BSO-activiteitentips: april

Vanaf begin 2020 bieden wij iedere maand een activiteitenkalender aan boordevol tips met passende activiteiten voor die maand. Alle activiteiten staan in DoenKids. Het is een interactieve PDF: superhandig! Als je klikt op de activiteit ga je vanzelf naar het bijbehorende draaiboek. Je moet dan wel ingelogd zijn in de nieuwe DoenKids
Natuurlijk nemen we op de kalender de speciale (feest)dagen ook mee. In april zijn dit bijvoorbeeld De Dag van het Kinderboek en 1 april! Extra leuk om hier even bij stil te staan met de kinderen.

Bij elke activiteit wordt met behulp van een symbool aangegeven wat voor soort activiteit het is. Dit zijn de DoenKids soort activiteiten: creatief, sport & spel, muziek, dans & drama, techniek & proefjes, natuur en media.

In deze maandelijkse blog worden er een aantal activiteiten uitgelicht, maar voel je gerust vrij om zelf op onderzoek uit te gaan en zelf op de activiteiten te klikken die passen bij jullie BSO. 

Benieuwd naar de activiteitenkalender van maart? Klik dan hier.

Woensdag 1 april: Creatief – de fopfabriek

1 April, kikker in je bil! Iedereen kent deze uitspraak wel. Maar waar dit precies vandaan komt weet niemand. Wat wel overduidelijk is, is dat 1 april dé dag is om iedereen goed in de maling te nemen. Kinderen maken hier ook graag gebruik van! Dus trap er niet in als iemand tegen je zegt dat je veter los zit, of als je ineens veel paaseitjes cadeau krijgt. Dit zouden zomaar eens ingepakte druiven kunnen zijn!

Omdat het toch grappig is om even stil te staan bij deze bijzondere dag, hebben wij een leuke activiteit voor jullie uitgekozen: de fopfabriek! Maak allerlei pranks waarmee je iedereen voor de gek kunt houden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan broccoli lolly’s, macarons van klei of schuursponstaartjes. Dat wordt lachen gieren en brullen!

Donderdag 2 april: Spel – boekenfeitjes

Op donderdag 2 april is het de Internationale Dag van het Kinderboek. Sinds 1967 wordt deze dag al gevierd. Deze dag heeft als doel om de liefde voor lezen te bevorderen en om aandacht te vragen voor alle kinderboeken die er bestaan. Want zeg nu zelf, een kinderboek is toch iets prachtigs?! Wie is er niet mee groot geworden? Leuk weetje: 2 april is de geboortedag van Hans Christian Andersen. Dé Deense sprookjesschrijver. Dit is de reden waarom deze speciale dag op deze datum gevierd wordt.

Bij de activiteit boekenfeitjes lopen we een speurtocht, waarbij we veel leren over verschillende kinderboeken. Er komen allerlei vragen voorbij, waar de kinderen een letter mee kunnen verdienen. Zodra ze alle letters hebben verzameld, kan het puzzelen beginnen! Welke boektitel moet dit worden?! Behoorlijk spannend toch?

Woensdag 15 april: Natuur – natuur EHBO

In de natuur staan talloze geneeskrachtige planten. Sommige daarvan vind je ook gewoon in bermen en tussen stoeptegels. We behandelen deze planten vaak als onkruid, terwijl ze ons liefdevol hun geneeskracht bieden. Superzonde toch?

Tijdens deze activiteit gaan we buiten op onderzoek uit! Welke bloemen, planten en ander natuurlijk materiaal hebben een geneeskrachtige werking? Wat doen ze en wat kun je er allemaal mee? Download de bijlage uit de activiteit in DoenKids zodat je extra info mee kunt nemen! Leuk én leerzaam.

Dinsdag 21 april: Muziek, dans en drama – maak je eigen rap!       

Rap is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de muziekindustrie. Ronnie Flex, Boef, Gers Pardoel en Ali B zijn allemaal bekende Nederlandse rappers. Kinderen kunnen hun teksten vaak eindeloos mee-rappen!

Rap is in de jaren ’70 uitgevonden door jongeren uit de sloppenwijken van Amerika. Het woord “rappen” komt uit het Amerikaanse slang (straattaal) en betekent praten.

Toen eind jaren 70, begin jaren 80, hiphop en rap erg populair werd in Amerika probeerden enkele muzikale acts in België en Nederland ook rapsingles uit te brengen. In de jaren 90 gingen steeds meer artiesten rappen in het Nederlands, zodat ze hun boodschap beter konden overdragen. In de 21e eeuw werd de ‘Nederhop’ in Nederland ook door het grote publiek geaccepteerd. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: De Jeugd van Tegenwoordig, Ali B, Boef en Gers Pardoel. Zo lang is deze stroming dus nog niet bekend!

Tijdens deze activiteit maken de kinderen stapsgewijs een eigen rap. Ze leren hoe een rap is opgebouwd en kiezen hun eigen stijl. Na eindeloos nadenken, schrijven en oefenen kunnen zij hun rap gaan presenteren!

Je kunt de complete activiteitenkalender voor april hier downloaden! Let op: om bij de activiteit terecht te komen is het belangrijk dat je bent ingelogd in DoenKids!

Iedere maand zal er een nieuwe blog verschijnen met een nieuwe BSO-activiteitentipkalender. Kun je niet wachten op nieuwe ideeën? Neem dan zelf een kijkje in DoenKids! Onze database staat boordevol inspiratie.

Nog geen abonnement? Neem dan contact met ons op! Stuur een mail naar info@doenkids.nl of bel 085-0656657.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Categorieën

Nieuwste posts

Gratis demo

Vraag via onderstaand formulier een gratis demo aan of per telefoon en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.