit maakt het extra spannend. Sommige escaperooms hebben één kamer waar je uit moet ontsnappen, terwijl er andere escaperooms zijn waar je meerdere kamers moet doorkruizen.

Een korte terugblik: de geschiedenis van de escaperoom
In 2006 werd er door softwareontwikkelaars in Silicon Valley, San Francisco, de eerste echte escaperoom gemaakt. Zij baseerden dit idee op ‘escape games’, een genre wat al bekend was bij het spelen van avontuurlijke computerspellen. Al snel werd dit een toeristische attractie. Toen dit steeds meer bekendheid kreeg werd het ook populair in Hongkong en Japan. Pas vanaf 2010 sloeg het spelen van escaperooms over naar Europa en de rest van de wereld. In 2013 opende de eerste escaperoom in Nederland.

Wat maakt escaperooms zo aantrekkelijk?
Het zoeken naar nieuwe ervaringen is echt iets wat bij deze tijd past. Mensen zijn continue op zoek naar prikkels, naar een kick, naar iets nieuws.. Door een escaperoom te doen lijkt het alsof je in een andere wereld beland: er ontstaat er spanning. Door iets in een snelle tijd te bereiken ontstaat er een geluksgevoel. Leuk weetje: het geluksgevoel en de spanning komen tot stand doordat er in zulke situaties dopamine, endorfine en serotonine in de hersenen vrijkomen. Dit zijn neurotransmitters (overbrengers van zenuwprikkels).  
Een escaperoom is een van de weinige spellen die je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt. Dit zorgt ervoor dat er binding ontstaat. Je leert elkaar beter kennen en de rollen in de groep worden duidelijk. Er zit een soort diepere laag in het spel. Er is intelligentie voor nodig! Door al deze elementen komt het groepsgevoel naar boven. Dat kan handig zijn voor de toekomst!

Escaperooms voor kinderen
Je zult misschien denken dat escaperooms alleen geschikt zijn voor (jong)volwassenen, maar niets is minder waar! Er bestaan tegenwoordig ook vele soorten kinder- escaperooms wat speciaal voor jongere kinderen is ontworpen. Het is niet eng, maar kan wel voor gezonde spanning zorgen! Leuk en uitdagend dus. De thema’s zijn kindvriendelijk, er is begeleiding en na afloop wordt er vaak iets lekkers gegeten en gedronken. Bij sommige escaperooms bestaat er zelfs de mogelijkheid om zelf iets mee te nemen (taart bijvoorbeeld). Kinderfeestjes zijn hier dus super geschikt voor! Meer algemene informatie over speciale kinder- escaperooms vind je op de website van Escape Rooms Nederland 

Waarom is het doen van een escaperoom goed en leuk voor kinderen?
Veel escaperooms zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10/12. Maar voor jongere kinderen zijn er zeker ook opties! Meestal is dit vanaf een jaar of 8. Kinderen die jonger zijn dan 8 jaar, kunnen in sommige gevallen wel mee, maar de puzzels of verhaallijnen kunnen te moeilijk zijn. Uiteraard kunnen ze wel helpen met het uitvoeren van kleinere taken (sleutels zoeken, dingen onthouden). Het enige waar dan rekening mee gehouden moet worden is of het niet te spannend voor hen zal zijn.
Het trotseren van een escaperoom is erg goed voor de stimulering van verschillende ontwikkelingsgebieden. De sociale ontwikkeling bijvoorbeeld: kinderen leren om samen te werken en om gebruik te maken van ieders talent. Overleggen, luisteren, ideeën inbrengen en samen oplossingen bedenken zorgt ervoor dat er een groepsgevoel ontstaat! Supergoed voor de binding en de groepsdynamiek. De cognitieve ontwikkeling wordt ook gestimuleerd, doordat de kinderen continue aan het nadenken zijn en zij deze gedachten proberen om te vormen tot ideeën. Een andere vorm van denken, wat ervoor zorgt dat de hersenen goed getraind worden! Sommige escaperooms zijn ook nog eens erg leerzaam, waardoor de kinderen meer kennis opdoen. De motorische ontwikkeling moet ook zeker niet worden vergeten: zowel de fijne- als de grove motoriek kan bij het doen van een escaperoom worden gestimuleerd. Sommige opdrachten zullen ervoor zorgen dat de kinderen hun fijne motoriek nodig hebben (loshalen van knoopjes, kralen rijgen, stempels zetten) of juist hun grove motoriek gebruiken (bal stuiteren, kruipen, springen). Per escaperoom verschilt het natuurlijk welke ontwikkelingsgebieden er zullen worden gestimuleerd maar vaak komt de creatieve ontwikkeling ook naar voren. Het out-of-the-box denken, ontdekken, nieuwe ideeën bedenken, zingen, tekenen… Alles kan aan bod komen! Ook de taalontwikkeling wordt gestimuleerd. Wat denk je van voorlezen, luisteren, overleggen en het oplossen van raadsels? Als dat niet stimulerend werkt..?!

In de database van DoenKids zijn er ook verschillende escaperoom-activiteiten te vinden, welke geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen van de BSO. Een grote aanrader! Voor kleuters hebben wij een escaperoom in kerstthema ontwikkeld: De geheime kamer van de stoute kerstelf  Door middel van geluidsfragmenten proberen de kinderen op zoek te gaan naar de geheime kamer en proberen zij het magische kistje van de elf te openen! Zij hoeven hier dus niets voor te lezen, maar alleen maar goed te luisteren.

Voor de kinderen vanaf 6 tot en met 8 jaar kunnen jullie kiezen voor de escaperoom Dr. Freeze, in een winters thema. Ze proberen om zichzelf te bevrijden uit de kamer van Dr. Freeze, een ijskoude boef die de ruimte wil laten bevriezen! Via puzzels en slimme raadsels proberen zij binnen een half uur de kamer te openen met de verborgen code.. Een stukje lastiger dan de escaperoom voor kleuters!

Voor de oudste doelgroep, 8 tot en met 12 jaar, staat de escaperoom Rescueteam in onze database klaar  De kinderen krijgen 45 minuten om door middel van puzzels en slimme raadsels te ontsnappen uit de kamer van de voortvluchtige crimineel Jatmo Fikstra. Zijn zij geschikt of ongeschikt voor het BSO Rescueteam?!

Onze ervaring bij Escaperoom Harderwijk
Voordat het coronavirus ons in de greep hield zijn wij met elkaar naar Escaperoom Harderwijk geweest. Sommigen van ons hadden al ervaring met escaperooms maar anderen ook weer niet. We waren dus erg benieuwd hoe dit uit zou pakken! Zouden we genoeg op elkaar ingespeeld zijn om op tijd te ontsnappen?

Het ontvangst was hartelijk. Er stond allerlei lekkers klaar en nadat we allemaal wat te eten en te drinken hadden gekregen werd ons alles uitgelegd.

Doordat we met een grote groep waren werden we in twee teams opgedeeld. Hierdoor konden wij dus ook twee verschillende kamers uitproberen! Het ene team ging naar de criminele kamer, terwijl het andere team naar Lab X ging.
Wat een spanning, wat een fanatiekelingen! Iedereen zette zich voor de volle 100 procent in en we merkten dat we goed op elkaar ingespeeld zijn. De taakverdeling werd gemaakt en er werd duidelijk gecommuniceerd. We vonden het een leuke bevestiging om te merken hoe wij samen tot oplossingen komen en gebruik kunnen maken van ieders talent. Het weerspiegelt onze ‘workflow’ en onze teamspirit wat ons op kantoor dagelijks verbindt.

Het team uit Lab X lukte het om op tijd te ontsnappen! Met een tijd van 49:36 voelde het als een ware overwinning! Het andere team was helaas nét niet op tijd. Wat was dat jammer! Wel waren zij erg dichtbij, dus dat zorgde toch wel voor enige voldoening.

Uiteindelijk kijken wij allemaal met veel plezier terug op deze ervaring. We hebben gelachen, geschreeuwd, gegild, gezweet en in spanning gezeten… Wat ons betreft is het doen van een escaperoom een aanrader voor iedereen! Je hebt geen idee wat je te wachten staat, maar dat maakt het juist extra spannend. Je leert elkaar goed kennen en doordat je samen iets onderneemt stimuleer je het teamgevoel. Een TOP activiteit wat ons betreft!

Willen jullie ook een escaperoom boeken bij Escaperoom Harderwijk? (clickable!) Zij hebben sinds kort nog een derde escaperoom: La Casa de Dinero, een virtual reality escape game. De Professor daagt jullie tijdens dit spel uit met opdrachten in Virtual Reality. Lukt het jullie om binnen 1.5 uur alle raadsels op te lossen en de bank te verlaten met een enorme buit? Lab X en De criminele kamer zijn natuurlijk ook nog beschikbaar. Boek hier! 

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

DoenKids is onderdeel van

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.