De Nationale Voorleesdagen 2020

De nationale voorleesdagen 2020

Misschien herken je het wel: je bent druk op de groep met van alles en nog wat. Het speelgoed heeft een opfrisbeurt nodig, het papierwerk wil je graag bijhouden, een ouder wil graag nog even een praatje met je maken en er staat ook nog een vergadering op de planning. Hoe heerlijk is het dan om een e-book klaar te hebben liggen voor de Nationale Voorleesdagen en hier inspiratie uit te halen? En weet je wat? DoenKids helpt je hier graag bij!

De nationale voorleesdagen
Je hebt er vast al wel iets over gehoord, de Nationale Voorleesdagen. Dit jaar zijn de voorleesdagen landelijk op 22 januari tot en met 1 februari 2020. Maar waarom worden deze Nationale Voorleesdagen gehouden? De Nationale Voorleesdagen zijn opgezet om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te bevorderen, want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling (www.nationalevoorleesdagen.nl).

Voorlezen prikkelt tot fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt kinderen veel plezier. Iedereen in de omgeving van het jonge kind kan hier dus mee aan de slag. Wil je graag meer weten over voorlezen? Klik dan hier om onze speciale voorleesblog te lezen! 

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat de Top Tien selectie aan prentenboeken centraal. Elk jaar maakt de jury van jeugdbibliothecarissen een selectie voor deze Prentenboek Top Tien.

De Prentenboek Top Tien van dit jaar ziet er als volgt uit:

 1. Moppereend – Joyce Dunbar en Petr Horáček
 2. Spelen tot het donker wordt – Marit Törnqvist
 3. De hapgrage krokodil – Jonnie Wild en Brita Granström
 4. Deze ridder zegt NEE – Lucy Rowland en Kate Hindley
 5. Een schildpad was zijn schildje kwijt – Marjet Huiberts en Carmen Saldaña
 6. Van 1 tot 10 – Mies van Hout
 7. Zó moe en toch klaarwakker – Susanne Strasser
 8. De boer en de dierenarts – Pim Lammers en Milja Praagman
 9. De grote vijf – Bella Makatini en Judi Abbot
 10. Otto groot, Otto klein – Tom Schamp


Deze geselecteerde Top Tien kun je terugvinden in ons e-book met bijpassende activiteiten. Het prentenboek van het jaar is het boek ‘Moppereend’ geworden. Dit boek is geschreven door Joyce Dunbar en geïllustreerd door Petr Horacek. De jury kijkt, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, naar voldoende aanknopingspunten in het boek voor de interactie met peuters en kleuters.

Waar gaat het boek van het jaar over?
Eend is erg aan het mopperen. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste… dat vindt zij. Want eend wil geen gaten graven met hond. Niet met varken in de modderpoel spelen. Niet kraaien met haan. Niet soezen met schildpad. Niet een lekker hapje eten met geit. Dus niemand wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijze wolk die boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.

Aanknopingspunten voor een gesprek met de kinderen: dit leuke boek gaat over gevoelens en/of boosheid. Hier kun je samen met de kinderen over praten. Ben jij wel eens aan het mopperen? Wat doe je dan? En hoe zorg je ervoor dat je weer blij bent? En wat maakt jou dan blij? Heb jij ook wel eens zo’n grijze wolk boven je hoofd hangen? Enzovoorts.

Het e-book van DoenKids
In het DoenKids e-book vind je drie activiteiten die aansluiten op het boek van het jaar. Deze activiteiten kun je gezamenlijk uitvoeren. Knutsel samen een donderwolk, luister naar de dierengeluiden die jullie nadoen en knutsel de flippers van ‘Moppereend’. Met deze flippers stampen jullie mopperend in het rond en dansen jullie uiteindelijk weer vrolijk op de muziek.

Het e-book van DoenKids bestaat uit de Prentenboek Top Tien, een korte samenvatting van elk boek en 21 uitgewerkte verschillende activiteiten. Bij elk boek vind je dus aansluitende activiteiten in het e-book.

De 21 activiteiten uit dit e-book zijn compleet uitgewerkt. Zo kun je niet alleen zien voor welke doelgroep de activiteit geschikt is maar ook wordt er duidelijk beschreven welke ontwikkelingsgebieden en ontwikkelingslijnen worden gestimuleerd tijdens de activiteit. Zo kun je zelf ook stilstaan bij de ontwikkelingsstimulering van de kinderen tijdens de activiteiten bij de Nationale Voorleesdagen.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen stimuleren we dus niet alleen de taalontwikkeling maar kun je verdieping bij de boeken aanbrengen door het uitvoeren van de aansluitende activiteiten!

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar dit e-book? Je kunt hem hier bestellen via onze webshop. Of ben je al klant? Dan kun je dit e-book gratis bekijken in de DoenKids database.

Veel voorleesplezier gewenst tijdens de Nationale Voorleesdagen!

P.S. nog een paar tips

 • Wissel tijdens deze dagen af qua voorlezer: misschien kan er wel een mama, papa, oma, opa komen voorlezen op de groep. Dat is gezellig!
 • Het voorleesontbijt vindt op woensdag 22 januari 2020 plaats. Misschien kun je een speciale voorleesgast uitnodigen die speciaal tijdens dit ontbijt kan voorlezen?
 • Lees het voorleesboek tijdens deze dagen een aantal keer voor. Kinderen houden namelijk van herhaling en begrijpen het verhaal zo beter.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.