DoenKids is onderdeel van KidsKonnect, klik hier voor meer informatie.
KidsKonnect
NL EN
Request demoBlog

Delfts blauwe tegeltjes

Dit keer een typisch Nederlands creatieve knutselactiviteit die past bij het programma “Hip Holland Hip” dat is samengesteld voor alle abonnees van DoenKids. Delfts blauwe tegeltjes zijn superleuk om te maken. Er gebeurt iets magisch als je monochroom werkt: elk tegeltje wordt anders en toch passen ze allemaal bij elkaar.

Zelfs als je niet voor typisch Delfts blauwe motieven zoals bloemen, vogels, landschappen met molentjes en zeegezichten met zeilschepen kiest! Zolang je het bij blauwtinten houdt, transformeert het tegeltje als bijna vanzelf in Delfts blauw.

Heb je geen tegeltjes, dan kun je deze vervangen door eenvoudige witte serviesdelen of gebruik bijvoorbeeld witte vaasjes of beeldjes van de kringloop.
Ook kun je in plaats van porseleinstiften kiezen voor porseleinverf.
Materialen en gereedschappen:
  • Witte tegeltjes (haal ze gewoon bij de bouwmarkt)
  • Porseleinstiften (donkerblauw, lichtblauw)
  • Een rond voorwerp (potje, schoteltje, bekertje)
  • Optioneel: carbon papier, (kleur)potlood, kladpapier
Voorbereiding:
Zorg ervoor dat de tegeltjes schoon, vetvrij en droog zijn.
Aan de slag!
Stap 1
Je kunt zonder problemen rechtstreeks op het tegeltje tekenen met een porseleinstift, maar als je dat te spannend vindt, teken dan eerst een ontwerp met potlood op een A4-tje.

Gebruik een rond schoteltje of bekertje om een cirkel te trekken.
Teken je ontwerp binnen de cirkel.
Stap 2
Breng je ontwerp over op het tegeltje met behulp van carbon papier.

Neem een stukje carbon papier precies even groot als het tegeltje. Knip je ontwerp bij zodat je het precies in het midden van het tegeltje kunt plaatsen.
Leg het carbon papier op het tegeltje, leg daarop je tekening en trek de tekening met potlood over.
Tip: Kies bij het overtrekken voor een kleurpotlood, dan weet je precies welk deel je al hebt gehad en welk deel van de tekening nog moet!

Stap 3
Neem een donkerblauwe porseleinstift en trek je lijnen over.
Hoe langzamer je tekent, hoe beter de verf uit de stift kan vloeien. Werk vanuit het midden van het tegeltje naar buiten.
Porseleinstift moet drogen voor het veegvast is. Dit gaat best snel, maar wees toch voorzichtig dat je niet met je hand per ongeluk iets uitveegt.
Gaat het toch mis, neem dan een babydoekje of een vochtig wattenstaafje en veeg het ongelukje voorzichtig weg.

Stap 4
Als het donkerblauw droog is, kun je nog een keer terug gaan met een lichtblauwe stift. Kleur niet alles in, maar breng hier en daar accenten en schaduwen aan. Een paar lijntjes zijn in principe genoeg.

Stap 5
Trek met de donkerblauwe porseleinstift lijnen langs de rand van de tegel. Breng in de hoeken versieringen aan: blaadjes, streepjes, krullen of bloemen.
Stap 6
Als je klaar bent, laat je de verf minimaal 4 uur drogen.

Om de verf permanent en (af)wasbaar te maken, moet het gefixeerd worden. Dit doe je door de tegel af te bakken in een oven, volgens de aanwijzingen op de verpakking van de stift.
Leg hiervoor de tegel in een koude oven en stel de aangegeven temperatuur in. Vaak is dit rond de 160ºC en geldt er een baktijd van ongeveer 90 minuten. Laat daarna de tegel in de oven afkoelen.

Stap 7
Geef de tegel een mooi plekje of gebruik ‘m als onderzetter!

Demo

Curious what DoenKids can do for you? Fill in the form and we will contact you as soon as possible for a free demo.
Request demo
All rights reserved KidsKonnect
Created by Clic.nl
This website uses cookies